Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogledajte video

Bili smo u kultnoj slastičarnici Princess, evo kako nastaju najukusnije krafne

14.02.2019.
u 14:01

Vlasnica Silvana kaže kako rijetko tko naruči samo jednu krafnu, već svako traži šest, osam, deset komada...

Veljača bez ukusnih, mekanih krafni apsolutno je nezamisliva, a jednu od najdugovječnijih tradicija u gradu Zagrebu definitivno ima slastičarnica Princess koja se nalazi u Gajevoj ulici. Vlasnica Silvana Teslić recept za ovu slasticu (a u vrijeme fašnika nam može biti doručak, ručak i večera, zar ne?) preuzela je od svog oca Šime koji je u Zagreb došao 1954. i otvorio poznatu slastičarnicu Šime u Petrinjskoj ulici. 

Foto: screenshot/facebook

Gospodin Šime sad je u mirovini, a recepturu od tad nisu mijenjali! Mi kažemo - s razlogom jer je stvarno riječ o krafnama koje se tope u ustima. S pripremom počinju oko 6 sati ujutro i proces proizvodnje traje tri sata, a navala je stvarno velika - uvjerili smo se i sami jer su u 9 sati prvi gosti već nestrpljivo čekali svoj red da bi kupili barem jednu od par stotina krafni, koliko se svakog dana proizvede. 

Moguće je naručiti dvije vrste krafni, velike i male, prazne ili s punjenjem od marelice. Drže se klasike pa ih tek posipaju štaub-šećerom. A klasika kod gostiju jako, jako dobro prolazi.

- Rijetko tko kupi samo jednu krafnu, svi najčešće traže po šest, osam ili deset komada, kaže vlasnica.

Foto: screenshot/facebook

Što se tiče procesa izrade, najvažnije je poštivati vrijeme! Ono je najbitnije kod dizanog tijesta i tu nema ubrzavanja ili usporavanja procesa jer se dizanje tijesta ne može "zaustaviti". Bitnu ulogu ima i dobar kvasac, kao i osoba koja priprema tijesto - ona mora imati "osjećaj" jer nije svako brašno isto.

- Osoba koja priprema tijesto to mora znati osjetiti pod rukom. Od jedne vreće brašna ispadnu dvije različite vrste tijesta. Neko upije više tekučine, neko manje, a mi zapravo nikad ne možemo znati kako će ispasti, kaže Silvana. 

U Princessu su svi aparati starinski pa je, recimo, mješalica za tijesto stara oko 60 godina, a u prostoriji gdje se tijesto diže temperatura je oko 40°C. Ipak, Silvana, Ela i Valentina visoke temperature jako dobro "podnose" i krafne su spremne svaki dan - počinju ih prodavati odmah nakon proslave Nove godine i u ponudi ih imaju do dva tjedna nakon fašnika, a kupci ih se ne mogu zasititi jer su svjesni kako ih neće moći jesti do iduće godine! 

Foto: screenshot/facebook

Tijesto se stavlja u najlon i omata dekom kako bi se utoplilo, a slijedi faza ručnog odvajanja i vaganja svake krafnice u kojoj je ključna brzina. Nakon pečenja, krafne se kratko hlade, pune voćnim namazom i na kraju posipaju štaub-šećerom. Što drugo reći nego - u slast! 

U videu pogledajte kako izgleda proces proizvodnje krafni u slastičarnici Princess

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije