Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Recesija

Četveročlana obitelj neće potrošiti ni 500 kuna za Uskrs

uskrs
arhiva
Autori: (mp/VLM, rok)
25.03.2010.
u 14:00

Nezaposlenih je gotovo 55 tisuća više, a zbog poreza prosječna je plaća 200-tinjak kuna manja nego lanjskog Uskrsa.

Blagdan Uskrsa ove bi godine mogao biti bliži iskonskoj kršćanskoj skromnosti nego što smo to navikli dosadašnjih.

Sindikalni kalkulatori

Iako će se sindikalni kalkulatori uključiti tek sljedeći tjedan i pokušati predvidjeti koliko će prosječna obitelj potrošiti za blagdanski stol 4. travnja, ima pokazatelja koji upućuju na to da će uskrsna potrošnja biti manja nego prethodnoga Uskrsa, baš kao što je to bio slučaj s božićnom i novogodišnjom potrošnjom potkraj prošle godine.

Nezaposlenih je drastično više: prošle je godine u veljači službena statistika bilježila 262.821 nezaposlenu osobu, a ove godine Uskrs s radnom knjižicom u džepu dočekuje vojska od 317 tisuća nezaposlenih ljudi. Povrh toga, oko 75 tisuća ljudi radi, ali plaću ne primaju. Oni koji primaju plaću s njom žive lošije.

– Mirovine i plaće stagniraju ili padaju, ukidaju se materijalna prava, a svi su opterećeni kriznim porezom koji dodatno reže potrošnju. Sve su to pokazatelji da će se manje potrošiti o Uskrsu, a prisutan je i oprez mnogih koji su svakodnevno u neizvjesnosti od gubitka radnog mjesta ili smanjenja plaće. Tu je i neugodna najava travanjskog poskupljenja struje – napominje Krešimir Sever iz NHS-a, istaknuvši da je Uskrs ionako slabije “potrošački” blagdan od Božića.

Prosječna plaća isplaćena u siječnju ove godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosila je 5258 kuna, dok su prošle godine u veljači prosječna primanja iznosila 5307 kuna.

– Standard je znatno pao posljednje dvije godine, razina plaća ista je ili niža, a indeks cijena je u blagom rastu – kaže Domagoj Ferdebar, gospodarski savjetnik u SSSH.

Što se pak tiče uskrsnica, mnogi koji će ih isplatiti to gotovo pa taje do zadnjeg, kao da izbjegavaju pokazati da nisu u krizi.

– A trebalo bi ih, obrnuto, isticati kao dobar primjer – kaže Sever. Ana Knežević uvjerena je da će uskrsnice isplatiti svuda gdje postoje kolektivni ugovori.

– Lani je naša procjena blagdanske potrošnje za četveročlanu obitelj iznosila 515 kuna, vjerojatno će i ove godine biti tako ili malo manje – predviđa A. Knežević.

Upola jeftinije

Letimičnom usporedbom lanjskih cijena uskrsne košarice SSSH s nekim ponudama ovih dana uočili smo da se neki proizvodi mogu naći jeftinije. Primjerice, dimljena rolana šunka u lanjskoj košarici bila je po 70 kn kilogram, a sada se nudi i više no upola jeftinije. Isto je sa sokom. Mnogi trgovci za sljedeći tjedan spremaju akcijske prodaje.

– Kupnja počinje desetak dana prije Uskrsa. Uskrsna košarica ima između 30 i 35 posto veću vrijednost od prosječne – poručili su iz Mercatora.

Ključne riječi

Komentara 18

BO
bonsai
18:34 25.03.2010.

dobro jutro!

TH
than
14:38 25.03.2010.

Dimljena rolana sunka za cca 35 kuna ?!?! Svakog Uskrsa jedno te isto. Prodavanje muda pod bubrege. Sta\'s kada Hrvati pamte kao i zlatne ribice, 5 minuta maksimalno.

OB
-obrisani-
23:54 25.03.2010.

Kaj briga sindikalce koliko će tko potrošiti za Uskrs? Uključiti će kalkulatore?Zar nemaju pametnijeg posla? Bolje da se vrate \"sindikalnim svinjskim polovicama\", više koristi za sve.Ovako se vuku po firmama, dobro su plaćeni, imaju sigurno radno mjesto. Pa ako ihih baš interesira, proslavit ćemo Uskrs, bez obzira koliko ćemo potrošiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije