Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čarolija adventskih sajmova

Božićni sajmovi sve popularniji i sve čarobniji

2470710.jpg
arhiva Večernjeg lista
02.12.2009.
u 08:45

Kuhano vino, domaći kolačići i ručno napravljeni ukrasi uz nezaobilazno veliko božićno drvce mogu se pronaći samo na božićnim sajmovima koji su postali sastavni dio svakog Adventa

Kuhano vino, domaći kolačići i ručno napravljeni ukrasi uz nezaobilazno veliko božićno drvce mogu se pronaći samo na božićnim sajmovima koji su postali sastavni dio svakog Adventa. Iako Zagreb zajedno s većim gradovima u Hrvatskoj ima prigodne sajmove, Hrvati ipak više vole otputovati u europske prijestolnice i uživati u raskošnom božićnom ugođaju.

BEČ

 

Adventski sajam u Beču, smješten ispred zgrade Gradske vijećnice, jedan je od najpopularnijih i ima kultni status u Europi. Kuhano vino u tradicionalnim šalicama koje se mogu zadržati i kao suvenir je nezaobilazno. Christkindlmarkt je ipak najljepši noću, a traje do 24. prosinca. Godišnje ga posjeti oko tri milijuna ljudi, a izvrsno je mjesto za kupnju originalnih božićnih darova uključujući ukusne domaće kolače i drvene igračke. Posebnu tradiciju čuva i Božićni sajam pred dvorcem Schönbrunn. S bijelom bradom i u crvenoj odori ovdje se pojavljuje sv. Nikola, koji 5. i 6. prosinca posjećuje božićni sajam i sa sobom nosi male darove za djecu. Sajam traje do 26. prosinca.

 

SALZBURG

 

Jedan od najljepših adventskih sajmova u Austriji je onaj ispred dvorca Hellbrunn. Čarolija počinje već na prvi pogled i ulaskom u jednu od brojnih malih trgovina s bezbroj ukrasa za božićno drvce i kuću. Sajam valja iskoristiti i za kupnju darova, a nikako se ne smije propustiti kuhano vino i kobasice. Obavezan je i posjet jednoj od tradicionalnih kavana-slastičarnica. Iz Salzburga se ne može otići bez nekoliko fenomenalnih Mozart kuglica.

 

GRAZ

 

Senzacija u Grazu svakako su prekrasne ledene jaslice u Landhaushofu. Čarolija božićnog sajma još je veća zbog tradicionalnih jela i pića koje svakako treba probati. Početkom prosinca svaku večer na pročelju Gradske vijećnice svijetli i veliki adventski kalendar.

 

MÜNCHEN

 

Božićni sajam u Münchenu jedan je od najljepših u Bavarskoj. Navodno potječe još iz 17. stoljeća kada mu je ime bilo Nicholas Market. Danas je smješten na središnjem trgu ispred Gradske vijećnice. I ovdje se može kušati trdicionalno kuhano vino i lokalni specijaliteti. Bogate dekoracije i lampice zaslužne su za potpuni ugođaj.

ZAGREB

I naša metropola ima svoj božićni sajam. Posjet zagrebačkom božićnom sajmu najmanje će vas koštati. Ulice oko centra prekrasno su uređene, bor je na Trgu bana Josipa Jelačića, a na obližnjim štandovima posjetitelje očekuju razne slastičarske delicije, kuhano vino i tradicionalni ukrasi za bor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije