Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAZ Na 100. jubilarnom Međunarodnom jesenskom sajmu najavljeno novo poglavlje austrijskih ulaganja u Hrvatsku

Znanjem do konkurencije

man-znan-txt.jpg
import
10.10.2006.
u 13:43

Dosadašnju dominaciju bankarsko-financijskog sektora uskoro će zamijeniti novo poglavlje u hrvatsko-austrijskim odnosima i to u zaštiti okoliša, skupljanju i preradi otpada te pročišćivanju otpadnih voda najavila je Dunja Konjevod, potpredsjednica HGK za međunarodne odnose na 100. jubilarnom Međunarodnom jesenskom sajmu u Grazu.

Dobri gospodarski odnosi Hrvatske s Austrijom, na koju se odnosi gotovo trećina svih stranih ulaganja u Hrvatsku uglavnom kroz bankarstvo, osiguranje i trgovinu u Grazu su obilježeni i Danom Hrvatske u aranžmanu Vlade pokrajine Štajerske i Hrvatsko-austrijske trgovinske komore. Predstavljena je dosadašnja gospodarska suradnja s tom državom, s kojom je lani ostvarena vanjskotrgovinska razmjena vrijedna 1,6 milijardi dolara te najavljene daljnje mogućnosti širenja poslovnih odnosa i proboja na zahtjevno tržište EU.

Od 30. rujna do 8. listopada, među 400 izlagača iz desetak zemalja, u organizaciji i pod pokroviteljstvom Hrvatske obrtničke komore, na sajmu se predstavilo i devet hrvatskih obrtnika Pneo, Icom, Saki, Notos, Nemec Art, Liktin, Aroma Bela Line, Strojobravarska radionica Štiglić te Hrvatski savez obrtničkih udruga. No bilo ih je i koji su na sajmu nastupili samostalno, poput ITS-a Nevenke i Željka Vrkljana, koji se na austrijsko tržište probio baš prvim nastupom na sajmu u Grazu 2003. godine, a danas ima stalan izvoz i plasman robe u Austriju.

Najveća su prepreka vanjskom tržištu visoke cijene špedicije svako predstavljanje u inozemstvu stoji nas najmanje 500 eura tako da se iduće godwine planiramo pojaviti na čak četiri sajma zaredom kaže Željko Vrkljan, čija tvrtka proizvodi ukrasne gel-svijeće.

U vremenu tranzicije i prelaska na tržišno gospodarstvo, upravo su se obrtnici, mali i srednji poduzetnici, najbolje snašli i njihovi su ekonomski pokazatelji stalno u porastu kazao je Stjepan Šafran, predsjednik HOK-a, ističući kako su ulaganja u znanje, nove tehnologije i povezivanje sa stranim partnerima najbolji put za konkurentnost na europskom tržištu. Obrtnički sektor danas u Hrvatskoj čini 62 posto gospodarskih subjekata te sudjeluje u gotovo 20 posto BDP-a s oko 260.000 zaposlenih.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije