Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slano&Slatko

Čuvarica okusa: 'Iza svake žene stoji muškarac, a iza mene moj gladni Dalmatinac'

Ivana Oresic
Foto: Danijel Berkovic/Pixsell
1/5
30.10.2015.
u 17:00

Predstavljamo serijal priča o ženama koje njeguju hrvatsku gastronomsku baštinu i tradicionalne recepture

Ivana Orešić po struci je povjesničarka, a bavi se i novinarstvom, no putovanja i istraživanja postala su njezina nova profesija, strast, ljubav... Mladost, kreativnost i znatiželja koje Ivani ne nedostaje stopili su se u projekt koji je od osnovne zamisli - izdavanja kuharice - doživio još nekoliko nadogradnji, a, kako sama autorica kaže, i dalje raste.

Na jedinstvenom interaktivnom CD-u, mješavini putopisa i kuharice, ova je mlada žena sažela 110 recepata, 55 duhovitih priča iz 32 zemlje na čak pet kontinenata.

Ivana, simpatična brbljavica, esencija je energije, kreativka od glave do pete, zaraznog osmijeha, uvijek puna ideja.

O tome koliko joj je život s kovčegom na putovanjima i istraživanjima novih svjetova drag, govori čak i njezina odjeća jarkih boja i nakit koji nosi, a sve su joj to uspomene s dragih putovanja.

– Iza svake žene stoji, što mislite tko? Pa, naravno, muškarac. U mojem slučaju taj je muškarac Dalmatinac, i to gladni Dalmatinac, moj Tonči Koščina, koji me prati u svemu, od putovanja života do fotografiranja hrane – ističe Ivana.

Dokumentarni film “Čuvarice okusa” novi je Ivanin projekt nakon knjige “Kuharica globalne proždrljivice”, a snimila ga je s Tončijem i u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom u Rimu, sveučilištem Tor Vergate, Povjerenstvom za UNESCO pri Ministarstvu kulture, turističkim zajednicama Istarske županije, općinom Kršan, gradom Rabom, Trogirom i Mljetom.

– Na spomenutim lokacijama snimili smo gospođe koje su nam kuhale tradicionalna jela svoga kraja. Ideja za film nastala je prema projektu Tor Vergatea. Izvršna je producentica Ines Šprem, ataše u veleposlanstvu, a film je snimljen za konferenciju o mediteranskoj prehrani koja se održala u Rimu.

Na Međunarodnom festivalu turističkog filma 2014. godine nagrađeni smo za najbolji scenarij – kaže Ivana. Film je predstavila na festivalu Cerealija u Rimu. Riječ je o festivalu posvećenom kulturi, ekonomiji, prehrani i gastronomiji, okolišu, krajoliku i turizmu Mediterana.

- Umijeće pripremanja starih recepata hrvatskog Mediterana generacijama prenose marljive žene, što je bio povod za snimanje filma o hrvatskoj mediteranskoj prehrani, a prikazali smo ga na konferenciji “Eat Mediterranean, Make the Difference” u organizaciji hrvatskog veleposlanstva i Tor Vergatea. Hrvatska mediteranska prehrana, uz španjolsku, talijansku, portugalsku, grčku, marokansku i ciparsku, nalazi se na UNESCO-ovoj reprezentativnoj listi svjetske nematerijalne kulturne baštine.

U potrazi za čuvaricama okusa Ivana i Tonči posjetili su Istru, otoke Rab i Mljet te Trogir. Upoznali su, kažu, sjajne žene, zavirili u njihove kuhinje, kušali izvanredno pripremljenu hranu...

- Prenijeli smo recepture Ivanke Tikel iz Špinovaca pokraj Motovuna, Eleonore Bučić i Elze Lipnik iz Plomin Luke, Vilme Brne i Dragane Sušić iz Raba, Trogiranke Marije Rožić i Franke Buble te Nike Radulj s otoka Mljeta. Sve su one čuvarice okusa, kuhaju tipična jela svoga kraja od istarskog boškarina ispod peke, tartufa s domaćim fužima, kršanskih krafa, rapske torte, trogirskih rafiola i škartoceta do mljetskog brujeta - ispričala nam je ‘proždrljivica’ Ivana koja je film predstavila i na svjetskoj izložbi EXPO u Milanu, čija je tema upravo hrana.

Čuvarice okusa” drugi je film Ivane Orešić i Tončija Koščina o hrvatskoj mediteranskoj prehrani, a “Slano&slatko” prati ih u stopu u idućim nastavcima.

>>Ovaj cheesecake oduševit će i najzahtjevnija nepca!

>>Što spaja bundeve, zmajeve i crno vino, potražite u Slano&Slatko

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije