Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Bez čukljeva rezom od 
samo dva milimetra

Više se ne ugrađuju vijci, pacijent ne ostaje u bolnici, a hoda već idući dan
10. listopada 2015. u 14:45 2 komentara 12208 prikaza
čukljevi
Pogledajte galeriju 1/2

Rezom kože od samo dva milimetra, bez ugradnje ikakvih implantata poput pločica ili vijaka, prvi je put u Hrvatskoj izvedena korekcija palca stopala, odnosno čukljeva. Naziv te deformacije u posljednje je vrijeme zbog prilično invazivne reklame koja je kružila internetom postao temom ruganja, no riječ je o deformaciji koja je učestala i bolna te zbog koje su dosad pacijenti morali proći zahtjevnu operaciju i dugo se oporavljati da bi ponovno stali na noge.

Minimalno invazivni zahvat izveden je u Klinici za ortopediju i traumatologiju Lovran, gdje odsad pacijenti s tom dijagnozom svoj zdravstveni problem mogu riješiti uz bitno manje trauma i bez boravka u bolnici budući da se zahvat izvodi u dnevnoj bolnici.

Budući da rezova nema, vidljivost operativnog polja postiže se indirektno, uz pomoć rendgena ili ultrazvuka. Ali oporavak je zbog toga znatno ubrzan. Ne koristi se fiksacija vijcima, pločicama ni žicama te nema potrebe za kasnijim ponovnim operativnim uklanjanjem fiksacijskog materijala. Boravak u bolnici sveden je na jedan dan, a uz adekvatnu edukaciju moguć je hod od prvog poslijeoperacijskog dana. Smanjena je poslijeoperacijska bol, skraćeno je trajanje poslijeoperacijske imobilizacije, bolja je pokretljivost zgloba palca i brži povratak radnim i/ili sportskim aktivnostima. Princip operacija bez rezova tj. kroz incizije primjenjuje se i na sve ostale dijelove stopala, poput ispravljanja svinutih prstiju, skraćivanja suviše dugih prstiju, itd. – objasnili su u lovranskoj klinici, gdje je taj zahvat izveo operativni tim koji je predvodio doc. dr. sc. Ivan Rakovac, dr. med., spec. ortoped, uz dr. Aleksandru Šurdonju Bobinac, dr.med., spec. anesteziologinju, dr. Joška Jeličića dr.med. specijalizanta ortopedije, instrumentarke Suzanu Diminić i Sandru Vojvodić te anesteziološku tehničarku Nataliju Sadžak. Posljednji je to visokodiferencirani operativni zahvat u toj klinici gdje je, među ostalim, isti tim prije nekoliko godina napravio i prvu ugradnju umjetnog zgloba u Hrvatskoj.

Ravnatelj lovranske klinike prof. dr. sc. Branko Šestan najavljuje da će klinika i dalje uvoditi sofisticirane operativne metode u svoj program.

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
NIKA ISTRAŽUJE
Hrvatski građani imaju 113,2 milijarde kuna mirovinske štednje, evo što se događa s tim novcem
  • No1:

    Zar nije jednostavnije nositi cipele koje nisu u špic?

  • Ivanveliki:

    Evo imamo i bolnicu za Čukljeve