Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Ljeto na Večernjem

10 koraka kojih se morate pridržavati kad tijekom ljeta pripremate hranu!

Kampilobakter, salmonele, virusi, stafilokokna trovanja, paraziti... ljeti su još veća prijetnja
28. lipnja 2017. u 15:36 3 komentara 5059 prikaza
Piletina
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Visoke temperature ovih dana nisu pogubne samo za ljude nego i hranu u kojoj mikroorganizmi puno brže bujaju, a iako su ovih dana zbog salmonele na loš glas došli i neki poznati hrvatski restorani, kućanstva su nedvojbeno najčešće mjesto izlaganja patogenu. Za infektivnu dozu salmonele, koja je najčešći uzročnik trovanja hranom u ljetnim mjesecima, potrebni su milijuni bakterija. No rukujemo li hranom prljavim rukama ili priborom, ili je meso koje smo kupili na naš stol već došlo zaraženo, a nismo ga dovoljno termički obradili (iznad 70 °C), na korak smo od uzbune koja u najekstremnijim slučajevima može imati i smrtni ishod.

portugal požar klimatske promjene Što se to događa s vremenom? 'Očito će biti još puno gore!'

Pasterizirajte svježe mlijeko

Andrea Gross-Bošković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu (HAH), kaže kako se salmonela prenosi sirovim ili nedovoljno termički obrađenim mesom (najčešće mesom peradi, ali i mesom ostalih životinja), jajima i mliječnim proizvodima. No, premda su puno rjeđe, nisu zanemarive ni epidemije salmoneloza iz voća, povrća i pekarskih proizvoda, kao što su kolači iz domaće radinosti s termički neobrađenim jajima, kremšnite i slične slastice.

Sirova piletina i svježe mlijeko mogu biti kontaminirani kampilobakterom koji se uobičajeno nalazi u životinjskom izmetu. Za razliku od salmoneloza, za zoonozu kampilobakteriozu dovoljan je i mali broj bakterija, koje može sadržavati i samo jedna kap soka inficiranog mesa da bi se javio proljev, vrućica, bolovi u trbuhu, a u težim slučajevima i komplikacije poput bakterijemije (prodor bakterija u krv), hepatitisa... Stoga je nužna dobra termička obrada piletine i pasterizacija svježeg mlijeka, kao i ostalih postupaka dobre higijenske prakse, upozorava Gross-Bošković. Ljeti su česta i stafilokokna trovanja hranom kao posljedica neprimjerene pohrane ostataka hrane i ponovnog podgrijavanja. Naime, termičkom obradom će se uništiti stafilokoki, ali se neće uništiti toksin koji su oni proizveli.

gorivo Upozorenje Sedam pogrešaka koje vozači rade u ljetnim danima, izbjegnite ih

Oprezno i s roštiljem

Zbog visokih temperatura sva je hrana podložnija i bržem kvarenju te je preporuka da se u slučaju svake promjene boje, mirisa, konzistencije i okusa takva hrana ne konzumira. Posebno se brzo kvare pripravci od voća i povrća koje je nužno pripremati neposredno prije konzumacije i ne ostavljati za poslije. Kod hrane poput lubenica, dunja i krastavaca, treba paziti da se u hladnjake pohrane dobro očišćene, jer često na njima zna zaostati zemlje koja onda može kontaminirati i drugu hranu u hladnjaku.

– Ljeti su popularni roštilji, no nikako ne treba jesti prepečene dijelove tamne boje zbog mogućeg sadržavanja policikličkih aromatskih ugljikovodika. Ove se pojave djelomično mogu ublažiti korištenjem marinada s maslinovim uljem i začinima kao što su ružmarin i origano jer sadrže antioksidanse koji sprečavaju stvaranje potencijalno štetnih tvari u mesu pri visokim temperaturama obrade – kaže Gross-Bošković. Jako je važno ostatke jela pohraniti u hladnjak, inače se za nekoliko sati patogeni i ostali mikroorganizmi mogu umnožiti i utjecati na njezinu sigurnost te ona postaje prijetnja za zdravlje.

10 koraka kojih se treba pridržavati kad se priprema hrana, posebice tijekom ljeta

1. Održavajte čistoću - Prije rukovanja hranom obavezno operite ruke, radne površine i pribor vrućom vodom i deterdžentom. Opasni mikroorganizmi često se mogu naći na rukama, krpama za brisanje i kuhinjskom priboru, posebno na daskama za rezanje namirnica i prenijeti na hranu i najmanjim dodirom

2. Pranje namirnica - Prije termičke obrade namirnice temeljito operite; odvojite sirovo meso, perad, ribu i plodove mora od ostale hrane

3. Termička obrada - Namirnice koje kuhate dobro termički obradite (temperatura iznad 70 °C) i konzumirajte najdulje dva sata nakon obrade ili ih čuvajte u hladnjaku na temperaturi ispod 5 °C

4. Izbjegavajte sirova jaja - Izbjegavajte pripremu jela od termički neobrađenih jaja

5. S ostacima brzo u hladnjak - Pripremljeno jelo ne smije stajati dulje od 2-3 sata na sobnoj temperaturi

6. Odmrzavanje - Odmrzavanje i podgrijavanje hrane obavite u što kraćem roku, bez duljeg stajanja na sobnoj temperaturi

7. Skladištenje - Sirovu hranu odložite u zatvorene i zasebne posude te držite u hladnjaku na temperaturi ispod 8 °C

8. Dalje od kukaca i nametnika - Zaštitite hranu od kontakta s insektima i drugim životinjama

9. Dobra termička obrada - Polukrvavo, nedovoljno pečeno meso s roštilja ljeti izbjegavajte (nikako ne vraćajte meso u posudu u kojoj je bilo marinirano) 

10. Oprezno kod šopinga - Zamrznute proizvode kupujte posljednje u trgovini

Džin-tonik ZA LJETNE ZABAVE U čemu griješite kada radite svoje omiljeno piće? Vrućina, ljeto savjeti Obranite se od toplinskog vala, izbjegavajte boraviti na suncu od 11 do 16h Copacabana ljetne temperature Ma kakvo Zrće! I Slavonci imaju svoje adute

Pranje je majka mudrosti

Slastice: Oprezno s kremastim kolačima

S kremama izrađenim s dodatkom sirovih jaja osobito treba pripaziti. Iako se oni prave i u ugostiteljskim objektima, najčešći izvor bolesti su domaći kolači izrađeni u domaćinstvima.

Meso i prerađevine: Temperatura obrade je važna

Već dobra termička obrada namirnica može pomoći da hrana bude sigurna za konzumaciju. Posebno pazite na mljeveno meso, kosano i rolano pečenje, velike komade mesa i cijelu perad.

Voće i povrće: Pranje je majka mudrosti

Voće i povrće može biti kontaminirano i virusima, čak i salate koje se termički ne obrađuju. Dobro i temeljito pranje uvelike će pridonijeti smanjivanju rizika od virusnih, ali i parazitarnih oboljenja. 

Topla jela vs. salate: Bolji su topli obroci od hladnih

U ugostiteljskim objektima prednost dajte toplim jelima koja se pripremaju neposredno prije obroka. Jela koja zahtijevaju toplinsku obradu su sigurnija od, primjerice, hladnih salata.

potpuno iskreno
Mikulić progovorila o situaciji sa sinom: Gledaju nas kao da nismo normalni, svojom pričom ne pomažete
PD
Testiramo i educiramo o zaštitnoj opremi, a u ponudi imamo više od 10.000 proizvoda