Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drame.hr

Redatelji, evo svježeg materijala

'30.09.2010, Zagreb; - Djevojke koje su osnovale web stranicu Drama.hr Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
'Goran Jakus/PIXSELL'
30.09.2010.
u 15:50

Prvi put na jednom mjestu u cijelosti objavljene drame studenata ADU, tekstovi s Malih noćnih čitanja, pobjednici natjecanja...

Jučer je predstavljen portal drame.hr, prvi na kojem se mogu pronaći cjeloviti dramski tekstovi mladih hrvatskih dramatičara.

Trenutačno se tu 22 drame 16 autora, uglavnom studenata i diplomanata zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti, a ekipa portala najavljuje mnogo više sadržaja.

– Automatizmom ćemo objavljivati drame nagrađene na domaćim i stranim natječajima, a kolege i sami, uz pomoć jednostavnog formulara, mogu prijaviti svoje drame – kaže Jasna Žmak, dramaturginja Frljićeva "Buđenja proljeća" i Šeparovićeva "Timbuktua".

Sjećamo ih se iz &TD-a

S kolegom Goranom Ferčecom iz Dramaturškog kolektiva Jasna je u kazalištu &TD dvije sezone organizirala prilično uspješna koncertna čitanja mladih autora, čiji su tekstovi također predstavljeni na novom portalu.

Osim pretraživanja po autorima i ključnim riječima, portal omogućuje pretraživanje po broju muških i ženskih likova, što će olakšati selekciju s obzirom na sastav kazališnog ansambla. Sučelje omogućava i jednostavno prijavljivanje vlastitog teksta, koji prije objavljivanja mora proći uredničku selekciju.

Neće zatvarati vrata

– Cilj nam nije zatvarati vrata. Selekcija će se više odnositi na osnovne tehničke kriterije, a ocjenu samog sadržaja i estetskih usmjerenja pojedinih djela prepuštamo čitateljima – objašnjava glavna urednica Lana Šarić, kojoj su drame izvođene u Teatru &TD, Istarskom narodnom kazalištu i Maloj sceni, a na prošlom ZagrebDoxu privukla je pozornost intimnim dokumentarcem "Klasa optimist".

Drame.hr povezat će se, dodaje urednica Maja Sviben, i sa sličnim portalima u Europi, a osim posredovanja, autorima žele ponuditi i besplatno prevođenje tekstova. Posebno se nadaju suradnji s britanskim portalom bushgreen.org te srbijanskim nova-drama.org, a namjeravaju organizirati i niz radionica za mlade dramatičare.

Pa sretno im bilo!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije