Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koncerti i izložbe

Počelo Ljetu u MSU: Bolje je provesti nekoliko noći u muzeju nego u Remetincu

Sandra Simunovic/PIXSELL
07.06.2022.
u 12:34

Naš glazbeni kritičar Hrvoje Horvat piše o trendovima na hrvatskoj i svjetskoj glazbenoj sceni

Noć muzeja nije samo jednom godišnje, barem ne bi trebala biti, a ljude bi se u što većem broju trebalo “privesti” u muzeje. Ove godine Ljeto u MSU počelo je 30. svibnja nastupom ruskih Pussy Riot, a nakon skandala oko uhićenja prijateljice grupe Aje Nijazove, mogli bismo reći da je bolje provesti nekoliko noći u muzeju nego u Remetinecu. Tijekom nekoliko ljetnih subotnjih dana i noći u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti događa se baš to. Program “Ljeto u MSU” nastavlja se deveti put s namjerom da se šira publika dozove u muzejske prostore kako je to uobičajeno u svijetu. Sve skupa možda kod masovne publike smanji i postojeći “strah od muzeja”, jer upravo su ovakvi programi stalan dio aktivnosti mnogih muzeja suvremene umjetnosti.

MSU se već godinama upušta u “dijalog” s glazbom, a predstojeći program komotno bi se mogao zvati i “5 u 1”, jer uz cijenu jedne ulaznice posjetioci će moći pojedine subote vidjeti pet sadržajem bogatih multimedijskih programa; koncerte, izložbe, kazališne predstave, performanse i filmove. Nakon nastupa Pussy Riot i makedonskog Mizara 4. lipnja, program se odvija svake subote do 2. srpnja. Program Eurijala, gostovanje estonskog kazališta Vaba Lava, održava se od 10. do 12. lipnja.

Osim koncerata mogu se pogledati zanimljive izložbe, kazališne predstave i performansi, što zagrebačko kulturno ljeto nedvojbeno obogaćuje sadržajima zbog kojih možete provesti ne samo noć ispred muzeja na koncertima nego i čitav dan u MSU, kako je to uobičajeno i u usporedivim europskim muzejima moderne umjetnosti. Drugim riječima, približiti prostor muzeja publici moglo bi se nazvati glavnim postignućem MSU-ova programa koji se ove godine održava deveti put.

Jedan od najpopularnijih kantautora nove generacije, J. R. August nastupa u MSU 11. lipnja i promovira novi album “Still Waters” svojom prvom svirkom u Zagrebu nakon koncerta u Vatroslavu Lisinskom krajem prošle godine. Reper Grše lani je objavio svoj drugi “Platinum” i etablirao se kao jedno od ne samo najzanimljivijih novih imena na hip-hop sceni nego i najprodornijih, što pokazuju rasprodani solo koncerti i nastupi na svim većim regionalnim festivalima, a publici će se u MSU ukazati 18. lipnja.

Zagreb dobro poznaje Zorana Predina, ali puno slabije jednog drugog izvrsnog slovenskog kantautora, Vladu Kreslina, koji na pozornicu MSU stiže 25. lipnja. Kreslin, tijekom osamdesetih član grupe Martin Krpan, već je tridesetak godina jedan od najpopularnijih slovenskih kantautora. Surađivao je s brojnim hrvatskim, američkim i europskim kantautorima poput Chrisa Eckmana – čiji su The Walkabouts svojevremeno obradili Kreslinovu kultnu skladbu “Tista črna kitara” – Stevea Wynna, Allana Taylora, Hansa Theesinka, Mary Coughlan. Nedavno je na televiziji CMC prikazan Kreslinov “lockdown” koncert, a kakav je bio njegov glazbeni put možete saznati iz dokumentarnog filma “Pjevaj mi pjesmu” (“Poj mi pesem”) scenarista i redatelja Mirana Zupaniča. Nagrađivana zagrebačka kantautorica Sara Renar pripada skupini najpriznatijih glazbenih imena nove generacije u regiji. Iza sebe ima pet samostalnih diskografskih izdanja u kojima potpisuje tekst i glazbu. U posljednje tri godine Renar je zabilježila oko 250 koncertnih nastupa diljem Europe i regije, a na “Ljetu u MSU” nastupa 2. srpnja.

Od 10. do 12. lipnja u programu Eurijala gostovanje je estonskog kazališta Vaba Lava iz Tallinna, s predstavama “Error 403”, “I Had a Couisin” i “Two Garages”, što je sjajna prilika domaćoj publici da se upozna s teatarskim postignućima države čije kazališne predstave ne vidimo često.

U suradnji s Eurokazom, Estonsko društvo pisaca, čiji će predstavnici biti u Zagrebu, na nekoliko okruglih stolova upoznat će nas s estonskom suvremenom dramskom praksom, ali i društvenim, političkim i civilizacijskim dosezima Estonije, koja je posljednjih desetljeća napravila važan napredak na svim životnim područjima.

 

Za potpun program mnogih popratnih izložaba, filmova i dokumentaraca svake subote najbolje je posjetiti web-stranice Muzeja suvremene umjetnosti, a domaću publiku posebno će zanimati gostujuća izložba “Novi talas u Beogradu – Paket aranžman (1981. – 2021.)”. Pogotovo nakon nedavnih vinilnih reizdanja “Paket aranžmana” i debitantskih albuma Električnog orgazma, Šarla akrobate i Haustora u izdanju Croatia Recordsa – a uskoro će se pojaviti i “Odbrana i poslednji dani” Idola – poraslo je zanimanje za generaciju novovalnih bendova iz Beograda. Izložba “Novi talas u Beogradu – Paket aranžman (1981. – 2021.)” na jednom mjestu predstavlja davne snimke četvero sjajnih fotografa koji su tijekom 1980. i 1981. pratili razvoj scene: Goranke Matić, Gorana Vejvode, Branislava Rašića te Branka Gavrića, autora omota za “Paket aranžman”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije