Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladenka Šarić

U mojoj butigi mjesta konfekciji – nema! Sve je originalno

mladenka šarić
Davor Višnjić/PIXSELL
25.01.2013.
u 11:33

Kolekcionarka recepata i priča – Mladenka je recepture i priče o kolačima skupljala godinama, puno prije no što je odlučila novinarstvo zamijeniti slastičarstvom

Kako će se drukčije nego Gardelin zvati slatki kutak koji je Dalmatinka s poodmaklim zagrebačkim stažem otvorila u zagrebačkom naselju Vrbik.  Mladenka Šarić iz novinarskih je voda i ritma dnevnog izvještavanja prije nekoliko godina zaplovila u svijet patiserije, slatkog i mirisnog istraživanja starih receptura, koje je godinama marljivo skupljala. 

Novinarstvo je moja ljubav 

Iako se na prvi pogled dinamično dnevno novinarstvo i filigranska preciznost te strpljenje slastičarstva čine nespojivima, Mladenka je, pokazalo se, uspjela. Novinarskoj diplomi dodala je i kvalifikaciju slastičarke te je ozbiljno prionula opremanju kuhinje i stvaranju svog brenda.

 – Novinarstvo je bilo i ostalo moja prva ljubav, i nisam ga se potpuno odrekla. Još radim, no znatno manje. Ne pripremam obične slastice iako ništa slatko ne podcjenjujem. Željela sam i zasad, čini se, uspjela, ponuditi nešto čega nema, barem ne u tim količinama i ne u Zagrebu, a to su tradicionalni kolači. Kao Dalmatinka krenula sam od slastica svoga kraja, a kako svaka regija ima svoje slatke tajne, želim ih sve otkriti, obnoviti i sačuvati kroza slastice koje pripremamo u Grdelinu – kazala je Mladenka. Nema kod nje, kaže, “fensi” kolača, parfe krema, kiča...  

– Iz Grdelinove kuhinje izlaze podatni, sočni, bogati kolači, a oni koji kušaju slasticu iz ruku i kuhinje ugledne novinarke, preporučit će je bez razmišljanja. No, svjesna je Mladenka da je pred njom još puno “pješačenja” kao novopečenoj ugostiteljici. A i kolači čekaju nadgradnju.

 Grdelinov pjev u Vrbiku  

– Tradicionalni kolači ne mogu zadržati mjesto na tronu ako ih se ne radi s najkvalitetnijim namirnica i ako ne otkrivamo nove-stare recepture – rekla je Mladenka Šarić. Samopouzdanja i dobre volje joj ne nedostaje, a krizu je, dodaje, preokrenula u svoju priliku. Idealno bi bilo, kaže nam Mladenka, obilaziti obalu i otoke, istraživati, ćakulati s čuvaricama gastronomske baštine...  No, Grdelinov početnički pjev valja održati – kuhinja je opremljena, mladi grdelini zaposleni, a kolače i torte valja ispeći i prodati te uza sve to i zadržati šarm i čaroliju koja obavija Mladenkine torte u zagrebačkom Vrbiku. 

Iako će rado podijeliti pokoji savjet o pripremi kolača, Mladenka mudro i ljubomorno čuva recepture za svoje kolače, a posebno je ponosna na splitsku šinjorinu, imotsku ljepoticu, kaštelansku tortu, skradinsku vilu, pandolete, bokeljsku tortu, tortu od rogača, naranača... Pažljivo bira sastojke od badema, maraskina, oraha, prošeka, domaćih naranči i limuna, smokava, rakije od ruža, maslinova ulja...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije