Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Redatelji, evo svježeg materijala

Prvi put na jednom mjestu u cijelosti objavljene drame studenata ADU, tekstovi s Malih noćnih čitanja, pobjednici natjecanja...
30. rujna 2010. u 15:50 0 komentara 27 prikaza
'30.09.2010, Zagreb; - Djevojke koje su osnovale web stranicu Drama.hr Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'

Jučer je predstavljen portal drame.hr, prvi na kojem se mogu pronaći cjeloviti dramski tekstovi mladih hrvatskih dramatičara.

Trenutačno se tu 22 drame 16 autora, uglavnom studenata i diplomanata zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti, a ekipa portala najavljuje mnogo više sadržaja.

– Automatizmom ćemo objavljivati drame nagrađene na domaćim i stranim natječajima, a kolege i sami, uz pomoć jednostavnog formulara, mogu prijaviti svoje drame – kaže Jasna Žmak, dramaturginja Frljićeva "Buđenja proljeća" i Šeparovićeva "Timbuktua".

Sjećamo ih se iz &TD-a

S kolegom Goranom Ferčecom iz Dramaturškog kolektiva Jasna je u kazalištu &TD dvije sezone organizirala prilično uspješna koncertna čitanja mladih autora, čiji su tekstovi također predstavljeni na novom portalu.

Osim pretraživanja po autorima i ključnim riječima, portal omogućuje pretraživanje po broju muških i ženskih likova, što će olakšati selekciju s obzirom na sastav kazališnog ansambla. Sučelje omogućava i jednostavno prijavljivanje vlastitog teksta, koji prije objavljivanja mora proći uredničku selekciju.

Neće zatvarati vrata

– Cilj nam nije zatvarati vrata. Selekcija će se više odnositi na osnovne tehničke kriterije, a ocjenu samog sadržaja i estetskih usmjerenja pojedinih djela prepuštamo čitateljima – objašnjava glavna urednica Lana Šarić, kojoj su drame izvođene u Teatru &TD, Istarskom narodnom kazalištu i Maloj sceni, a na prošlom ZagrebDoxu privukla je pozornost intimnim dokumentarcem "Klasa optimist".

Drame.hr povezat će se, dodaje urednica Maja Sviben, i sa sličnim portalima u Europi, a osim posredovanja, autorima žele ponuditi i besplatno prevođenje tekstova. Posebno se nadaju suradnji s britanskim portalom bushgreen.org te srbijanskim nova-drama.org, a namjeravaju organizirati i niz radionica za mlade dramatičare.

Pa sretno im bilo!

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.