Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD Spasonosno rješenje za bogataše u prometnom čepu

Ferrarijem iznad gužve!

03.11.2008.
u 17:52

Američka tvrtka Moller International razvija leteći auto kojem je osnova 250.000 eura vrijedan ferrari 599 GTBB, a bogatašima će najkasnije do 2010. godine omogućiti da se jednostavno izvuku iz prometnih čepova u gradu ili na autocesti.

Naime, proizvođač je najavio da će leteći automobil Autovolantor stajati oko 400.000 eura, odnosno oko pet milijuna kuna.

Stvoren za letenje
Dizajner Bruce Calkins kaže da je ferrari odabrao zbog njegova aerodinamičnog oblika i izgleda koji je tvrtki omogućio da ga u vrlo kratkom roku prilagodi i dobije pokusni model te ga testira u aerodinamičkim tunelima kako bi ustanovila je li projekt tehnički izvediv.

>>Karakteristike letećeg ferrarija


– U početku smo bili skeptični hoćemo li moći vozilo za tlo adaptirati za let, no vrlo smo se brzo uvjerili da je to i te kako moguće – izjavio je za britanski Telegraph dizajner Calkins, ujedno generalni menadžer tvrtke Moller International. Leteći automobil Autovolantor na tlu će postizati brzinu od 170, u zraku od 240 kilometara na sat, te će moći letjeti na visini od 1500 metara.

– Iako bi maksimalna visina mogla biti i veća, to bi zahtijevalo i znatno veći utrošak energije, pa ćemo ostati na visini od 1500 metara – kaže Calkins. Osam motora, četiri ispod haube, a četiri u stražnjem dijelu auta, zajedno će imati snagu od 800 konja, radit će na hibridno gorivo i struju.

Kao helikopter
– Kad se digne u zrak, vozilo će manevrirati kao helikopter: spuštat će prednji dio prema dolje kad ide naprijed te se okretati lijevo ili desno za promjenu smjera – kaže Bruce Calkins.

Kad vozilo bude vozilo po tlu, prednja će krila biti podvučena pod prednji dio vozila, a stražnja će služiti kao spojler.

Vozilo, čiji razvoj navodno financira anonimni ruski tajkun, s jednim će spremnikom goriva moći letjeti 120 kilometara.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?