Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

'Ostala si uvijek ista' na Šerbedžijinu repertoaru

Vladu Kreslina, slovenskog Boba Dylana ili Đorđa Balaševića, na Mali Brijun dopratila je vojska iskrenih obožavateljica i obožavatelja
16. srpnja 2018. u 09:38 6 komentara 1096 prikaza
Foto: Boris Ščitar
Pogledajte galeriju 1/10

Topla ljetna večer u atraktivnoj utrobi austrougarske utvrde Minor na Malom Brijunu u petak je odjekivala raznolikom, ali zato kvalitetnom glazbom.

Leon Lučev U filmovima smo otvorili teme silovanja, vehabija, ratnih zločina, no ne vidim pomak

Glumac, pjesnik i pjevač Rade Šerbedžija uz svojega slovenskog prijatelja Vladu Kreslina i stalni bend Zapadni kolodvor otvarao je osamnaestu sezonu Ulysses teatra. No, bilo je tu još gostiju... Publika je tako mogla čuti neke poznate Radine interpretacije vlastitih pjesama, a među njima i njemu najdražu međimursku narodnu pjesmu “Protuletje se otpira”, ali i Azrinu “Meni se dušo od tebe ne rastaje”.

Premijera filma Oslobođenje Skoplja na Pulskom festivalu hrvatska manjinska koprodukcija Film 'Oslobođenje Skoplja` gledat će i u Kini

Otpjevao je Rade i pjesmu “Povratak ratnika” čiji je lucidni tekst napisao sa suprugom Lenkom, a u kojem se citira i poznata partizanska pjesma “O bella ciao”, ali i pjesme “Barbara”, “Djevojka iz moga kraja”, “Djevojko mala”... Novitet na svom repertoaru popularni filmski glumac čuvao je za kraj službenog dijela koncerta. Bila je to pjesma “Ostala si uvijek ista” za koju je tekst napisao Željko Sabol, a glazbu Đorđe Novković, a koju je svojedobno proslavio Mate Mišo Kovač.

– To je pjesma koju je pjevao moj prijatelj kojeg nisam vidio trideset i pet godina – rekao je Rade Šerbedžija publici. Manje se zna da je Rade s Mišom Kovačem nastupao i na filmu.

Rade Šerbedžija PRIZNANJE NAŠEM GLUMCU Rade Šerbedžija dobitnik nagrade Filmskog festivala u Trstu

Riječ je o igranom filmu “Poslijepodne jednog fazana” koji je 1972. godine snimio redatelj Marijan Arhanić, koji je uz Davorina Stipetića potpisao i scenarij. Glazbu potpisuje Alfi Kabiljo, a u glumačkoj je ekipi i Mišo Kovač, i to uz Radu Šerbedžiju (koji glumi trubača benda u kojem Mišo pjeva), a tu su i Igor Galo, Mile Rupčić, Franjo Majetić, Jasna Mihaljinec, Stipe Belobrk...

Uz Šerbedžiju su na Brijunima nastupile i njegove kćeri Lucija, Nina, Vanja i Milica (koju je predstavio kao jedinog glazbenog profesionalca u obitelji), a posebni gosti bili su braća Teofilović i gitarist Miroslav Tadić.

Rade Šerbedžija Treba govoriti o svom narodu i o lošim stvarima, a ne samo o onome čemu sam se divio

Uzvike odobravanja izazvao je kantautor Vlado Kreslin, slovenski Bob Dylan ili slovenski Đorđe Balašević, kojeg je na Brijune dopratila vojska obožavatelja. Naravno, najviše pljeska izazvala je njegova antologijska pjesma “Namesto koga roža cveti”. No, koncert je završila poezija. Radina i Arsenova “Ne daj se Ines”... 

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • zaokica:

  koga briga za ove pa i vas iz vecernjaka koji zelite zasjeniti dogadjaj stoljeca..

 • zaokica:

  a dije boca viskija ...

 • Avatar Peterančan
  Peterančan:

  Kaj Hrvatska nema kam pametnije uložiti kune nego financirati geđovane koju po njoj kenjaju gdi stignu? Bolje da su u neko romsko selo uveli vodovod, ta manjina bar priznaje Lijepu Našu kao svoju domovinu.