Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugi okusi

Kušajte specijalitete drugih zemalja. Evo što se jede u Maroku, Indiji, Japanu...

Pad thai
Foto: Youtube
13.04.2014.
u 10:29

Tajland je najveći proizvođač i izvoznik riže na svijetu, pa se uz svako tajlandsko jelo servira riža, bilo kuhana bez ičega ili prepržena

Maroko

Najvažniji specijalitet, koji će vam marokanski kuhari servirati, je kruh. Naime, ondje se kruh smatra svetinjom te se prema njemu valja odnositi s posebnim poštovanjem. No tu su i ostale delikatese, kao što su ovčji jezik i oči, kravlje srce i mozak, punjena gušterača i slično. Posebni začini daju uistinu osebujan okus koji će oduševiti gurmane.

Tajland

Tajland je najveći proizvođač i izvoznik riže na svijetu, pa se uz svako tajlandsko jelo servira riža, bilo kuhana bez ičega ili prepržena. Tajlanđani jedu vrlo zdravo, koriste malo ulja, uglavnom kokosovog, puno povrća i začina koji, poput čilija, ubrzavaju metabolizam i probavu. Uopće ne koriste sol i papar, što ne znači da im je hrana bljutava, dapače. Tu su i brojne pomalo neuobičajene delikatese, poput primjerice prženih skakavaca, koji su odlična zamjena za čips.

Japan

Iako se Japan često diči činjenicom da je jedna od najzdravijih kuhinja svijeta, prosječnom Europljaninu većina tamošnjih delikatesa je u najmanju ruku, čudna. Primjerice, u Japanu se možete počastiti najskupljom junetinom na svijetu, koja svoju cijenu ne duguje samoj pripremi, nego činjenici da dolazi s farme gdje se životinje hrane jabukama i pivom.

Indija

Začini u Indiji osvježavaju, griju, ali i korisno djeluju na dobrobit organizma. Još od 3 000. g. prije Krista koristili su se kurkuma, kardamom, papar i senf. Negdje u isto vrijeme udomaćila se i riža duž ušća rijeke Ganges. Osnova indijske kuhinje su žitarice - riža, pšenica, kukuruz ili proso, ovisno o pokrajini, koje se jedu s lećom ili grahom (dal), povrćem, mirisnim marinadama i chutneyjem.

Francuska

Francuska se kuhinja odlikuje najelegantnijim stilom kuhanja na svijetu. Karakterizira je obilna uporaba lokalnih, nerijetko ljekovitih začina, povrća i korjenastog bilja, poput artičoka, šparoga i celera. Salate Francuzima nisu prilog, već predjelo. Zahvaljujući tome, francuska prehrana je bogata vitaminima i vlaknima.

>>Odvedite svoje nepce na daleki istok. Pripremite rezance s piletinom i shiitake gljivama

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije