Naslovnica Kultura Knjige

Moj tata Steve Jobs izumio je iPhone, a bojao se razgovora sa mnom

Jobsova obitelj boji se da bi zbog iskrenosti knjige čitatelji mogli dobiti pogrešan dojam. Najviše ju je pogodilo što je godinama odbijao priznati da je računalo Lisa nazvao po njoj, a laku noć joj je, kaže, poželio samo jednom
06. rujna 2018. u 19:55 7 komentara 3768 prikaza
Foto: Twitter
Pogledajte galeriju 1/5

Svatko tko je išta pročitao o Steveu Jobsu zna da dugo vremena nije priznavao svoju kćer Lisu. Crisann Brennan, Lisina majka, i on imali su 23 godine kada je prvo Jobsovo dijete došlo na svijet.

JEDVA JE PRIZNAO Jobsova kći o ocu: 'Bio je je grozan, rekao mi je da smrdim kao toalet'

Mala je Lisa i sama pokazivala sklonost računalima no to nije bilo ni izbliza dovoljno da Appleov impresario povjeruje da se doista radi o njegovoj kćeri. Na kraju je to nekako i prihvatio ali nakon dokazivanja na sudu te se taj odnos razvio. I sada je Lisa Brennan-Jobs (40) napisala knjigu o svojem ocu, odnosno odnosu s njim. Small Fry ili Sitna riba kao i sve što ima veze s preminulim genijem odmah je izazvala tsunami objava. Jer, u svojoj knjizi Jobsova će kćer ispričat će dosta novoga, bilo to pozitivno ili negativno.

Primjerice, znao je biti vrlo hladan i grub, nazivao ju je debelom, odbijao platiti školarinu, nadmudrivao se s njom kod izlazaka van, ako bi u rjeđim prilikama ostajala kod njega. Nije joj dozvolio niti da ostane predsjednicom školskog tijela pod izgovorom da neće biti kod kuće večerima pa ne može biti funkcionalnim dijelom obitelji. Jer, Jobs se bio oženio s Lurene Powell no nije dao da Lisa sjedi za stolom mladenaca. S Laurene je imao sina Reeda, pa mu je trebao netko da ga pričuva.

Apple Park Apple Park Apple osim iPhonea predstavio i 'svemirski' novi kampus na 70 hektara
 

Lisu je najviše pogodilo što je Steve Jobs godinama odbijao priznati da je računalo Lisa nazvao upravo po njoj. Učinio je to tek kasnije za posjeta Bonu iz U2. S druge strane, znao je biti i izuzetno pažljiv. Vodio je Lisu na klizanje, šetnje, vozio je na razna mjesta, na praznike sa svojom novom obitelji, dijelio s njome svoje misli, mudrosti, pjevao joj i svirao. Po opisu Lise Brennan-Jobs, Steve je bio ćudljiv i nepredvidljiv. Zanimljivo, volio je gledati filmove, Lisa se sjeća kako je Chaplinove i druge klasike gledao na starijim formatima, što bliže originalnim snimkama.

Lisa se žali da nije bila niti na jednoj Stevovoj fotografiji, bilo u uredu bilo kod kuće. Morala je tražiti da Steve ili Laurene dođu poželjeti joj laku noć. “Tata je to učinio samo jednom”, piše. Da bi se onda dogodilo opet nešto u najmanju ruku neobično. Jednom je Jobs uhvatio Laurene pred Lisom, poljubio je i hvatao za grudi, sugestivno stenjući.

Novina unutar klasičnog žanra Steve Jobs je moderni junak opere koja prati njegov život

“Ostani. Ovo je obiteljski trenutak. Važno je da pokušaš biti dio ove obitelji”, piše Lisa.

Na kraju, netom pred smrt, na posljednjem susretu s kćeri, Jobs je priznao: “Nisam s tobom provodio dovoljno vremena. Dugujem ti”, rekao je. Ispalo je kako mu je Lisa malo i vratila: “Nisam bio pozvan na roditeljski vikend na Harvardu”, rekao je. “Zašto mi nisi rekao”, pitala je Lisa. “Nisam osobito dobar u komuniciranju”, rekao je Jobs na samrti jednu od najvećih istina o sebi bivajući možda i ironičnim s obzirom na činjenicu da je njegova kompanija autor jednog od najpopularnijih komunikacijskih uređaja, iPhonea. No, opet, Jobsova kćer ističe kako je s njegove samrtne postelje stigla i konstatacija kako “Lisa smrdi poput toaleta!”

Steve Jobs Teško djetinjstvo poznatih Steve Jobs nikad nije upoznao oca, sirijskog imigranta
 

Knjiga je odmah povukla reakciju obitelji. Laurene Powell Jobs i Jobsova sestra Mona Simpson u zajedničkoj su izjavi kritizirali knjigu ističući kako ovakav portret Stevea Jobsa nije onaj oca i muža kojeg su one znale. Lisa Brennan rekla je kako joj svakako nije bila namjera da napiše negativnu knjigu o Jobsu, no osjećaj tuge nije nikako mogla izbjeći. “U svakom slučaju nije mi bila namjera tek isticati loše strane mojeg oca, nego pokazati kako su ti detalji imali značenje”, objašnjava, bio je to njegov način odgoja.

Steve Jobs VELIKI USPJEH Pogledajte kako je prije 10 godina Jobs predstavio uređaj koji je promijenio način na koji se koristimo mobitelima

Nepriznavanje kako je računalo nazvao po njoj poruka je da se ne kiti njegovim perjem, priopćiti joj da smrdi poruka je o iskrenosti. No, možda je ipak istina ona kakvom se sve i čini. Kako će reći Lisina majka Crisann, u nekim trenucima Steve se naprosto nije znao drugačije ponašati.

Piraex
Svi na struju
Kako turistički djelatnici i ugostitelji mogu profitirati od sve veće zastupljenosti električnih automobila

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Otac Steve Jobsa je Abdulfatah iz Sirije, sad cekam da citam idiotske komentare na ovu cinjenicu

  • Kora:

    Gledala sam film o Jobsu gdje je također obrađen problem odnosa s kćerkom. Taj odnos je na žalost velika moralna mrlja koja prekriva sve pozitivno što je Jobs napravio za čovječanstvo.

  • berija:

    Koliko sam uspio pročitati, privatno je kao čovjek Steve Jobs bio smeće. A mala bi sad malo zaradila. Ne mogu zamisliti psihološki profil osobe koja bi kupila ovu nepotrebnu knjigu iz koje se ništa ne može naučiti.