Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Delicije

Uskrsni kaputić od tijesta za rumenu bucu, šunkicu

25.04.2011., Zagreb -  Ilustracija, uskrsni dorucak. Uz pisanice, obavezan sastojak uskrsnog dorucka su i kuhana sunka, mladi luk i rotkvice. Sunka pecena u kruhu. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
03.04.2015.
u 17:00

Donosimo dva jednostavna recepta kako pripremiti šunku u tijestu i pincu, a ne izgubiti puno vremena

Kakav je to kolač koji zovu sirnica, a u kojem nema ni trunke sira? Zašto se toliko truditi, pripremati i valjati tijesto kako bi se šunka – koja je već kuhana – dodatno zamotala u tijesto i pekla, kada se može pojesti i bez toga?

Koliko ljudi, toliko običaja, a raznolikost hrvatske tradicionalne gastronomije pokazala se i pri pripremi uskrsnih delicija, a posebno doručka koji je važan trenutak kada se obitelj okuplja, a posvećena hrana zajednički blaguje. Šunka, bila velika ili mala, rolana ili plećka, apsolutna je kraljica stola, i to u pratnji rotkvica, luka i tvrdo kuhanih ukrašenih i obojenih jaja. Pravilo za njezinu pripremu zna svaka domaćica, a ono glasi da se ovaj lijepi komad mesa kuha jedan sat po kilogramu težine. Društvo su joj, ovisno o regiji, sol, papar u zrnu ili lovorov list. No, uz more su je, jer gušti su gušti, istisnuli pršut i panceta kojih ne nedostaje u 'uskrsnoj spizi' .

O popularnosti jaja koja prate uskrsne gozbe govori i sve zastupljenija – fritaja. Od Istre gdje je najčešće pripremaju sa šparogama ili tartufima pa do Dalmacije gdje su joj podloga kapula i panceta. Uz ovakvu ponudu teško je ostati gladan.

No, kontinent voli svoju tradiciju: šunku (zapečenu) u kruhu.

Recept koji donosimo prilagođen je domaćicama koje nisu vične velikim radovima, a ovo će im uspjeti uz malo truda. Šunku koju ste skuhali, a potom u istoj vodi i ohladili, dobro osušite.

 

Prava šunka je samo obrađeni svinjski but, odnosno najčešće lopatica jer su butovi odavno u pršutima. Lopatica je vrlo ukusno meso, no često dosta usoljeno i dimljeno, kost je u sredini i na njoj je dosta kože. Dobra alternativa su rolane šunke od manjih komada buta, stisnute u mrežicu. a VAŽNO: Prije kuhanja obvezno dobro isperite šunku, odstranite višak masnoće, a stavite je kuhati u hladnu vodu, u dovoljno velik lonac.

Ostavite je na rešetkastoj podlozi da se sav višak tekućine ocijedi. Razlog je vrlo praktičan, naime, višak tekućine mogao bi razmočiti tijesto u koje ćete 'zapakirati' šunku i koje će biti kukuljica u kojoj će se meso još jednom termički obraditi. A slatko? Dakako, pinca, sirnica, kolomba ili njezina minijaturna inačica titola, kolači su koji će se naći ne samo na svakom uskrsnom stolu nego i u košarici s hranom koja se nosi u crkvu na blagoslov.

Slatka pogača s križem preko gornje strane – simboličnim podsjećanjem na Kristovo raspeće – aromatizirana je grožđicama, rumom, koricom limuna ili naranče te ružinom vodicom. Kolač je to koji se s ljubavlju priprema, ali podjednako tako i dijeli. Načeti ga treba u trenutku kada su svi ukućani i gosti za stolom, a njegovi se komadi dijele kako tko odlazi. Upravo zbog toga peče se više komada pince ili jedna veća kako bi se svaki gost iz kuće domaćina otputio s komadom kolača.

>> Volite mladi luk? Isprobajte ova 3 recepta!

>> 10 savjeta za uspješan uskrsni doručak

Komentara 1

LA
LANA555
23:22 03.04.2015.

Di ste vi bili dok sam ja to delala.al ok nek se uce oni koi neznaju .Covkek se uci dok je ziv i jos se nije sve naucijo.cica mica gotova prica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije