Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobično jelo

Che, duhanski sladoled i hrvatski kulinarski pokusi

duhan
Dragutin Šantoši
14.03.2010.
u 19:00

Što više jačih cigara što dulje odleži u marinadi, aroma je sladoleda u konačnici intenzivnija

Koje je najneobičnije jelo koje ste ikada kušali, novinari često pitaju osobe poput mene. Već odavno umjesto egzotičnih primjera poput zmijskog carpacia imam moćniji odgovor: duhanski sladoled. Jelo je bilo posluženo na vrhuncu fantastične večere u jednom od dvoraca šampanjske kuće Moet & Chandon. Na iznenađenje svih nazočnih, šef kuharske parade spremno mi je objasnio kako se desert pripravlja. Krajnje jednostavno: vrhunska cigara umoči se u mlijeko (ili slatko vrhnje) od kojeg se potom priprema sladoled. Što više što jačih cigara što dulje odleži u marinadi, aroma je sladoleda u konačnici intenzivnija. Snažna i istodobno delikatna aroma podsjeća na sladolede koji se na sličan način priređuju od vrhunskih indijskih čajeva. Često sam prepričavao ovu anegdotu i neki od naših kuhara i sami su počeli propitivati tu zamisao. Prošle godine na prezentaciji hrvatske gastronomije u Havani s velikim su zanimanjem Kubanci slušali priče o našim iskustvima prevođenja vrhunski odnjegovana duhana u gastronomiju. Najviše znatiželje bilo je kod najekskluzivnijeg proizvođača, glasovite Cohibe. Za vrhunski globalni imidž kompanije najveće se zasluge pripisuju Che Guevari. On je, navodno, imao viziju vrhunske cigare u dojmljivoj modernoj ambalaži, kojoj najveći poznavatelji ne mogu odoljeti. Nisam uspio provjeriti taj navod, no rado ga širim. Avangardni se duh u nekim segmentima kompanije u svakom slučaju zadržao. Mješavina revolucionarnog i aristokratskog ugođaja osjeća se na svakom koraku predivnog rezidencijalnog kompleksa, danas pretvorena u najekskluzivniju manufakturu cigara na svijetu. Nameću se usporedbe s vrhunskim svjetskim vinarijama: duhan u toj kompaniji prije konačnog motanja u cigare njeguje se tri sezone, u tijeku kojih se rafinira, u trima fermentacijama. U međuvremenu prošli je tjedan iz Havane u Zagreb hrvatski poduzetnik Alen Kosanović donio ambalažu prikladnu za Cohiba praline. Raspravlja se i o drugim idejama pretakanja duhanske u kulinarsku scenu. Vrlo su zanimljivi eksperimenti s oblaganjem goveđeg filea duhanskim listovima i potom prženja na vrelom roštilju ili izravno u žeravi. Kao što smo se nadali, Hrvatska se polako pretvara u europsku recepciju kubanske izvozne ekskluzive

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
19:14 14.03.2010.

Sve je to jako lijepo opisano. Samo da mi Rene još istraži gdje bih mogao nabaviti jeftini a dobar duhan,za puniti cigarete \"cigimaherom\", naravno za pušiti,a ne za jesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije