Naslovnica Kultura Glazba

Steve Jobs je moderni junak opere koja prati njegov život

Autori su američki skladatelj i scenarist – Mason Bates i Mark Campbell. Struka nije bila oduševljena početnom idejom, ali napisali su hit
08. kolovoza 2017. u 12:51 0 komentara 103 prikaza
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Mark Campbell, jedan je od najznačajnijih američkih libretista i dobitnik Pulitzera.

Zagreb: Opera Ero s onoga svijeta u sklopu festivala Zagreb Classic na Tomislavcu SPLITSKO LJETO Tenor Miljenko Đuran svog stotog Eru pjeva pokraj česme u Vrlici

No kada je publici u Guggenheimovu Muzeju saopćio da piše scenarij za operu o životu Stevea Jobsa, osnivača Applea, nitko od prisutnih to nije smatrao baš dobrom idejom.

“Pitali su me zašto želim pisati o tom kapitalistu? Ušutkao sam ih molbom da posegnu u džep u kojem će svatko naći iPhone”, rekao je Campbell.

I djelo je zaživjelo. Pokojni Jobs, preminuo je 2011., više nije samo tema knjiga i filmova jer u Santa Feu premijerno je i izvedena opera “The (R)evolution of Steve Jobs”. I sudeći po kritikama nije ni blizu predviđanog joj fijaska. Kako i bi kad su autori ziher izbor. Naime, uz Campbella, početnu ideju dao je i napisao glazbu Mason Bates, drugi najčešće slušani, živući skladatelj u Americi. Znali su dečki što rade i stvorili hit.

Djelo traje 90 minuta, sastoji se od 19 scena koje ne idu kronološkim redom, a prate Jobsov život u kojem je bilo i nepriznate djece, uspona i bolnih padova, enormne izdržljivosti, karizme, bolesti...sve potrebno za jedan dobar dramaturški klasičan komad.

“Jobs je posjedovao nemiran um koji je skakao s ideje na ideju. Takva je i glazba opere – otkačena i živa. Za svaki od likova kreirao sam glazbeni svijet koji ga dočarava. Jobs konkretno, svirao je za života gitaru i bavio se elektronikom, logično u njegovim dionicama miješao sam akustičnu gitaru i elektronske zvukove. Dok je senzibilitet njegove supruge Laurene Powell potpuno drugačiji, nježan, pun zvukova žičanih instrumenata”, kazao je Bates. U operi se pojavljuju i Steve Wozniak, Jobsov poslovni partner, pa i Kobun Chino Otogawa, japanski svećenik odgovoran za Jobsov prijelaz na budizam.

Ideja je originalna. Mnogi od nas žele promijeniti svijet. Jobsu je to uspjelo. A uspjelo je i autorima opere o njegovu životu koji su u klasični žanr uveli novi trend opera o junacima tehnološkog doba.

Konferencija za medije povodom premijere opere Orlando Georga Friedricha Handela DUBROVAČKE LJETNE IGRE U novom 'Orlandu' likovi mijenjaju spol ERO S OVOGA SVIJETA Ponižavali su me, tukli, a ja sam samo želio da im djeca nauče svirati Laurene Powell U DRUŠTVU DEČKA Udovica Stevea Jobsa stigla u Dubrovnik
Štednja
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.