Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bavarska kuhinja:

Bavarska kuhinja: Nakon potrage za jajima, janjetina za uskrsni ručak

Maximilian (1)
Davor Visnjic/PIXSELL
Autor
Igor Capan
29.03.2013.
u 11:00

Omiljena slastica za Uskrs u Bavarskoj je Osterlamm – kolač u obliku janjadi. Kobasice su zaštitni znak ove kuhinje, no i buncek i razne koljenice su traženi

Bavarska kuhinja nije poznata samo po Oktoberfestu na kojem se jedu razne vrste kobasica i piju velike količine piva. Kuhinja te pokrajine na jugu Njemačke poznata je kao raznovrsna i bogata.

– Mnoštvo šumskog voća, povrća, gljiva i začina koristi se uz meso. Ta kuhinja specifična je po čestom korištenju timijana i kima, a jela su nešto slađa nego u nas – kazuje nam Danijel Vlašiček, glavni kuhar bavarskog restorana Maximilian na Radničkoj cesti u Zagrebu.

Ukrašavanje dvorišta

Vrijeme je Uskrsa i u Bavarskoj se taj kršćanski blagdan posebno obilježava. Tijekom Velikog tjedna mnogi ukrašavaju drveće i grmlje šarenim trakama i jajima, a u dvorištima se od mahovine grade gnijezda za uskrsnog zeca, simbol plodnosti. Uskrsno jutro obilježava tradicionalna potraga za jajima koje je ostavio “Osterhase”, tj. uskrsni zec. Slijedi priprema uskrsnog ručka.

– Uskrs je u znaku janjadi. Radi se kolač u obliku janjeta (Osterlamm), a za glavno jelo pretežno se jede janjetina na razne načine, ali rijetko se vrti na ražnju. Naravno, jede se i šunka, mladi luk kao prilog, ali ne u tolikoj količini kao kod nas. Janjetina je ipak na prvome mjestu – kazao nam je Draženko Mamić, jedan od suvlasnika bavarskog restorana.

Kuhanje šunke

On nam objašnjava da bavarska kuhinja nisu samo kobasice.

– Naravno da su kobasice (teleće ili svinjske) zaštitni znak bavarske kuhinje, ali više je onih koji u restorane dolaze pojesti dobar komad bunceka, svinjske, teleće ili janjeće koljenice, te divljač. Pokušava se pratiti godišnja doba i ono što donosi priroda. Kada je sezona šparoga, kuhari se trude pripremiti što različitija jela s tim povrćem, u jelima ćete pronaći velike količine umaka sa šumskim voćem i slično – kaže Mamić.

Kako je kod nas šunka glavno jelo za Uskrs, upitali smo šefa Vlašičeka kako je kuha:

– Kada voda zakuha, šunka se kuha po pola sata za svaki kilogram težine. 

>> Pisanice: Crvena boja za radost, a plava za zdravlje i vjernost

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije