Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatska manjinska koprodukcija

Film 'Oslobođenje Skoplja` gledat će i u Kini

Premijera filma Oslobođenje Skoplja na Pulskom festivalu
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/4
22.03.2018.
u 13:57

Riječ je o filmskoj adaptaciji kazališne drame Dušana Jovanovića, u čijem je središtu propast obiteljske zajednice u okolnostima Drugog svjetskog rata.

Povijesna ratna drama "Oslobođenje Skoplja", nagrađivana hrvatska manjinska koprodukcija u režiji Rade i Danila Šerbedžije snimljena prema kultnoj drami Dušana Jovanovića, prodana je u Kinu gdje će je distribuirati tvrtka First Brave/Jushi.

Portal filmneweurope.com je izvijestio, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar, za film je osim Kine zainteresirano i nekoliko zemalja jugoistočne Azije, među kojima su Tajvan, Singapur i Malezija.

Riječ je o filmskoj adaptaciji kazališne drame Dušana Jovanovića, u čijem je središtu propast obiteljske zajednice u okolnostima Drugog svjetskog rata.

Događaji se prikazuju iz perspektive desetogodišnjeg dječaka koji, dok mu se otac bori u partizanima, živi s majkom u gradu kojega su 1941. okupirali Nijemci i njihovi saveznici Bugari.

Ne bi li od nacista spasila člana obitelji majka se zapošljava kod njemačkog oficira i unatoč svemu s njime sve više zbližava.

Uz Radu Šerbedžiju u filmu glumi finski glumac Mikko Nousiainen, Lucija Šerbedžija, Silvija Stojanovska te David Todosovski.

Direktor fotografije je Dejan Dimevski, scenograf je Vanja Bartling, dizajn kostima potpisuje Željka Franulović, a dizajn maske Ana Bulajić Črček.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL
Premijera filma Oslobođenje Skoplja na 63. Pulskom filmskom festivalu, Foto: Duško Marušić/Pixsell

Za glazbu u filmu zaduženi su makedonski autor Vlatko Stefanovski i Finac Tuomas Kantelinen.

Film je snimljen u makedonsko–hrvatsko–finsko–britanskoj produkciji, hrvatski koproducenti su Lijeni film i MP Film Production, a financijski su ga poduprli Eurimages i Hrvatski audiovizualni centar.

Premijeru je imao na Pulskom filmskom festivalu 2016. , a iste je godine izabran kao makedonski kandidat za 89. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Pogledajte i galeriju Jennifer Garner svi se smiju nakon dodjele Oscara i postala je viralni hit

Premijera filma Oslobođenje Skoplja na Pulskom festivalu
1/5

Komentara 3

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
14:46 22.03.2018.

film u kojem bi se skolski mogao definirati nepotizam...

MA
mare0801
18:09 22.03.2018.

.Uvijek dijelim djelo od umjetnika.Rade je veliki glumac.Mogla bi do sutra nabrajati njegove uloge,koje pamtim iz djetinjstva i mladosti,govorili mi što hoćemo,ali iz zlatnog doba televizije i filma u Hrvatskoj. Fenomenalan je holivudski epizodist. Jest preserator,jest mu familija netalentirana,točno jee da se petlja u stvari koje ne razumije,ali je glumac koji je obilježio hrvatsku kulturu.

U1
ursus_1212
00:04 23.03.2018.

Veliki glumac a mali čovjek!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije