Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Djecu ćete od opasnosti na internetu zaštititi samo ako ste digitalno bolje educirani od njih

Kao roditelj, vaša je odgovornost osigurati djetetu sigurnost na internetu, ali za to morate znati što se sve na internetu događa te kako vaša djeca mogu postati žrtve onih korisnika interneta koji nemaju dobre namjere.
23. travnja 2019. u 21:41 0 komentara 390 prikaza

Ako ste roditelj djeteta koje svakodnevno koristi internet, vjerojatno već znate da je internet sjajan način informiranja o zbivanjima u svijetu, istraživanja školskih projekata i komuniciranja s prijateljima. No, znate li da internet za djecu može biti jako opasan?

istraživanje Čak 93 posto roditelja ne želi koristiti aplikacije za zaštitu djece na internetu

Kao roditelj, vaša je odgovornost osigurati djetetu sigurnost na internetu, ali za to morate znati što se sve na internetu događa te kako vaša djeca mogu postati žrtve onih korisnika interneta koji nemaju dobre namjere.

Dijete ne bi trebalo znati koristiti internet više nego roditelj niti bi trebalo znati raditi na internetu više od onoga što roditelj radi. U najmanju ruku, roditelji bi trebali znati kakve stranice dijete posjećuje i što općenito radi na internetu.

Ako želite blokirati određene web stranice koje imaju uvredljiv ili opasan sadržaj, to vam neće pomoći ako vaš adolescent zna kako zaobići roditeljski nadzor koji ste postavili. Zato je važno znati kako koristiti računalo, a ako ne znate, uvijek možete naučiti.

ana tenžera Udar oglašivača na dječju dušu – dijete godišnje pogleda 20.000 reklama!

Još jedan od razloga zašto biste trebali biti dobro educirani po pitanju interneta i korištenja računala je upravo razumijevanje opasnosti koje se kriju na internetu. Ako ste možda nekada čuli da je netko nekome preko interneta ukrao osobne podatke ili fotografije, vjerojatno tada niste pomislili da vi ili vaše dijete možete također biti žrtva takvih stvari. Nažalost, dok ne shvatite kako internet funkcionira, zaista ste u velikoj opasnosti od brojnih hakerskih napada.

Najčešće opasnosti za djecu u virtualnom svijetu

Iako je ponekad teško zamisliti da je vaše dijete zaista izloženo brojnim rizicima na internetu, bilo bi dobro da barem donekle postanete svjesni kakve se opasnosti kriju u virtualnom svijetu:

Lažni identiteti – vrlo ih je jednostavno napraviti, a često im je cilj počiniti virtualno nasilje nad nekim tko je nedovoljno svjestan rizičnih dopisivanja s nepoznatim osobama,

Hakeri – često su u pitanju pojedinci koji se kriju iza lažnih identiteta i kojima je cilj pridobiti djecu te ih iskoristiti putem interneta u različite svrhe,

Širok spektar različitih web stranica – iako je ovo s jedne strane jako dobro zato što gotovo uvijek možete naći ono što trebate, postoji velik broj web stranica kojima vaša djeca mogu pristupiti, a koje kriju uvredljive, nasilne ili pornografske sadržaje,

Nisu sve informacije privatne – koliko god se trudili zaštititi sve informacije o sebi, ipak nisu sve informacije zaštićene niti privatne, a pritom većina mladih svoje profile namjerno ostavlja nezaštićenima i otključanima jer nisu svjesni koliko je to opasno,

Internet preuzima kontrolu nad osobom – jednom kada uđete u virtualni svijet, jako je teško izaći posebno zato što se sve vaše fotografije, koliko ih god brisali, uvijek negdje mogu pronaći i izvući stoga pazite da internet ne bi počeo kontrolirati vašom djecom.

Na na portalu Kreni zdravo pročitajte još detalje o ovoj temi - spada li vaše dijete u rizičnu skupinu, rezultate istraživanja o djeci na internetu te kako zaštititi djecu od opasnosti.

Djeca odgoj Ovo su maniri koje trebate naučiti svoju djecu

Pogledajte i video Reakcija djevojčice kada ugleda oca bez brade

TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.