Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI

Dubai - grad superlativa

dubai
Foto: Marijana Faletić
1/20
01.03.2010.
u 10:15

Najviša zgrada, najveći akvarij, najluksuzniji hoteli, najsuvremeniji metro, najveći šoping-centar i najviše umjetnih otoka tek su neki u nizu superlativa koji krase Dubai.

Najviša zgrada, najveći akvarij, najluksuzniji hoteli, najsuvremeniji metro, najveći šoping-centar centar i najviše umjetnih otoka tek su neki u nizu superlativa koji "stanuju" u rastrošnom emiratu Dubaiju. Prošlih trideset godina ubrzane modernizacije i nezaustavljive gradnje pretvorile su ga u jedan od najekskluzivnijih gradova svijeta, ne samo po svojem glavnom obilježju, futurističkoj arhitekturi, nego i po nevjerojatnoj atmosferi blagostanja. Smješten na južnoj obali Perzijskog zaljeva, Dubai je jedan od sedam Ujedinjenih Arapskih Emirata. Drugi je po veličini nakon Abu Dhabija, sa svojih 1,5 milijuna stanovnika najnapučeniji je emirat, no lokalnog je stanovništva tek 10 posto.

KONTRAST NA SVAKOM KORAKU

Pustinja, nadnaravno zeleni travnjaci, carstvo nebodera, tradicionalne tržnice, jahte, drveni brodići, brojno stanovništvo iz siromašnih država Istoka, bogataši sa Zapada i lokalni milijarderi u bijelim tradicionalnim haljinama “dishdashama” u nevjerojatno skupocjenim automobilima tek su dio kontrasta na koje nalazimo u Dubaiju.

Grad koji je niknuo iz pustinje još uvijek vodi bitku s pješčanim nanosima što neumorno izviru na svakom od tisuće gradilišta. Zbog pijeska koji noću ispuni zrak, jutra obično započinju u magli, a građevine većinom djeluju poput divova što stoje ni na nebu ni na zemlji. U Dubaiju se temperatura rijetko spušta ispod 25°C, a tek pokoji kišni dan može se očekivati tijekom prosinca i siječnja. Tradicionalni Dubai polako nestaje i uglavnom ga je moguće vidjeti tek na popularnim gradskim tržnicama začina, tkanine i zlata smještenim u sjevernom dijelu grada Deiri ili uputite li se prema pustinji na večeru s beduinima. Ostatak grada podređen je blještavilu i raskoši pa su tako strani turisti i zaposlenici za Zapada najčešća scena, u kojoj dolazi i do miješanja s lokalnim bogatašima. Idiličnu sliku bogatstva narušava tek pogled na gradilišta prepuna jeftine radne snage iz istočnih zemalja.

UVIJEK BOLJI OD DRUGIH

Sve arhitektonske i zabavne ludorije koje je ljudska mašta ikada izmislila naći ćete upravo u Dubaiju, koji uporno pokušava u svemu biti najbolji i otići uvijek stubu više od drugih svjetskih gradova. Skupi parfemi i auti dio su svakodnevice, ženska emancipacija u smislu odijevanja polako doseže vrhunac i sve je manje lokalnih žena koje nose tradicionalne halje “abaye” i marame za glavu hijabe, a one koje ih i nose svakako su se potrudile da budu sašivene od najkvalitetnije svile i naravno s dizajnerskim potpisom!

Jedan od najvažnijih statusnih simbola registarske su oznake na automobilima. Što manji broj imate, bolje kotirate u društvu i, naravno, uživate brojnije povlastice gdje god se pojavili. S obzirom na to da je Dubai spoj gotovo svih svjetskih kultura, gastronomski užici neizbježan su dio turističke ponude, stoga, koje se god internacionalne kuhinje zaželjeli, bit će vam dostupna cijeli dan. Ako vas, pak, zanima domaća kuhinja, najbliža tom opisu svakako je libanonska ili iranska, koje se svakako isplati probati. 

STARI I NOVI DIO GRADA

Dubai je podijeljen na dva dijela: sjeverni dio Deiru - stari grad i Bur Dubai - novi dio i središte grada s turistički popularnim dijelom Jumeirah. Do Deire se najlakše dolazi tradicionalnim brodićima abrama koji spajaju moderan južni dio grada s tradicionalnijom Deirom. Blizu Deire nalazi se Al-Shindagha, stara palača Sheika Saeeda, koja je preuređena u muzej, a National Heritage Village pruža uvid u povijest Dubaija. Deira je također odličan izbor za večernje šetnje i večere na otvorenom. Moderni dio grada Bur Dubai predstavlja središte koje se mijenja gotovo svakodnevno, a svojom arhitekturom nevjerojatno podsjeća na Manhattan. Ovdje se nalaze sve važne poslovne zgrade i poslovni kompleksi odvojeni redovima travnjaka i drvoredima palmi što odaju besprijekoran sustav navodnjavanja. Gotovo je nemoguće primijetiti šetače jer je apsolutno sve podređeno novcu, a oni koji ga stvaraju ne izlaze iz klimatiziranih prostorija. Među luksuznije dijelove Dubaija spada Jumeirah, kvart grandioznih vila, duge pješčane plaže i hotela s 5 zvjezdica iz kojih je zajamčen pogled na još uvijek najzvučniji hotel, Burj Al Arab, izrađen u obliku sidra.

POVIJEST OVDJE IPAK POSTOJI

Dubai se prvi put spominje 1095. godine kao gradić u zapisima geografa Abu Abdullah al-Bakrija. Tada je bio tek pijeskom zameteno mjesto koje je preživljavalo uglavnom od robne razmjene između Istoka i Zapada. Godine 1971. Dubai se zajedno sa šest ostalih emirata udružuje u Ujedinjene Arapske Emirate. Priča o gradu kakav danas znamo počinje tek u kasnim 60-im godinama, kada tadašnji vladar šeik Rashid u svom emiratu otkriva naftu, koju ubrzo počinje izvoziti. Kako su se 80-ih godina državne blagajne punile, kapital se usmjeravao na razvoj turizma. Od 2006. Dubaijem vlada šeik Mohammed koji je stvorio današnju sliku grada, pretvorivši ga u impresivno mjesto gdje barem prividno vlada luksuz. Šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, današnji vođa Dubaija, usto je potpredsjednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata. Njegova slika može se vidjeti na zidovima hotela i poslovnih nebodera te na novčanicama dirhama.

NEIZOSTAVAN PUSTINJSKI SAFARI

Vrludanje po pustinjskim dinama trebalo bi biti neizostavni dio svakog posjeta Dubaiju. Uplatite li izlet, džip će vas pokupiti ispred hotela i odvesti u avanturu pustinjske noći otprilike jedan sat vožnje od Dubaija. Nakon početnog zagrijavanja slijedi vrtoglava jurnjava po pješčanim dinama, što će vas možda dovesti u pozitivno stanje šoka, no zapamtite da bez te kockice pustinjske priče vaš posjet Dubaiju nikada neće biti posložen u cjeloviti mozaik dojmova. Izleti u pustinju češći su danju, no za sladokusce koji su već možda i prije osjetili susret s divljinom pijeska te žele iskusiti novu ludoriju, više se preporučuje noćna vožnja. Zalazak sunca u pustinji, prostranstvo pješčanih dina koje iz trenutka u trenutak pod utjecajem vjetra mijenjaju svoje oblike, ljubazni beduini, atraktivne trbušne plesačice, zabava do kasno u noć uz zvuke orijentalnog habibija i opuštajuće shishe (vodene lule) dovoljan je splet aktivnosti koji će posjet pustinji pretočiti u album najljepših uspomena.

SKIJANJE I KLIZANJE USRED ŠOPINGA

Skijalište u šoping-centru Mall of Emirates zacijelo neće fascinirati istinske skijaše, no činjenica da ga održava 6000 tona snijega koji pokriva 400 metara staza, 90 metara za skijaške skokove i crnu stazu te snowboard park, ipak ne ostavlja ravnodušnim, pogotovo kada u obzir uzmemo i to da ga samo zidovi dijele od pustinjskog zraka koji je većinu godine blizu 30°C. A zaželite li se još zimskih sportova dok ste u Dubaiju, krenite prema godinu dana starom najvećem svjetskom šoping-centru Dubai Mallu gdje se nalazi klizalište uobičajene veličine.

Ključne riječi

Komentara 1

12
12foryou
13:28 26.04.2010.

dubai, kako ga opisati. posjetija san vise manje sve svjetske metropole ali Dubai me ostavije bez teksta. Isprid nebodera postoji umjetno jezero sa fontanama. kad pocne ples svitla i vode, to je nesto fantasticno. to nikog ne ostavlja ravnodusnim. da o Dubai Molu ne govorim. sredina u kojoj zivi vise od 100 narodnosti i skladno zive, za razliku od nas koji se dilimo od sela do sela. Dubai ja zovem metropolom, jer tu zaista zivi cosmopolitenski duh. preporucan mladim ljudima, jer je fantasticno. jedva cekan da se opet tamo vratim, jer stvarno ima puno lipog za vidit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije