Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Malo drugačije

Blogerica Ana Zelić otkriva recepte za najbolje božićne kolače

Privatna arhiva
23.12.2019.
u 12:52

Do Božića je ostalo još svega nekoliko dana, a ako još uvijek niste odlučili koje ćete kolače pripremiti, mi imamo rješenje. Pa čak i ako ste već sve isplanirali, vjerujemo da ćete – čim zavirite u svijet Aninih kolača – promijeniti svoje planove! Ova kreativna 25-godišnjakinja rođena je u Dubrovniku, ali već 15 godina živi u Samoboru.

Po kuhinji se mota od malih nogu, uglavnom kradući čokoladu za kuhanje ili grickajući mrkvu dok je mama spremala ručak. Kaže da možda zvuči otrcano, ali najsretnija je kad svojim jelima obraduje druge. Ne krije da će rado primiti kompliment za ono što skuha. 

"Prije nešto više od dvije godine počela sam intenzivnije provoditi vrijeme za štednjakom. Vidjevši koliko je hrana danas popularna, i sama sam počela objavljivati fotografije na Instagramu. Zapravo je sve bilo nekako spontano i bez prevelikih očekivanja. Međutim, taj svijet torti i slastičarstva počeo me sve više zanimati, kao i fotografija. Dane bih provodila čitajući članke, blogove, gledajući YouTube, učeći što sam više mogla i tako se polako počela razvijati ideja o blogu. Vjetar u leđa dao mi je poziv za suradnju s jednog gastronomskog portala kad sam prionula na posao i u mjesec-dva napravila web-stranicu, a ostalo je povijest", kaže Ana. 

Dodaje da se za kolače odlučila jer je njezin analitički mozak zanimalo na koje načine pojedini sastojci u receptu utječu na ishod recepta, što može promijeniti da bude bolje i kako stvoriti svoj recept a da to ima smisla. Pogotovo su je zaintrigirale predivne, visoke torte manjeg promjera kojima se divila listajući po Instagramu i Pinterestu. Osim na internetu, Ana se o trendovima u slastičarstvu informira putujući svijetom. 

Foto: zvonimir ferina

"Tek sam na početku svojeg putovanja svijetom, a pomoć pri odabiru destinacije uvijek su poznate slastičarnice i kuhinja općenito. Mislim da je hrana jedan od najboljih načina upoznavanja zemlje koju posjećujete jer u sebi krije toliko povijesti i zanimljivih priča, a istodobno nudi mnoštvo inspiracija", objašnjava. 

Ana ne može reći tko joj je najveći uzor, ali naglašava da je uvijek voljela bakine kolače premda i mami i baki veće zadovoljstvo i izazov predstavlja priprema slane hrane. Obje su vrsne kuharice i tu su ljubav prenijele i na Anu koju, ipak, malo više zanima prekrasan svijet slastica. A što je s božićnim kolačima? 

"Odabir kolača uvijek prepuštam svojoj mlađoj braći i sestrama, a tu se, između ostalog, obvezno nađu medenjaci, čokoladni raspucanci i linzeri. Ove godine planiram ih iznenaditi i čokoladnom zvijezdom od dizanog tijesta kao doručkom za božićno jutro, a kao slatki završetak svečanog ručka sigurno ću pripremiti neku tortu."

Linzer božićna drvca od pistacija i brusnica

Sastojci:
250 g glatkog brašna
100 g prženih, slanih, mljevenih pistacija
200 g omekšalog maslaca
115 g šećera
pola žličice praška za pecivo
pola žličice soli
¼ žličice kardamoma
Brzi džem od brusnica
450 g smrznutih malina
400 g šećera
sok jedne naranče
šećer u prahu

Postupak:
Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C, odnosno 175°C za pećnicu s gornjim i donjim grijačem. U jednu zdjelu prosijte i pomiješajte brašno, prašak za pecivo, pistacije, kardamom i sol. U drugoj zdjeli miksajte omekšali maslac i šećer dok ne postane pjenasto (2-3) pa dodajte jaje i ekstrakt vanilije i miksajte dok se sve ne sjedini. (U nedostatku ekstrakta vanilije, 10 g šećera zamijenite 1 vrećicom vanilin šećera). U dva navrata dodajte mješavinu brašna i pistacija i miksajte tek toliko da dođe u kompaktnu masu. Podijelite tijesto u dva dijela, zamotajte u prozirnu foliju, formirajte u diskove i ostavite u hladnjaku barem 1h. Ako je tijesto poslije hlađenja pretvrdo, ostavite ga malo na sobnoj temperaturi, zatim izvaljajte na pobrašnjenoj površini. Izrezivačem u obliku božićnog drvca izrezujte kekse. Polovici izdubite kuglice pomoću drvenog štapića. Tijesto nemojte valjati više od 2x ker će inače keksi biti prežilavi.Kekse pecite 9-10 min, kad su gotovi trebaju biti lagano mekani na dodir. Prebacite ih na rešetku i ostavite da se ohlade. Ako pravite kekse manjeg promjera, trebat će im i manje vremena, procijenite sami.

Smrznute brusnice i šećer kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne prokuhaju. Nakon toga, smanjite vatru i ostavite da krčka još 10-tak minuta. Povremeno promiješajte kuhačom ili silikonskom špatulom. Kad su brusnice omekšale, dodajte narančin sok i maknite lonac s vatre. Štapnim mikserom usitnite brusnice dok se ne pretvore u glatki džem. Ako je prerijedak, vratite lonac na srednje jaku vatru i kuhajte povremeno miješajući dok se ne zgusne. Gotovi džem/umak stavite u staklenku i tako će vam trajati 10-ak dana u frižideru. 

Kad ste spremni za slaganje, polovice s izdubljenim kuglicama najprije pospite šećerom u prahu. Zatim stavljajte po žličicu džema u sredinu, pazeći da ga ne razmažete po cijeloj površini kako ne bi iscurio kad ga poklopite s drugom polovicom. Ako džem nije uspio izviriti kroz kuglice, onda nanesite dodatno radi efektnijeg izgleda.
Tijesto možete napraviti unaprijed i držati u hladnjaku tjedan dana, samo ga pola sata prije korištenja treba izvaditi na sobnu temperaturu da se lakše razvalja.

Foto: zvonimir ferina

Gingerbread torta s kremom od naranče

Sastojci:
Biskvit
3 jaja (L)
250 g brašna
125 g smeđeg muscovado šećera
115 g bijelog šećera
140 g maslaca
75 g melase
180 g kiselog vrhnja
korica jedne naranče
1 + ½ žličica mljevenog cimeta
1 žličica mljevenog đumbira
½ žličice mljevenog muškatnog oraščića 
¼ žličice mljevenog klinčića
½ žličice soli
2 žličice praška za pecivo (10 g)
1 + ½ žličica ekstrakta vanilije

Krema od naranče:
35 g brašna 
160 g šećera 
280 g mlijeka 
¼ žličice soli 
250 g maslaca 
75 g krem sira 
korica dvije naranče 
1 žlica svježe iscijeđenog soka naranče

Preljev:
100 g bijele čokolade
50 g mliječnog vrhnja za šlag

*Svi sastojci moraju biti sobne temperature, osim ako nije drugačije navedeno.

Priprema:
Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C, odnosno 175°C za pećnicu s gornjim i donjim grijačem. Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje tri okrugla kalupa promjera 15 cm ili 2 od 20 cm. U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo, začine i sol te promiješajte. To su suhi sastojci. Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje sobne temperature  i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci. Miksajte maslac, šećere i koricu naranče dok ne posvijetli i ne postane pjenasto ( oko 3 minute). Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući dobro iza svakog dodatka dok se ne sjedini s ostatkom smjese. Zatim dodajte melasu i miksajte dok se sve ne sjedini. Naizmjenično dodajte suhe i mokre sastojke, tako da završite s brašnom. (3 dodavanja suhih, 2 dodavanja mokrih sastojaka) Miksajte samo dok se sve ne sjedini, da biskvit ne bude žilav. Podijelite smjesu jednako u 3 kalupa i pecite u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe s par vlažnih mrvica. Kad su biskviti gotovi, ostavite ih 10-tak min da se hlade u kalupu na rešetki prije nego što ih izvadite da se ohlade do kraja.

Za kremu:
Od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. To može potrajati 10-tak minuta. Kad je gotovo, prebacite puding u tanjur i prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu kako se na vrhu ne bi stvorila “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Miksajte omekšali maslac 5 min dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte krem sir sobne temperature koji ste prije tog malo izradili, koricu i sok naranče i ekstrakt vanilije pa miksajte dok se sve ne sjedini. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do slaganja torte jer će se inače dosta stisnuti u frižideru i neće biti maziva.

Preljev:
Sitno nasjeckajte čokoladu i pomiješajte s vrhnjem za šlag pa rastopite u mikrovalnoj 30 sekundi ili na pari.

Slaganje:
Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit “zalijepi” i ne leti po tanjuru. Premažite prvi biskvit kremom. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan. Stranice i vrh torte prekrijte kremom pa zagladite cake scraperom i stavite u frižider na pola sata

Za to vrijeme napravite preljev od bijele čokolade. Sitno nasjeckajte čokoladu i pomiješajte s vrhnjem za šlag pa rastopite u mikrovalnoj 30 sekundi ili na pari. Prelijte po ohlađenoj torti. Ako želite dodatno ukrasiti tortu po vrhu, pričekajte da se ganache stisne 10-tak minuta u frižideru. Zatim kremu stavite u slastičarsku vrećicu s omiljenim nastavkom i ukrasite tortu. Možete je i poput mene ukrasiti puslicama i gingerbread keksima.

Torta je najbolja kad se servira na sobnoj temperaturi. Možete je čuvati u frižideru, omotanu prozirnom folijom, ali barem pola sata prije  konzumiranja izvadite je na sobnu temperaturu.

Foto: zvonimir ferina

Kolač s narančom i kremom od bijele čokolade

Sastojci:
Biskvit
5 jaja (L)
450 g glatkog brašna
250 g smeđeg šećera
150 g bijelog šećera
250 g kiselog vrhnja
125 g svježe iscijeđenog soka od naranče
140 g maslaca
115 g suncokretovog ulja
2 + ½ žličice mljevenog cimeta
½ žličice mljevenog kardamoma
¼ žličice mljevenog klinčića
3 + ½ žličice praška za pecivo (18 grama)
¾ žličice soli
1 + ½ žličice ekstrakta vanilije
*svi sastojci moraju biti sobne temperature

Krema od bijele čokolade i krem sira:
375 g krem sira
220 g talijanskog mascarpone sira
40 g šećera u prahu
290 g kvalitetne bijele čokolade, rastopljene
1 žličica ekstrakta vanilije
korica jedne naranče

Priprema:
Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160˚C, odnosno 175 ˚C za pećnicu s gornjim i donjim grijačem. Namastite i obložite papirom za pečenje pleh veličine 23x32 cm. U jednu zdjelu prosijte i pomiješajte brašno, šećere, prašak za pecivo, sol, cimet, kardamom i klinčić. Dodajte maslac pa ručnim mikserom izmiksajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu poput pijeska. Dodajte ulje, kiselo vrhnje, sok od naranče i jaja pa izmiksajte samo dok se sve ne sjedini. Na kraju silikonskom špatulom umiješajte ekstrakt vanilije. Biskvit prelijte u pripremljeni pleh, poravnajte pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta. Kad je gotov, ostavite ga da se hladi u plehu 15tak min pa ga prebacite na rešetku da se ohladi do kraja. 

Bijelu čokoladu rastopite na pari pa pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. 
U srednje velikoj zdjeli, koristeći ručni ili samostojeći mikser, izradite zajedno krem sir, mascarpone i koricu naranče. Dodajte šećer u prahu koji ste prije toga prosijali te na kraju dodajte i ohlađenu rastopljenu bijelu čokoladu. Miksajte dok se sjedini. 

Ohlađeni kolač premažite kremom i ukrasite po želji. 

Savjet!
Kolač je najmekši i najukusniji kad se čuva i jede na sobnoj temperaturi. Ako ga ipak budete držali u hladnjaku, neka bude omotan prozirnom folijom, a pola sata prije konzumiranja izvadite ga vani.

Foto: zvonimir ferina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije