Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Naučili su nas da mrzimo i narode, ali i pisma. Mrziti pismo znači mrziti čovjeka koji ga ispisuje

Makedonski dramatičar, romanopisac i filolog u povodu hrvatskog izdanja svog bestselera "Azbuka za neposlušne", kao umjetnik i teoretičar u ovom razgovoru tumači noviju makedonsku povijest, uzroke i posljedice promjene imena države te kako političari uz pomoć neodgovornih povjesničara kroje budućnost.
18. lipnja 2021. u 13:08 4 komentara 1749 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon zbirke drama, knjige o Matošu na kojem je magistrirao i dva najčitanija i najprevođenija romana (“Pupak svijeta” i “Vještica”), iz bogatog i po broju čitatelja i izdanja iznimno uspješnog opusa makedonskog pisca Venka Andonovskog na hrvatskom jeziku se ovih dana pojavio i njegov roman “Azbuka za neposlušne”, u izdanju TIM pressa i u prijevodu Borisa Pavlovskog. Venko Andonovski je sjajan pisac, ali i teoretičar, a na skopskom Filološkom fakultetu, između ostalog, i profesor hrvatske književnosti. Pismo, njegov nastanak, razvoj i propadanje, jedna je od glavnih njegovih tema kojom se opsesivno i literarno majstorski bavi i u “Azbuci za neposlušne”, smještenoj u vrijeme kada se Ćiril i Metod pripremaju za svoju misiju među slavenskim narodima. Kao umjetnik i teoretičar Venko Andonovski se u ovom razgovoru također pokazao i vrlo pozvanim i upućenim da nam objasni noviju makedonsku povijest, uzroke i posljedice promjene imena države, identitetske eksperimente s čitavom nacijom, teškoće koje Sjeverna Makedonija na putu prema EU ima s Bugarskom te kako političari, uz pomoć neodgovornih povjesničara, kroje budućnost prekrajajući prošlost.

Ispovijest 'piratice' sa save
'Za mene kažu da sam terorist koji odvezuje brodove. Ovo je moja strana priče!'
Urša Raukar-gamulin
Kuće, stanovi, šume, poslovni prostori... Tomaševićeva zamjena u Saboru najbogatija je možemovka
Zagreb: Ministar Tomo Medved obratio se medijima u središnjici HDZ-a
Renata Rašović
Što je to došlo da Tigar ide na Tigra i kako je “naš Tomo Medved” postao “njihov”?
  • Avatar smradmin
    smradmin:

    Nitko nas nije "naučio" mrziti narode. To nije istina. No istine je kako su nas u komunizmu brutalno prisiljavali "voljeti" narode. Emocije koje danas postoje one su povezane i te kako s hrvatskom novijom povijesti i zvjerstvima koja su nam ... prikaži još! se u to vrijeme dogodila. Ne mrzim niti neko drugo pismo - no uvijek mi je u svijestu pismo kojim su bile obilježene granate koje su meni pobijale veliki dio obitelji i rodbine. Tko to može zaboraviti neka zaboravi. Tko može oprosti neka i oprosti ali tko se to osjeća pozvan zamjeriti žrtvi što joj se gadi nasilnik?