Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi glumci

Ma kakva TV serija, nema ovakve scene na cijelom svijetu

Georgia Christodoulou i Clement Charles
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/7
17.06.2019.
u 11:20

Georgia Christodoulou i Clement Charles govore o tome kako su se u Dubrovnik zaljubili na prvi pogled i o Shakespeareovu djelu u kojem glume

Slavnu Shakespeareovu tragediju “Romeo i Julija” već sam igrala, ali bila je to verzija priče u kojoj se slavni par nakon samoubojstva “probudi” u grobu i živi neku vrstu života poslije samog života. Baš zbog toga još me više veseli ova originalna verzija koju ću imati prilike igrati, i to ovdje u Dubrovniku, na najčarobnijoj pozornici koju sam u životu vidjela.

Bile su ovo prve riječi mlade britanske glumice Georgije Christodoulou koja ne skriva svoje oduševljenje Dubrovnikom, ali i poslom koji je čeka u gradu pod Srđem. Ona je, naime, zvijezda ovoljetnog  festivala Midsummer Scene, svojevrsnog uvoda u Dubrovačke ljetne igre, jedinog kazališnog festivala na engleskom jeziku, čiji je središnji događaj Shakespeareova tragedija “Romeo i Julija”, i to na tvrđavi Lovrijenac.

Georgia Christodoulou i Clement Charles
1/7

Verona u zagrljaju mafije

Ovogodišnje 6. izdanje festivala Midsummer Scene, koji je projekt Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Eventsa, Dubrovnika i Honey-tongued Theatre Productionsa iz Londona, održava se od 21. lipnja do 7. srpnja. Središnji dio festivala čini trinaest izvedbi “Romea i Julije”, a uz to festival donosi i druga događanja poput koncerata, cabareta te Držića na engleskom jeziku.

Tragediju “Romeo i Julija” režira nagrađivani britanski redatelj Sean Aita, kojem je to prva režija u Hrvatskoj. Obrazovan kao glumac, veliki kazališni kreativac Sean Aita uspjeh postiže i kao scenarist i redatelj. Ujedno je i član Trinity Collegea u Londonu, a već tridesetak godina piše i režira za Bečko englesko kazalište u čiji je glavni repertoar bila uvrštena i hit-predstava Midsummer Scene festivala iz 2016. godine, predstava “Na Tri kralja”.

Redatelj Sean Aita svoje i Shakespeareove junake ovog puta postavlja u posve novu situaciju. Mjesto radnje ostaje Verona, ali vrijeme radnje je početak šezdesetih godina prošlog stoljeća. Tako Romeo i Julija postaju buntovni tinejdžeri koji izazivaju brojne kontroverze u tradicionalnoj katoličkoj Italiji, zemlji koja grca u zagrljaju mafije čiji pipci vladaju i Veronom, te se sukobljene obitelji Montecchi i Capuleti nalaze i u samom srcu mafijaških obračuna. Bit će to, dakle, intrigantno, novo autorsko čitanje najpoznatije ljubavne priče svih vremena.

U suradnji s producentima festivala, Kazalištem Marina Držića i Gimnazijom Dubrovnik, redatelj je Dubrovnik posjetio još prošle zime. Oduševio se gradom i tvrđavom Lovrijenac, a tada je održao i masterclass za učenike dubrovačke gimnazije.

Zbog nove koncepcije “Romea i Julije” redatelj je izabrao dvoje vrlo mladih glumaca: Georgiju Christodoulou kao Juliju i Clementa Charlesa kao Romea. Ovaj mladi glumački dvojac nedavno je diplomirao na Kraljevskom konzervatoriju u Birminghamu kao najbolji u klasi, a festival u Dubrovniku bit će veliki korak u razvoju njihovih karijera.

A prvi Romeo koji će najpoznatijeg mladog ljubavnika u hrvatskoj produkciji igrati na engleskom jeziku 24-godišnji je Francuz s engleskom adresom Clement Charles. Ovo će mu biti prva profesionalna uloga nakon što je završio studij na kojem ga je u jednoj studentskoj produkciji vidio i redatelj Sean Aita te mu ponudio ulogu Romea. Iako mu je angažman u Dubrovniku prvi dolazak u našu zemlju, kaže da je o Hrvatskoj pročitao sve čega se domogao, a “krivac” za to je Tena Štivičić i njena proslavljena drama “Tri zime” u kojoj je također glumio za vrijeme studija.

Mladi glumac objašnjava kako je već na konzervatoriju imao prilike igrati Shakespeareova zaljubljenog junaka, ali kako ga ni jedna produkcija, pa čak ni spektakularne scene Dubrovnika u globalno slavnoj TV seriji “Igra prijestolja” nisu mogle pripremiti na trenutak u kojem je prvi put vidio jednu od najljepših svjetskih pozornica – dubrovačku tvrđavu Lovrijenac:

– Samom sebi cijelo sam vrijeme govorio kako moram biti otvorena duha, kako moram biti spreman na sve. Još kod kuće imao sam puno ideja za svog Romea, a najviše mi se svidjela ideja da u taj lik unesem mladenačku uzbuđenost. Pokazalo se da je to odlična odluka koja je sjela na svoje mjesto u trenutku kada sam prvi put stao pred lice svoje Julije – govori Clement Charles.

Iako im ovih dana najviše vremena odlazi na probe, koje se odvijaju uglavnom noću jer nisu baš najjednostavnije pod vrelim nebom Dubrovnika, na užarenoj tvrđavi, oboje mladih glumaca uživa u poslu.

– Zaista uživam u Dubrovniku i na Lovrijencu. Ne mogu riječima opisati koliko sam se posebno osjećala kada smo prvi put probali čuvenu scenu na balkonu, ovdje na mjesečini i pod zvijezdama. Baš zato jedva čekam prve reakcije gledatelja, kaže Georgia Christodoulou, a Clement Charles dodaje:

– Nema ovakve kazališne pozornica na cijelom svijetu. Sinoć za vrijeme proba sam sam sebe hvatao kako se sretno smiješim što sam ovdje i što mi se pružila ovakva prilika na samom početku karijere.

Dvoje mladih svaki slobodan trenutak koristi za razgledavanje grada i njegove okolice, kao i uživanje u gastronomskoj ponudi hrvatskog juga, u čemu Clement Charles, kako sam kaže, “Francuz u duši”, posebno uživa. On je uz to i fizički vrlo aktivan jer je strastveni zaljubljenik u slobodno penjanje. Priča nam kako je već na putu od aerodroma do grada bacio pogled na obećavajuću okolicu, ali i kako su ga dubrovački domaćini uvjerili da zaleđe grada obiluje odličnim stijenama za penjanje.

– Sada uoči premijere previše je posla i obaveza, ali zato se veselim svakom slobodnom trenutku između predstava. Tada me nećete vidjeti na plaži, ma koliko primamljivo izgledalo vaše more, već ćete me naći kako visim na nekoj od obližnjih stijena. I njegova Julija Georgia Christodoulou ne skriva da je jedva dočekala dolazak u Dubrovnik:

– Još od zime jako sam se veselila svom prvom posjetu Hrvatskoj i prekrasnom Dubrovniku. Ispalo je da su mnogi kojima sam spomenula ljetni posao i to da me uloga odvodi u Dubrovnik već bili ovdje. I svi su bili puni riječi hvale za Dubrovnik, vaše more, zemlju, gostoprimstvo vaših ljudi. Slušala sam same pohvale i jedva dočekala da konačno stignem i uživo vidim Lovrijenac, jer znam je to pozornica na kojoj se ovdje često izvodi Shakespeare, najčešće “Hamlet”.

Pitamo stoga mlade glumce znaju li da su Hamleta na Lovrijencu igrali i najveći britanski glumci: Derek Jacobi 1977. godine, davno prije njihova rođenja, ali i drugi veliki Britanac, ujedno i velika svjetska filmska zvijezda Daniel Day-Lewis u ljeto 1989. godine.

Sezona ljubavi i mržnje

Oči im se šire od čuđenja, a Clement Charles kroz smijeh odgovara:

– To ste nam trebali reći nakon naše premijere.

U ekipi “Romea i Julije” istaknuto mjesto ima i producent Filip Krenus. Upravo on objašnjava zašto ovogodišnji festival nosi podnaslov “Sezona ljubavi i mržnje”:

– Uz “Romea i Juliju” ljubav zaista nije potrebno posebno objašnjavati – kaže on i dodaje:

– Pripremajući festival i čitajući ponovno Shakespearea, shvatio sam da se ovo djelo podjednako dotiče i mržnje. Zateklo me je koliko je tu nasilja i koliko ono dolazi u prvi plan. Posebno će to biti naglašeno u ovoj verziji drame jer mi se držimo izvornika, ali ga stavljamo u suvremeniji okvir i pokazujemo da su ta bezrazložna mržnja i nasilje problem i našeg vremena.

Filip Krenus kaže kako pripreme za premijeru idu odlično i da je presretan što se na ovoj predstavi okupio ansambl novih mladih, ali i starijih i iskusnijih glumaca, jer upravo je sukob generacija jedna od glavnih tema predstave. On nam je otkrio da je slijedeći ljubav i mržnju okupio i gostujuće predstave, počevši od “Ja koja imam nevinije ruke” o velikoj hrvatskoj pjesnikinji Vesni Parun, preko vrhunskog kabareta, koji će u Dubrovniku biti novost, i “Pjesme o zaljubljenicima (i ostalim budalama)” u izvedbi Sarah-Louise Young i Michaela Roulstona, pa do engleskog “Dunda Maroja” u režiji Paola Tišljarića.

VIDEO Dubrovnik: Holivudske zvijezde Jessica Alba i Gabrielle Union predstavile seriju L.A.s Finest:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije