Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korekcija palca stopala

Bez čukljeva rezom od 
samo dva milimetra

čukljevi
10.10.2015.
u 14:45

Više se ne ugrađuju vijci, pacijent ne ostaje u bolnici, a hoda već idući dan

Rezom kože od samo dva milimetra, bez ugradnje ikakvih implantata poput pločica ili vijaka, prvi je put u Hrvatskoj izvedena korekcija palca stopala, odnosno čukljeva. Naziv te deformacije u posljednje je vrijeme zbog prilično invazivne reklame koja je kružila internetom postao temom ruganja, no riječ je o deformaciji koja je učestala i bolna te zbog koje su dosad pacijenti morali proći zahtjevnu operaciju i dugo se oporavljati da bi ponovno stali na noge.

Minimalno invazivni zahvat izveden je u Klinici za ortopediju i traumatologiju Lovran, gdje odsad pacijenti s tom dijagnozom svoj zdravstveni problem mogu riješiti uz bitno manje trauma i bez boravka u bolnici budući da se zahvat izvodi u dnevnoj bolnici.

Budući da rezova nema, vidljivost operativnog polja postiže se indirektno, uz pomoć rendgena ili ultrazvuka. Ali oporavak je zbog toga znatno ubrzan. Ne koristi se fiksacija vijcima, pločicama ni žicama te nema potrebe za kasnijim ponovnim operativnim uklanjanjem fiksacijskog materijala. Boravak u bolnici sveden je na jedan dan, a uz adekvatnu edukaciju moguć je hod od prvog poslijeoperacijskog dana. Smanjena je poslijeoperacijska bol, skraćeno je trajanje poslijeoperacijske imobilizacije, bolja je pokretljivost zgloba palca i brži povratak radnim i/ili sportskim aktivnostima. Princip operacija bez rezova tj. kroz incizije primjenjuje se i na sve ostale dijelove stopala, poput ispravljanja svinutih prstiju, skraćivanja suviše dugih prstiju, itd. – objasnili su u lovranskoj klinici, gdje je taj zahvat izveo operativni tim koji je predvodio doc. dr. sc. Ivan Rakovac, dr. med., spec. ortoped, uz dr. Aleksandru Šurdonju Bobinac, dr.med., spec. anesteziologinju, dr. Joška Jeličića dr.med. specijalizanta ortopedije, instrumentarke Suzanu Diminić i Sandru Vojvodić te anesteziološku tehničarku Nataliju Sadžak. Posljednji je to visokodiferencirani operativni zahvat u toj klinici gdje je, među ostalim, isti tim prije nekoliko godina napravio i prvu ugradnju umjetnog zgloba u Hrvatskoj.

Ravnatelj lovranske klinike prof. dr. sc. Branko Šestan najavljuje da će klinika i dalje uvoditi sofisticirane operativne metode u svoj program.

Komentara 2

NO
No1
15:10 10.10.2015.

Zar nije jednostavnije nositi cipele koje nisu u špic?

IV
Ivanveliki
02:57 11.10.2015.

Evo imamo i bolnicu za Čukljeve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije