Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rade Šerbedžija

Treba govoriti o svom narodu i o lošim stvarima, a ne samo o onome čemu sam se divio

Foto: Sanjin Strukić
1/4
27.12.2017.
u 20:57

Gostujući u emisiji Pressing na N1 televiziji glumac Rade šerbedžija pričao je o novoj knjizi "Poslije kiše", o glumi, obrazovanju i politici...

Glumac Rade Šerbedžija gostovao je na N1 televiziji u emisiji Pressing gdje je pričao o svojoj knjizi "Poslije kiše", iznio je i svoje političke stavove, i pričao je o glumi i kulturi. 

Knjiga "Poslije kiše" Šerbedžijini su zapisi o filmovima i glumcima s kojima je snimao u Hollywoodu, piše i o svom povratku u Hrvatsku te s kakvim se izazovima suočio povratkom ovdje. Mladim glumcima je u ovom tv intervju savjetovao da pobjegnu, a za one koji ostaju smatra da im treba  ih treba drukčije obrazovati, odnosno da je potrebno mijenjati sistem obrazovanja budućih glumaca. 

- To je zastarjeli sustav i mora se promijeniti način na koji se ljudi pripremaju za akademiju. Budući glumci bi trebali studirati i druge stvari poput književnosti i psihologije i to bi ih učinilo bogatijima i spremnijima da budu zanimljivi pred kamerama i pred ljudima. A glumačke trikove mogu naučiti u godinu dana, kaže Šerbedžija.

Savjetovao je mlade glumce da odu odavde i obrazložio je to ovako: - Svim našim mladim glumcima i glumicama bih preporučio da pokušaju pobjeći... Ne samo zato što će vidjeti više svijeta i upoznati neke druge stvari u  životu, odmaknuti se od ovih nekih stvari gdje jedna mala sredina guši, sa svojim zakonima i još uvijek patrijarhalnim odnosima... Da ne govorimo o političkim konotacijama, ispiranju mozga mladima ljudima, ograničavanju sloboda... Nego i zbog toga što smo mi -  kao što smo i u sportu talentiran narod, i u košarci i u vaterpolu, pa nismo loši ni u nogometu - tako isto i u umjetnosti - mi smo nadaren narod, talentiran - ističe poznati glumac.  

Kaže kako ga zabrinjava agresivnost, nacionalizam  svih vrsta i šovinizam na ovom prostoru.

- Uznemiravaju me i danas. Ali, ne želim i ne mogu se više ja osobno boriti s njima. Na koncu konca sam ipak shvatio da je moj otac imao pravo kad je govorio i pisao - sine, ostavi politiku, nije tvoje da se baviš tim, ti si umjetnik. U nekom smislu znam da je imao pravo... Ja sam sada umoran od te situacije da se moram sutra ujutro probuditi i izaći na ulicu, da me neke oči opet gledaju, da ne kažem nešto drugo... Tako da ne želim više govoriti o tome. Ali, da je sve strašno, ponovno, što se događa, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Srbiji i svugdje drugdje, jeste strašno i zabrinjavajuće.

Na pitanje uznemirava li ga pričati o politici, to jest odgovarati na takva pitanja glumac je rekao: 

- U nekom trenutku pomisliš da se stvari mijenjaju i da sve postaje bolje, da ide u boljem pravcu, a onda te odjedanput netko mlatne kao maljem iz mraka, ne samo kao pojedinca, nego uopće kao narod... Opet te nešto mlatne po glavi, ludo, blesavo, baš naše onako - primitivno, balkansko... Kad govorimo o narodu, treba govoriti o svom narodu i o lošim stvarima koje zapažaš, ne samo ono čemu sam se divio. 

1/16

Komentara 55

UM
umnjak
21:08 27.12.2017.

Red Djordja, pa Rade, pa Vucica.... se smjenjuje na Vecernjaku. Slucajno? Mos si mislit.

Avatar AG_Matoševac
AG_Matoševac
21:09 27.12.2017.

Nisam Radu nikada čuo da priča loše o svome narodu iako su toliko ružnih stvari napravili u zadnjih 150 godina. On velikosrpsku ideju brani s yugo-pozicija, a to je za Hrvate opasnije od otvoreno četničkih pozicija.

DU
Deleted user
21:54 27.12.2017.

Taj manjinac ima morala otprilike kao i stevan mesić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije