Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zašto ne biste

Kratki vodič za put u drugi najstariji grad u Europi u srcu Balkana

Sofija
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/12
09.01.2014.
u 14:39

Glavni grad Bugarske koji je ime dobio po grčkoj riječi za mudrost datira iz osmog stoljeća prije Krista, a smjestio se u središtu Balkana.

Pariz, Lodnon, Beč ili Amsterdam omiljene su europske prijestolnice za kratko putovanje, no zašto ne biste za svoje iduće putovanje izabrali drugi najstariji grad u Europi - Sofiju.

Glavni grad Bugarske koji je ime dobio po grčkoj riječi za mudrost datira iz osmog stoljeća prije Krista, a smjestio se u središtu Balkana.

Ako su vas ove fotke inspirarale na put u Sofiju, neka vam ovaj kratki vodič pomogne pri planiranju putovanja.

Kako doći?

Sofija je od Zagreba udaljena 780 kilometara, a put automobilom iz Zagreba će vas stajati oko 112 eura, a iz Rijeke koja je udaljena 940 kilometara stajat će vas 140 eura.

Do Sofije se iz Zagreba može doći i autobusom. Svakodnevno s Autobusnog kolodvora u 23.05 sati polazi autobus koji je u Bugarskoj Sofiji u 11 sati sljedećeg dana. Cijena je karte 343 kn u jednom smjeru, a prijevoznik je tvrtka Brioni odnosno Florentia bus.

Gdje odjesti?

Izbor je luskuznih hotela velik pa ako nemate problema sa stanjem na računu odsjednite u Grand Hotelu Sofia koji osvaja najbolje kritike. Za sve plićeg džepa najbolji je pronaći smještaj na stranici Booking.com. Tamo sobe ili apartmane možete besplatno rezervirati.

Odlična je i opcija unajmljivanje stana ili privatne sobe na stranici Airbnb.com.

Što vidjeti?

Sofija je jedan od najstarijih eurpskih gradova, a datira iz 8. stoljeća prije Krista kada je osnovano neolitičko selo. Ime je grad dobio prema grčkoj riječi za mudrost. Među istaknutijim atrakcijama nalazi se katedrala Aleksandra Nevskog, bazilika sv. Sofije, Povijesni muzej, Crkva u Bojani, rotonda sv. Jurja, gradske zidine koje datiraju iz 12. stoljeća.

Ne propustite iskusiti i bogat noćni život,a lokalnu kuhinju isprobajte u restoranima kao što je Vodenitzata.

Savjeti

Bugarska još nije u eurozoni, a lokalna je valuta lev. Jedan bugarski lev vrijedi oko 2 eura, odnosno oko 15 kuna.

Javni gradski prijevoz dobro je organiziran, a Sofija ima i podzemnu željeznicu.

Preporuča se novac mijenjati u bankama jer su česte prijevare pri konverziji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije