Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Perko

Zbog putovanja i avanture odbio posao brokera

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
16.06.2014.
u 23:37

Siguran posao ​u jednoj brokerskoj kući u Zagrebu ​nakon završenog fakulteta i diplome ​zamijenio ​je​ ​avanturom i ​nesigurnošću ceste

U​ dvorani Gradske knjižnice ​zagrebački ​ putopisac​ Tomislav Perko održao je ​ putopisno predavanje i promociju ​svoje nove​ knjige "1000 dana proljeća" ​. Perko se nedavno vratio s putovanja oko svijeta, a proputovao je pet kontinenata s vrlo malim budžetom od svega nekoliko eura dnevno. Veći dio puta proveo je stopirajući, a spavao je u domovima brojnih nepoznatih ljudi. Na svom putovanju često je volontirao, ali i radio različite, ponekad i teške poslove kao bi ponešto zaradio i tako mogao nastaviti dalje.

Na sličan način preplovio je i Indijski ocean kada mu se u Australiji ukazala prilika da na dug putu do Afrike, koji je trajao više od mjesec dana, krene kao pomagač posadi male jedrilice. Na put oko svijeta krenuo je iz Zagreba, a prva relacija autostopom bila mu je upravo do Slavonskog Broda.

Odlučio je putovati prema istoku i u džepu je imao tri vize za Iran, Pakistan i Indiju, te nešto ušteđenog novca. Uputio se prema Srbiji, Bugarskoj i Turskoj. Nakon nekoliko tjedana provedenih u Turskoj stigao je u Irak, a potom je krenuo za Iran, Pakistan i Indiju. U Indiji je boravio tri i pol mjeseca, a zatim je avionom odletio u Maleziju, pa na Tajland gdje je ostao dva mjeseca. Tu je i završio svoju azijsku avanturu, pa odletio u Australiju koju je obilazio gotovo četiri mjeseca putujući autostopom. Iz Australije je krenuo u opasnu avanturu jedrilicom prema Africi, tamo živio s Maasai ratnicima ​ i ​ pronalazio smisao života u džunglama Amazone. ​Naposljetku, u jednom ribarskom selu u Ekvadoru, bacio se na pisanje knjige o svom putovanju.

Siguran posao ​u jednoj brokerskoj kući u Zagrebu ​nakon završenog fakulteta i diplome ​zamijenio ​je​ ​avanturom i ​nesigurnošću ceste.

Knjiga "1000 dana proljeća" dala je odgovore na brojna pitanja i govori o tome kako su izgledali njegovi prvi putni koraci, kako su reagirali prijatelji i obitelj, kako je došao do ideje da krene na put oko svijeta ​,​ te kako je sve to realizirao ​ s vrlo malo novca​, gotovo besplatno. Inače, avanturist i putopisac Tomislav Perk ​o svoj književni prvijenac "1000 dana proljeća" ​ iz Zagreba je ​ u Slavonski Brod došao promovirati, pogodit ćete - ​autostopom.

>> Hrvatski putopisac nakon 5 godina putovanja odlučio odati svoje tajne

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar darko.horvat.712
darko.horvat.712
00:45 17.06.2014.

"odletio u Maleziju, pa na Tajland gdje je ostao dva mjeseca" - nije odleti NA Tajland, negi U Tajland... budući da Tajland nije otok. ako to ovaj novinar ne zna, neka pita nekog pučkoškolca...

DU
Deleted user
08:00 17.06.2014.

"Iz Australije je krenuo u opasnu avanturu jedrilicom prema Africi, tamo živio s Maasai ratnicima ​ i ​ pronalazio smisao života u džunglama Amazone." - U Africi je našao džunglu Amazone? :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije