Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Treba više žvakati!'

Često samo gutamo hranu, stručnjaci objasnili zašto je žvakanje od iznimne važnosti

Shuttershock
28.10.2021.
u 06:55

Zamislite gnjecavi jogurt, tjesteninu i pasirano povrće nasuprot orašastih plodova, sjemenki i žilavog komada mesa, usporedila je Whitman.

"Naše su se lubanje tijekom posljednjih 250 godina zabrinjavajuće promijenile, čeljusti i dišni putevi nam se kroz vrijeme sve više smanjuju i to alarmantno brzo. Zašto se to događa? Jedan od razloga je taj što smo izgubili potrebu i sposobnost žvakanja i doslovno deevoluiramo!", rekla je za Mind Body Green dječja stomatologinja i profesorica dentalne medicine Staci Whitman.

Kako moderna prehrana utječe na razvoj lica i oralno zdravlje

- Kao dječji stomatolog znam koliko su pravilno dojenje i pravilan položaj jezika bitni za razvoj čeljusti i kostiju lica, no to nije uvijek dovoljno: nakon uvođenja krute hrane dijete treba redovito žvakati da se razvoj čeljusti i dišnih puteva pravilno završi - dodala je.

Liječnik otkrio zdravstveni problem čest kod sportaša: 'Zapostavljen je kao zubi...'

1/2

Nažalost, kaže, mnoga djeca zbog previše usitnjene hrane više gotovo ni ne žvaču.

- Zamislite gnjecavi jogurt, tjesteninu i pasirano povrće nasuprot orašastih plodova, sjemenki i žilavog komada mesa - uspoređuje Whitman.

Ispričala je da je u kasnim 1800. kanadski stomatolog Weston Price proučavao odnos između prehrane, zdravlja zubi i sustavnog zdravlja ljudi diljem svijeta, a najfascinantnije otkriće do kojeg je došao bilo je to da je razvoj lica ljudi u nerazvijenim dijelovima svijeta bio daleko uravnoteženiji i bolji od onog sa "zapadnjačkom" prehranom, punom prerađenih namirnica i rafiniranog brašna i šećera.

Također, kaže stomatologinja, prva skupina gotovo uopće nije imala ni karijes ni bolesti desni.

Zašto je žvakanje toliko važno?

Iako više čimbenika utječe na razvoj lubanje i kostiju lica; poput genetike, prehrane, položaja jezika i disanja; količina vremena koje provedemo žvačući značajno utječe na rast, oblik i položaj čeljusti.

- Ljudi koji jedu više prerađene i rafinirane hrane češće imaju sitnije i nerazvijenije čeljusti od onih koji jedu tradicionalnu hranu koja zahtijeva više žvakanja - dodala je.

Ako na to pazimo otkad je dijete skroz malo, napominje, imamo šanse u idućim se generacijama vratiti na pravi put, s pravilnim razvojem lica, zubi i dišnih organa; no djecu treba podsjećati i poticati da žvaču.

- Uz žvakanje, kod lošeg razvoja čeljusti treba uzeti u obzir i druge čimbenike, kao na primjer disanje na nos umjesto na usta ili (ne) pravilan položaj jezika, a dobar stomatolog koji se bavi tim problemom može pomoći ako ipak nastanu problemi - zaključila je.

Liječnik iznenadio svoje pratitelje otkrićem da kremiranjem ljudsko tijelo ne postaje pepeo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije