Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tihomir Dujmović
Autor
Tihomir Dujmović

Je li prvi milijun ljevice prljav kao i onaj desnice

SDP (1)
Marko Lukunić/Pixsell
18.08.2012. u 12:00

SDP danas tvrdi: “Mi možda i griješimo, ali ne krademo”. Zato je važno rasvijetliti jesu li i naši esdepeovci počeli devedesetih tranziciju kao “Mörder und Falschspieler”

Sve komunističke partije imale su svoje partijsko zlato, dakle crni ilegalni fond iz kojeg su financirale ilegalno djelovanje. Glavni cilj partijskog zlata bio je osiguravanje značajnih materijalnih sredstava dođe li do gubitka vlasti. I Titov Savez komunista Jugoslavije i svi savezi komunista republika imali su značajno partijsko zlato u svojim trezorima. Gdje je završilo zlato iz trezora SDP-a?” – to pitanje Zdravka Tomca zacijelo će pratećim ismijavanjem ostati bez odgovora jer dokaza za priču nema, ali su pred nama Tomčevi navodi o brojnim nekretninama koje je SDP zgrabio 1990. godine, najveći dio prodao, a novcem se po modelu partijskog zlata koristio “ako dođe do gubitka vlasti”. Tomac navodi da je SDP naslijedio ogromnu partijsku imovinu, da su, primjerice, za “Kockicu”, u kojoj više nisu mogli plaćati režije, dobili šesterokatnicu u strogom centru Zagreba koju najvećim dijelom iznajmljuju! Uz to, da su naslijedili brojne vile, od kojih su onu u Sloveniji, pa onda i onu u Opatiji, kao i onu u Nazorovoj – prodali, dodajući da to nije kraj popisa.

Možemo li danas znati odakle SDP-u toliko vila? Kako ih je kupio: kreditom ili metkom 1945.? Zašto je otimačina 1945. legitimna? SDP je, zaključuje Tomac, dakle prije HDZ-a imao velika sredstva, koja nije dobio članarinom ni iz proračuna, a trošio ih je za političku borbu, i on sada pita što je s tom imovinom? Nema dvojbe da je Račanu financijsku operaciju omogućio Tuđman, jer je Tuđmanu kao čovjeku koji je stvarao državu bilo jedino važno da komunisti ne odu - u šumu! Danas ispada da je Tuđman griješio što je dopustio da jedan dio državne imovine ode za šaku maraka, ali ne i kad je potezom pera dopustio da SDP odnese sve te nekretnine! Je li ikad i jedna revizija pretvorbe obuhvatila i ovu priču? No, danas kad se ideološki rat u Hrvatskoj rasplamsao do perverznih razina pa bi se, kako tvrdi HTV, Tonči Vrdoljak trebao ispričavati Ratku Rudiću što mu je zamjerio kad ga je 1993. pozvao da bude izbornik vaterpolske reprezentacije, a Rudić je to odbio, (a ne obratno!), danas kad susjedni dnevni list zaključuje da rukometaši nisu osvojili zlato jer, za razliku od vaterpolista, ne idu na Thompsonov koncert, danas kad se Kninom s državnom pozivnicom šeta Džakula bez obzira na stotine nerasvijetljenih ratnih ubojstava u zapadnoj Slavoniji, danas kad se prebrojavaju tvrtke koje daju novac HDZ-u, a baš nikad istraživačko novinarstvo nije nabrojilo SDP-ove financijere, danas kad se SDP u toj ludnici prikazuje kao apsolutno jedina moralna veličina tezom “mi možda i griješimo, ali ne krademo”, neobično je važno dobiti odgovore na Tomčeva pitanja kako se SDP držao u danima pretvorbe. Jesu li i naši esdepeovci počeli tranziciju kao “Mörder und Falschspieler”? Je li priča i o nekretninama ljevice i njezinu prvom milijunu prljava kao i ona desna? Možda Tomac fantazira o zlatu, ali vila u Nazorovoj je tu! Koliko su, dakle, nekretnina uzeli, koliko prodali, koliko su takvog novca trošili u izbornim borbama, za koliko milijuna maraka je Tuđman mogao biti miran da HDZ više neće biti “stranka opasnih namjera” zbog koje treba ići u šumu? Naravno da nam privreda nije loša samo zbog ove vlasti, ali nema dvojbe da ova garnitura nema ideje kako nas izvući. Već je teško i pobrojiti sve njezine gafove, a sad ubrzava ritam pa svaki drugi dan sama sebe demantira! Ministar Jakovina tvrdi da se smanjuje PDV, Linić veli: Ma ni govora!

Milanović tvrdi da će nam biti bolje iduće godine, Linić tvrdi obratno! Vesna Pusić tvrdi da nas Slovenci neće blokirati, Ljubljana baš potvrđuje blokadu! Pa kažu da će graditi cestu od Žute Lokve do Rijeke, pa neće, pa da ide koridor kroz Neum, pa da ipak gradimo most! U riječ, možemo zaključiti da smo imali nespretnije vlasti, lopovskije vlasti, autoritarnije vlasti, ali ovako nesposobne vlasti Banski dvori još nisu vidjeli! Usporedo s tim uspjeli su antagonizirati sve segmente društva, od kulture u kojoj plamti kadrovski rat, preko HTV-a koji pamti rekordno smjenjivanje 40 urednika! Da ne kažem da su ukinuli pokroviteljstvo nad Bleiburgom, ukidaju ured za pronalaženje grobova žrtava komunizma, ukinuli su obilježavanje Dana oružanih snaga u Vukovaru, najavili su predaju u najmanju ruku sporne zemlje u ruke BiH, a od Oluje rade paradu bratstva i jedinstva! S obzirom na to da su na vlast došli zbog HDZ-ove pljačke vlastite države, glavni adut im je teza “jedino mi ne krademo”, a Tomčeva pitanja koja je zakucao na vrata Milanoviću sugeriraju da SDP od prvog dana nije nikakva moralna vertikala i da uopće nije nezainteresirano pratio pljačku u pretvorbi.

Ključne riječi
SDP

Komentara 82

OB
-obrisani-
12:45 18.08.2012.

Kapitalizam je eksploatacija čovjela po čovjeku. U socijalizmu je to obratno. Tu je bitna razlika nas i njih.

OB
-obrisani-
12:06 18.08.2012.

desnica nema svoga milijuna . hdz nije desnica iako bi to željeli biti

Avatar La_Piaf
La_Piaf
20:03 18.08.2012.

Kaj je SDP-ovci? Ne volite priču o porijeklu imovine kada je vaša u pitanju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?