Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Goldstein opravdava pogrom Hrvata

Da je ustanicima bilo do borbe protiv fašizma, digli bi se i na Talijane, a ne na moje djedove u Boričevcu
03. kolovoza 2010. u 12:00 105 komentara 16 prikaza
'karlovac ivo goldstein,120410 Dominik Grguric/PIXSELL'
Foto: 'Dominik Grguric«'

Sa zaprepaštenjem sam pročitao što o onima koji ne misle kao on misli sveučilišni profesor hrvatske povijesti iz Zagreba Ivo Goldstein.

“Tvrdnje o 27. 7. (1941.)”, piše on, “kao datumu četničke pobune od sada valja nazivati pravim imenom – ustašoidnim bulažnjenjem te direktnim negiranjem antifašističkog karaktera ove države. Htjeli-ne htjeli, negatori 27. srpnja uhvatili su se za ustaški mit i morat će podnijeti svu odgovornost za takvu rabotu” (JL, 31. 7.). Toliko me šokirala ta Goldsteinova presuda da sam se digao, širom otvorio prozor i pogledao koje je vani stoljeće. Nije li se vratilo vrijeme kad su se slične kvalifikacije izricale često i neodgovorno i vodile u Titovu buturu? Na sreću, nije. Ako se ne varam, jer ako se varam, do viđenja u zatvoru!

Premda nikada nisam rekao da je tzv. ustanak u Lici s kraja srpnja ‘41. bio ekskluzivno četnički, pa bih se na Goldsteinovu prijekom sudu možda nekako i provukao, već dugo znam, a otkad se može i pišem, da su taj ustanak potakli i poveli oficiri raspadnute jugoslavenske vojske, pripadnici naoružanih (tajnih) četničkih odreda, emisari zapovjednika “kraljevske vojske u otadžbini” i četničkog vojvode Draže Mihailovića te srpski politički ekstremisti koji nisu mogli podnijeti ni jednu hrvatsku državu (od one Mačekove ‘39. do one Tuđmanove ‘91.). Ustanak je dignut pod patronatom talijanskoga fašističkog okupatora i uz njegovu izravnu vojnu potporu (kako bi se što više oslabila talijanska službena saveznica NDH i lakše pripojila fašističkoj Italiji), pa je pogrešno govoriti o nekakvu njegovu antifašističkom karakteru. Ustanku su se pridružili i neki komunisti, videći u njemu priliku za ostvarenje svojih ciljeva, no oni su u njemu igrali sporednu rolu. Primjerice, u vodstvu ustaničkog štaba za južnu Liku našao se, uz generalštabnog majora Boška Rašetu i druge četnike, i komunist Gojko Polovina, no kad je ustanička gomila 2. kolovoza ‘41. upala u nebranjeno i gotovo pusto selo Boričevac nedaleko od Donjeg Lapca, kad se počelo pljačkati, paliti i ubijati (uglavnom starce koji se nisu dali iz svojih kuća), Polovina, prema vlastitom priznanju, nije mogao ništa učiniti. Njegovi su ustanici slušali zapovjednike kojima su pljačka, palež i ubijanje bili dio operativnog programa čišćenja terena od Hrvata i stvaranja “slobodnih” srpskih teritorija.

Na četničko-komunistički ustanak, nema sumnje, utjecao je i ustaški teror, no ta činjenica ne mijenja njegov karakter, a koji je došao do izražaja u pogromu nenaoružanog i nedužnog hrvatskog življa.

U tome pogromu nisu sudjelovali samo “pročetnički elementi”, kako misli Goldstein, nego svi, pa i oni neposlušni Polovinini suborci. Pogrom, uostalom, nije neka usputna pojava ustanka, nego njegov cilj. Jer, da je ustanicima bilo stalo do borbe protiv fašizma, digli bi se na ustaše i Talijane, a ne na moje nepokretne djedove u Boričevcu!

Za sve što sam napisao spreman sam “podnijeti svu odgovornost”. Vrijedi li to i za Ivu Goldsteina?

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • daniela:

    i mene brine Vlada koja zbog ustupaka Pupovcu pristala financirati komunističke laži...

  • porezni.obveznik:

    guten_tag, ne kuzim, pricas o Pavicicu ili Goldsteinu?

  • -obrisani-:

    Olinjalo desničarsko piskaralo svojim bljutavim tekstovima izaziva bolove u želucu. No neka ne misli taj intelektualni bogalj da ćemo pristati na njegove sramotne izmišljotine. Jadničak smatra da su VL-ovi čitatelji upravo izašli iz dječjega vrtića i da mogu tek tako ... prikaži još!ko progutati njegove bezvezarije!? Što je očekivao Pavličić? Da šačica Srba raspiše javni natječaj i nabavi oružje na slobodnomu tržištu? Pa valjda je trebalo naći nešto primjerenije od sablje i štita, a Talijani ipak nisu bili genocidno raspoloženi poput ustaških koljača. Da zarate s Pavelićevim, Mussolinijevim i Hitlerovim snagama u isti tren? U tomu slučaju pametnije bi im bilo da odmah stave glave na panj jer bi bili zbrisani s lica zemlje. Ovako su se suprotstavili onima koji su bili najveća prijetnja. Da primitivni balkanski narod može odoljeti osveti nakon nečuvenih zločina Pavelićevih snaga i otvoreno izražene želje da se tzv. NDH očisti od remetilačkoga faktora – Roma, Židova i Srba? Nije valjda očekivao da će u ludilu nakon pokolja vlastite braće i crnih oblaka koji su se pojavili iznad većine nevinoga srpskoga naroda sačuvati staloženost i birati žrtve. Pa saveznici su bombardirali Dresden od jutra do mraka i nitko ne spori da je to bila anfifašistička akcija. Ista je takva i srpski ustanak u Srbu. Stradali su nevini, ali zločinci imaju ime i prezime. Ne mogu se pojedinačni zločini stavljati na teret čitavomu narodu koji je branio svoje postojanje na ovomu svijetu. Inače, četnici su 1941. godine bili antifašisti jer su se tek kasnije, poput braće po kami usta-a, priklonili nacifašistima. Samo povijesni zatucanko poput smiješnoga kolumnista Pavličića može zanemariti tu očitu činjenicu. I da, Večernji list prešao je sve granice. Dujmović, Despot, Kaćunko, Pavličić… Zar neprestano moramo trpjeti njihovo riganje vatre na srpski narod? Svaki narod ima svoje zločince, ali ipak treba reći da su Srbi 1941. godine činili većinu antifašističkoga pokreta pod rukovodstvom Hrvata Josipa Broza Tita. Da su Srbi bili genocidno raspoloženi prema Hrvatima, već bi nas uništili u Kraljevini Jugoslaviji, a u toj smo državi stigli do povijesnoga sporazuma između Cvetkovića i Mačeka. To povijesni ponavljač Pavličić namjerno prešućuje. Neka se bavi bljutavom prozom, a povijest ostavi stručnijima!