Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GASTROGLOBUS

Smokva, ekološki prabikini, rajsko voće i kraljica kasnog ljeta

smokve (1)
Filip Brala/PIXSELL
30.08.2013.
u 10:16

Kleopatrina slastica i eliksir mladosti, Rimljani ih kuhali u vinu, pekli s mesom i doručkovali rosne, a Ester Diklić prenosi nam staru kaštelirsku ričetu za domaću 'marmelatu'

Njezinim su listom, kažu, Adam i Eva pokrili, ne zna se doduše pred kim, ono malo golotinje ... Nešto poput prapovijesnog, ekološkog bikinija.Motiv lista provlaći se kroz povijesne spise, od Kukrana do Biblije pa sve daleko so Sumerskih civilizacija, no manje od lista spominje se smokvin plod. Sjajna voćka, esencija sunca i ružičastog nektara iza nježne zelene opne toliko je slasna da uživanje u njoj podsjeća na med. Drevna Mezopotamija domovina je smokava pa o njima postoje zapisi čak i u faraonskim spisima koji datiraju čak 4.000 godina prije Krista. Smokvu je obožavala i Kleopatra. Navodno je bila njeno omiljeno voće u kojem je uživala veći dio godine. No slavna je vladarica, baš kao i njzini suvremenici, vrlo dobro znala kako smokva blagotvorno utječe na zdravlje, vitalnost, dugovječnost ... 

PUTOVANJE DO MEDITERANA smokvi se dogodilo koju tisuću godina kasnije kada su je trgovci i nomadi na svojim rutama donijeli preko jugozapadne Azije i Turske do obala Mediterana. Tadašnji žitelji poznavali su je kao suhi egzotični plod, no mladice smokve zasađene u novoj klimi uz obale toplog mora sjajno su se primile i udomačile pa ih danas ima od Izraela , Cipra, Turske do Grčke, Italije, Portugala, Maroka ... Svugdje gdje joj je klima naklonjena. Sudionici grčkih olimpisjkih igara su - osim onih koji su bili najbolji - oko vrata dobivali - smokvu. Njezinu su slasnost i lijekovitost slavili i Stari Rimljani. Gotovo da nije bilo gozbe na kojo se njom nisu sladili, kuhali je u vinu, pekli uz meso, doručkovali svježe ubrane ... Čak i i glasoviti rimski liječnik Plinije Stariji za smokvu napisao: : “Smokve obnavljaju. Osnažuju mlade, a starima održavaju zdravlje i brišu bore da izgledaju mlađe” Tome u prilog govori činjenica da smokve obiluju magnezijem , bitnim za kosti, imunitet, zdravlje mozga i živčanog sustava.

ESTER DIKLIĆ IZ KAŠTELIRA svoje dragocjene domaće i neprskane smokve dozrele na istraskoj crljenici vješto, kao pravu dragocjenost, sprema za zimske dane. Suncem iz smokava u njezinim teglicama sladit će se prijatelji i gosti onda kada ga najmanje bude.- Starinski recept po kojem radim kaže da na 1 kg očišćenih smokvi ide 1 kg šećera, 1 limun - i sok i korica. Sve se kuha i miješa dok se ne pretvori u kašu. Ukoliko ne želite komadiće, pasirajte marmeladu pa dokuhajte još 20-tak minuta. Spremite i sterilizirane staklenke, poklopite, prevrnite na 5 minuta, a potom ostavte da se ohladi - podijelila je Ester s čitateljima Večernjaka stari recept za marmeladu od smokava. Na njezinom OPG-u uvijek se traži teglica više. Za one koji vole osjetiti komadić smokve u marmeladi Ester savjetuje kako valja ostaviti pokoji veći komad prije kuhanj i ne pasirati. .     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije