Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slatki izazov

Ovo je 10 razloga zbog kojih biste trebali jesti čokoladu češće i više

čokolada
Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL
14.05.2015.
u 11:21

Jeste li među onima koji se bore da ne pojedu cijelu tablu? Nije ni bitno, sada zaista više nemate razloga da se suzdržavate

Možete li pojesti samo komadić?

Čokolada je prava "hrana za utjehu" i "najbolji prijatelj" kada ste pod stresom i lošeg raspoloženja. Jeste li među onima koji se bore da ne pojedu cijelu tablu? 

Nije ni bitno, jer sada zaista više nemate razloga da se suzdržavate. Ovo su razlozi zbog kojih biste češće trebali "navaliti" na čokoladu bez imalo grižnje savjesti.

1. Čokolada je odlična za srce i cirkulaciju

Nedavno istraživanje pokazalo je da tamna čokolada pomaže vratiti fleksibilnost arterija i sprečava da se bijele krvne stanice "zalijepe" za stijenke, što je jedan od uzroka začepljenja arterija.

2. Smanjuje rizik od moždanog udara

Istraživanje provedeno u Finskoj pokazalo je da ljubitelji čokolade imaju za čak 17 posto manji rizik od moždanog udara.

3. Obiluje mineralima

Tamna čokolada sadrži minerale potrebne našem organizmu, a riječ je kaliju, cinku, selenu i željezu. Zanimljivo je da 100 grama tamne čokolade, one koja sadrži 70 posto i više kakaa osigurava čak 67 posto dnevne potrebe željeza.

4. Smanjuje loši kolesterol

Kakao dokazano smanjuje razinu lošeg kolesterola i povećava razinu dobrog i na taj način smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

5. Odlična je za kožu

Flavonoidi u čokoladi mogu zaštititi kožu od oštećenja uzrokovanih sunčevim djelovanjem, ali, ipak, nemojte na sunce izlaziti bez kreme sa zaštitnim faktorom.

6. Pomaže pri mršavljenju

Zvuči čudno, ali istina je. Neuroznanstvenik Will Clower tvrdi da na jeziku rastopite komadić čokolade 20 minuta prije obroka jer će to otpustiti hormon koji će mozgu i poslati poruku: sit/a sam, i na taj način spriječiti da  tijekom obroka pojedemo više nego što nam je potrebno.

7. Dobra je za majku i bebu

Istraživanje provedeno u Finskoj pokazalo je da je konzumacija čokolade dobra i za buduće majke, ali i za bebe. Trudnice koje jedu čokoladu češće se smiju i manje su pod stresom od trudnica koje koje čokoladu izbjegavaju, a to ima i utjecaj na bebu.

8. Može spriječiti dijabetes

Može zvučati zaista nevjerojatno, ali kakao povećava osjetljivost na inzulin pa konzumacija tamne čokolade može odgoditi ili spriječiti obolijevanje od dijabetesa.

9. Dobra je za mozak

Flavonoidi će pomoći starijim osobama da lakše pamte, a dosadašnja istraživanja pokazala su da će pomoći i kod bržeg oporavka nakon potresa mozga.

10. Podiže raspoloženje

Čokolada sadrži feniletilamin (PEA) koji inače stvara mozak kada smo zaljubljeni. Feniletilamin "potiče" mozak da otpušta endorfin, zaslužan za dobro raspoloženje.

>>Istina ili mit: Tamna čokolada je zdravija od mliječne čokolade

>>Čokolada ne deblja, a njezino topljenje na jeziku jednako je vođenju ljubavi

Komentara 7

MO
Moskovija
13:33 14.05.2015.

treba dodati da se to sve pozitivno odnosi samo na TAMNU čokoladu! sve ove svjetlije čokolade nisu ni upola zdrave kao tamne!

OP
openheimer2
14:45 14.05.2015.

nemam para...ostaje mi gledat s ekrana

ZA
zagabria1
14:31 14.05.2015.

Ovo više nisu novine nego klik navlakuša po uzoru na američke kojima je jedini cilj navlačiti klikove i prodavati reklame. No za razliku od njih, VL pokušava skupo naplatiti reklamu kao ozbiljne novine (10x skuplje nego Google adwords i display mreža) i to će oglašivači shvatiti kad tad. Kada shvate gotovo je sa prihodima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije