Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupština vjerovnika

TLM je spašen, stižu prvi kamioni sa sirovinom

28.12.2010., Sibenik - Tvornica lakih metala, ilustracija.  Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
09.03.2016.
u 20:58

U Impolu su već najavili vraćanje na rad 250 radnika, a u sljedećoj fazi i dodatnih oko 100 te kapacitet od 100 tisuća tona godišnje

Skupština vjerovnika TLM-a trajala je danas gotovo cijeli dan, ali na kraju pozitivno je okončana, potvrđen je ulazak slovenskog Impola, a već sljedeći tjedan, prema najavama stižu prvi kamioni sa sirovinama i pokreće se proizvodnja, koja je obustavljena već dulje vrijeme.

Zanimljiv je podatak da su na skupštini milijunske iznose potraživanja prijavili i bivši direktori, koji su među odgovornima za dugogodišnje upropaštavanje šibenskog TLM-a. U sljedećih pet godina, kako je već ranije najavio direktor slovenskog Impola Jernej Čokl, planira se uložiti 70 milijuna eura i u prvoj fazi zaposliti 250 radnika. Impol dolazi iz iste branše kao i TLM pa je mogućnost razvoja veća. Osim pokretanja proizvodnje, treba vratiti i tržišta.

Dio proizvoda usmjerit će se Impolovoj valjaonici u Sloveniji. U sljedećoj fazi planiraju zaposliti još oko 100 radnika pa bi u punom kapacitetu bilo zaposleno do 400 radnika. Ako se povećaju isporuke, ukupni kapacitet trebao bi biti već od 100 tisuća tona godišnje. Čokl je već i bio najavio ulazak TLM-a u automobilsku industriju. Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk izjavljivao je već značaj oporavka TLM-a za cijelu županiju, ali i državu.

Prema njegovoj računici proizvodnja 150 tisuća tona aluminijskih proizvoda ima 3-postotni utjecaj na ukupni hrvatski izvoz, pa i 10 do 15 posto na porast industrijskog izvoza, uz pozitivne učinke na BDP i zapošljavanje. TLM do sada nije imao sreće s privatnim vlasnicima. Lani se očekivao spas ulaskom ruskog tzv. poduzetnika Igora Šamisa, no ubrzo se shvatilo da je situacija posve drugačija. Impol je već dulje zainteresiran za TLM, ali je iz nekog razloga i država čekala da okonča situaciju, a što je zbog toga lani rezultiralo novim gubicima od 120 mil. kuna. 

>>Očekuje se da će Impol dati 100 milijuna za TLM

>>TLM napokon spašen, ulazi Impol i ulaže 70 milijuna eura

Ključne riječi

Komentara 1

PR
prarvat
22:22 09.03.2016.

sretno! nadam se da će biti što više ozbiljnih stranih ulagača (i domaćih, naravno). trebalo bi ih zakonom zaštititi od ovakvih potraživanja kakva se spominju u članku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije