Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vreba iz čaše

3 gnjusne stvari koje se nalaze u vašim kockicama leda

kockice leda
Foto: Thinsktock
1/2
17.06.2014.
u 17:12

Perete li ruke prije nego što ćete si uliti piće i rashladiti ga kockicama leda? Vjerojatno ne, a trebali biste

Vrućina, žega, suncobran na plaži i naravno – nekoliko kockica leda u piću.

Ima li boljeg scenarija za vruće ljetne dane?

No, što se doista nalazi u kockicama leda?

Ekipa s The Huffington Posta tražila je dr. Pritisha Tosha, stručnjaka za zarazne bolesti s klinike Mayo i Martina Bucknavagea sa sveučilišta Pennsylvania State University da objasne koje opasnosti vrebaju iz kockica leda.

1. Bakterije

Kockice leda mogu biti zagađene kada su napravljene od zagađene vode. Čistoća se vode provjerava, ali voda se može zagaditi i u uređajima za pravljenje leda.

Studija iz 2011. godine u Las Vegasu utvrdila je da 33,3 posto uzoraka leda uzetih iz ledomata ugostiteljskih objekata ima više bakterija nego što je dopušteno za pitku vodu, a 72,2 posto uzoraka bilo je pozitivno na koliformnu bakteriju.

Nije neobično, slažu se ovi stručnjaci, da se razne bakterije razmnože u ledomatima, ali i kućnim ledenicama.

Najgori je problem, kaže dr. Tosh, što se zaraza s leda može proširiti na druge namirnice poput mesa.

Trebalo bi stoga provjeravati sanitarnu ispravnost ledomata, kao i bilo kojih drugih uređaja koji su u doticaju s hranom i pićem.

2. Plijesan

Najveći je ipak problem s plijesni. Plijesan se naime, kaže Bucknavage, prečesto može pronaći u ledomatima restorana, a može nastati i u kućnim zamrzivačima. Naravno, niska temperatura u zamrzivačima otežava razvoj plijesni, a problem nastaje kad se zamrzivač često isključuje iz struje ili ako ga isključite tijekom zime u ljetnoj vikendici.

Vlasnici ugostiteljskih objekata trebali bi se pobrinuti da svoje ledomate očiste nekoliko puta godišnje, a isto vrijedi i za kućnu uporabu. – Ako vam je zamrzivač neko vrijeme bio isključen, morali biste prije uporabe očistiti ledomat, kaže Bucknavage.

Zato, prije nego što uključite uređaj kad dođete na more, sve prvo dobro očistite.

Foto: pixabay

3. Iz leda vreba sve što je bilo i na rukama

U SAD-u je 15-godišnji momak preminuo od bakterija iz zaraženog leda, a to se moglo spriječiti pranjem ruku. Debra Huffman, mikrobiologinja sa sveučilišta South Florida nakon te tragedije kazala je za NBC da većina osoba nije svjesna rizika da se zbog nepranja ruku može umrijeti.

– Većina ne vidi u čemu je problem. Ruke neće izgledati ni mirisati čudno. To su mikroskopski male opasnosti koje ne možete vidjeti. Zato je važno oprati ruke, navela je. Ako ste zagrabili led žlicom, a prije toga niste oprali ruke, moguće je da na kockice leda prijeđu kojekakvi mikroorganizmi koji su vam na rukama.

Perete li ruke prije nego što ćete si uliti piće u čašu i rashladiti ga kockicama leda? Vjerojatno ne, a trebali biste.

>>Opasnost za zdravlje: Ne perite sirovu piletinu prije pripremanja

>>Kako iscijediti limun i spriječiti da mlijeko zakipi? Briljantne ideje za kuhinjske probleme

Ključne riječi

Komentara 5

VE
vegleviat
18:52 17.06.2014.

Ovo je po gluposti na tragu onoga sa pranjem piletine, a vjerujem da je i isti autor.

Avatar Meggi
Meggi
23:24 17.06.2014.

Vidim po komentarima da nekima nije bitno ni nakon wc-a oprati ruke.. Uostalom, dokazano je da samo mali postotak muškaraca pere ruke nakon wc-a.. malo bolji je slučaj kod žena. Katastrofa!

TO
tony333
11:20 18.06.2014.

ajde meggi reci kakve veze led ima sa pranjem ruku u wc? di si nasla uzrocno posljedicni odnos leda i pranja ruku poslje wc-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije