Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POHVALA

CNN: U Hrvatskoj se jede najbolje!

školjke
Arhiv VL-a
29.06.2010.
u 16:46

Novinarke CNN-a preporučuju vina s Peljšca, školjke iz Malog Stona i kapare s Visa.

Hrvatski kulinarski specijaliteti među najukusnijima su na svijetu, preporučuje ovih dana na svojim stranicama CNN svim svjetskim turistima u članku “Od Hrvatske do Čilea - četiri uzbudljiva kulinarska izleta”.

Godišnji iz snova
Planirate li godišnji odmor iz svojih snova, zašto ne biste probali najbolju hranu koju ste ikad jeli, pitaju novinarke Nina Fedrizzi i Nathalie Jordi, te na prvo mjesto svojih gastronomskih preporuka stavljaju Hrvatsku i Dalmaciju, potom Andaluziju u Španjolskoj, Patagoniju u Čileu, a tek na samom kraju je takva kulinarska velesila kao što je Francuska i njezina pokrajina Burgundija.

Dok se plovi hrvatskom obalom, pišu, treba kušati vina s Pelješca poput plavca malog, zaljevske školjke iz Malog Stona i divlje kapare s otoka Visa. Svjetskim turistima preporučuje se da posjete lokalne konobe, gdje će se dobro provesti, a ljubazni domaćini rado će s njima podijeliti svoje kulinarske tajne. Takav će izlet u Hrvatsku stajati 3990 dolara po osobi za 12 dana, od lipnja do rujna. Ostale navedene zemlje konkuriraju nam lokalnim specijalitetima, poput janjetine iz Čilea, ili pak osobnim kuharima u Španjolskoj, koji će pripremati jela po želji gostiju i po svojoj mašti.

- Mislim da je prvo mjesto zasluženo jer su mnoge veće gastronomske cjeline podlegle globalizaciji i pomodarstvu, dok je veliki dio hrvatske kuhinje uspio sačuvati svoj identitet. Naša je hrvatska kuhinja u posljednjih deset godina učinila istinski prodor prema svjetskim gastronomskim prostorima - kaže Veljko Barbieri, Večernjakov kolumnist i dobitnik Gourmanodove nagrade za najbolju knjigu Mediterana.

Gastronomad Rene Bakalović kaže da je imao sreće što je bio domaćin CNN-u.

- Oduševilo me njihovo razumijevanje gastronomije, a uživali su u običnim pučkim jelima u lokalnim gostionicama, kao i u skupim restoranima. Strašno mi je drago zbog ovog odabira - veseli se Bakalović.

Treba to iskoristiti
- Ugodno sam iznenađen i svakako ponosan, jer cijeli svoj život borim se za struku - našu gastronomiju, koju svijet otkriva i priznaje. Nadam se da će ovu priliku i takvo priznanje naši ugostitelji znati iskoristiti. U slast i ne treba zaboraviti spomenuti naša dobra vina - rekao je najpoznatiji hrvatski kuhar Stevo Karapandža.

Ključne riječi

Komentara 19

TS
tstolj
17:17 29.06.2010.

Sasvim je normalno za ocekivati ovako nesto!! Samo naprijed u izgradnji turizma. Topao pozdrav svim Hrvatskim gastronomima from Miami !!

Avatar patriot-2010
patriot-2010
17:19 29.06.2010.

Malo poznata TV kuća CNN nas eto hvali. Veliki svjetski Večernji list i vrhunski novinari VL seru o sladoledu koji je dvije kune skuplji na plaži od Konzuma. Mudraci svakog tjedna imaju negativan članak o hrvatskom turizmu - jer kao oni se brinu da nam turizam bude bolji. Ustvari žele spavanje, tri obroka s desertom, izlazak van i sladoled na plaži za ukupno 85 kuna. Pa kad nije - ne valja. Pljuc

Avatar Časna seka
Časna seka
18:57 03.07.2010.

Sreća da Amerikanke nisu upazile Čobankovića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije