Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Chef Hrvoje Zirojević fantastičnim delicijama najavio treće izdanje Gault&Millau vodiča za Hrvatsku

Gault&Millau Croatia
Foto: Promo
1/10
26.02.2020.
u 13:02

Gault&Millau pristup gastronomiji sažet je u sloganu „luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni“, zbog čega su inspektori u potrazi za najboljima, fokusirani na inovativnost, poštivanje tradicije svog kraja, poznavanje suvremenih kulinarskih tehnika te kuhanje s velikom strašću

„Snažan, postojan, napravljen da ljubiteljima hrane pruži pouzdanu informaciju o restoranima  koje posjećuju.“ – tim je riječima Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault&Millau Croatia, opisala gastronomski vodič Gault&Millau Croatia za 2020 godinu  čije će treće izdanje biti predstavljeno 3. ožujka, na gala večeri u u Hotelu Esplanade Zagreb.

Najava ovog velikog slavlja gastronomije i dodjele kulinarskih Oscara najboljim šefovima Hrvatske, odvila se u zagrebačkom Kotanyi Gourmet klubu  gdje je Hrvoje Zirojević, Gault&Millau chef godine za 2019., uz sous chefa Antu Tutavca održao fantastičnu kulinarsku radionicu na kojoj je  s nevjerojatnom lakoćom spremio autentična, maštovita jela za pamčenje  sa snažnim autorskim potpisom koji impresionira ljubitelje vrhunske gstronomije.  Predstavio je carpaccio od jadranske tune punjen ganacheom od guščje jetre, tatar od tune, srdelice na podlozi od pepela crnih maslina i rižoto sa škampima i ribanom kamenicom čime je jasno pokazao strast prema moru, ribama i morskim plodovima i na najbolji način prezentirao neke od brojnih mogućnosti što ih more daje. Posvečenost i studionznost stvaranju čarobnih autorskih jela koje rezultira statusom koji ima u hrvatskoj gostronomiji potvrdio je i ovaj puta.

Foto: Arena Hospitality Group

Za ukusne deserte –bio je zaslužan talentirani Matko Bukovec.

Gault&Millau Croatia zajednica u posljednje je tri godine značajno podigla ljestvicu na domaćoj gastronomskoj sceni, a žute naljepnice s osvojenim tokama postale su prepoznatljiv simbol kvalitete i vrhunske usluge. U Hrvatskoj je 2018. godine prvi put predstavljeno dvojezično izdanje jednog od najprestižnijih gastronomskih vodiča  svijeta, koji izlazi u 25 zemalja. U njemu su svi restorani i popularni lokali ocijenjeni prema međunarodno priznatim i jednakim standardima.

Gault&Millau Croatia 2018 predstavio je 100 restorana, 100 vina i 50 POP restorana. „Vodič je vjetar u leđa domaćoj enogastronomiji jer dobar dio gostiju u restorane dolazi upravo zbog recenzija Gault&Millau Croatia“, zadovoljno su tada govorili chefovi i vlasnici restorana, te naglasili koliko je za njih važno da je Hrvatska dobila vodič koji njihove restorane stavlja na gastronomsku kartu svijeta.  Gault&Millau, naime, dostupan je širiom svijeta putem besplatne mobilne aplikacije.

Sljedeće izdanje vodiča bilo je još bogatije pa je u njemu predstavljeno 150 restorana, 113 vina, 70 POP restorana te 25 hotela. Trofej Chef godine 2019 pripao je Hrvoju Zirojeviću iz restorana Laganini na Palmižani, Fabrizio Vežnaver iz restorana Pergola i Matija Bregeš iz restorana Boškinac proglašeni su Velikim chefovima sutrašnjice 2019, trofej Chef tradicijske kuhinje 2019 osvojila je Vesna Miletić iz restorana Tač, trofej Mladi talent godine 2019 otišao je u ruke Tina Sinožića iz riječkog  Navisa, Biljana Milina iz Konobe Mate  na Korčuli osvojila je trofej Chef slastičar 2019, a trofej Najbolji pop 2019 pripao je Paradox Wine&Cheese Baru.

Foto: Arena Hospitality Group

Gault&Millau pristup gastronomiji sažet je u sloganu „luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni“, zbog čega su inspektori u potrazi za najboljima, fokusirani na inovativnost, poštivanje tradicije svog kraja, poznavanje suvremenih kulinarskih tehnika te kuhanje s velikom strašću. Upravo te kvalitete prepoznali su u Hrvoju Zirojeviću   te ga za izvrsnost nagradili trofejem Chef godine: „Iskreno i predano kuhanje uvijek mi je bilo prioritet , tako da sam ovo priznanje doživio kao nagradu za trud, da ne kažem kao nagradu za životno djelo. “  Da je trofej i više nego zaslužen uvjerili su se i sudionici njegove kulinarske  radionice u Kotanyi Gourmet klubu. Pokazao je  kako od namirnica iz mora radi vrhunske delicije te otkrio tajne kojima  postiže savršenost okusa.

U pripravci svojih maštovitih jela koristio je Kotanyi začine, a pomno promišljen meni zaokružen je ukusnim vinima. Sudionici su tako imali priliku uživati u spoju Mediterana i kontinentalne Hrvatske uz odabrana vina vinarije Feravino: Graševinu Dika 2019 koju krase lijepa zelenkasta boje, miris srednjeg intenziteta te živ i mineralan okus i Frankovku Miraz 2016, vino duboke crvene boje s ljubičastim odsjajem, naglašenog sortnog mirisa te intenzivnog okusa s jasnom taninskom strukturom.

Foto: Arena Hospitality Group

Ova kreativna radionica na najbolji je način najavila dodjelu kulinarskih Oscara 3. ožujka u Hotelu Esplanade Zagreb. U gastronomski vodič Gault&Millau Croatia 2020 uvršten je dosad najveći broj raznovrsnih restorana, i njihovih chefova, predanih profesionalaca različitih dobnih skupina i stilova, koji slave ljubav prema gastronomiji. U posljednje tri godine, inspektori čija je nezavisna, poštena, kompetentna i pouzdana metodologija ocjenjivanja stekla svjetski priznat ugled među strukom, obišli su gotovo 600 ugostiteljskih objekata u svim dijelovima Hrvatske želeći svim domaćim i stranim ljubiteljima hrane i finih vina, preporučiti prava mjesta za uživanje.

Gault&Millau vodič 2020 bogatiji je za 52 nova restorana  te 12 novih POP objekata, a njihova imena i imena chefova koji će ove godine odnijeti prestižne kulinarske trofeje, saznat ćemo 3. ožujka na gala večeri u Hotelu Esplanade Zagreb.

Više na: https://hr.gaultmillau.com/

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije