Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMOĆNIK AMERIČKOG DRŽAVNOG TAJNIKA

'Želimo nagodbu koja uzima u obzir dugoročne ekonomske i nacionalno-sigurnosne interese Hrvatske'

Agrokor
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
1/4
20.06.2018.
u 13:14

Upitan za komentar situacije u središnjoj i istočnoj Europi, napomenuo je kako su SAD sa svojim saveznicima u NATO-u i EU jako angažirane u toj regiji, ali i upozorio.

Razumijem koliko je problem Agrokora važan Hrvatskoj i hrvatskoj ekonomiji. Naš je stav da želimo vidjeti primjerenu nagodbu koja uzima u obzir dugoročne ekonomske i nacionalno-sigurnosne interese Hrvatske kao NATO saveznice - kazao je danas u Zagrebu pomoćnik američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove A. Wess Mitchell nakon razgovora s hrvatskim dužnosnicima, odgovarajući na pitanje imaju li, po njegovu mišljenju, ruske banke preveliki utjecaj.

Upitan za komentar situacije u središnjoj i istočnoj Europi, napomenuo je kako su SAD sa svojim saveznicima u NATO-u i EU jako angažirane u toj regiji, ali i upozorio.

- Svjesni smo činjenice da na tom području traje intenzivno strateško rivalstvo. Kina i Rusija su iznimno aktivne u tom području - kazao je. Posebno je istaknuo kineske inicijative "16+1" koja okuplja 16 zemalja, među kojima je i Hrvatska te inicijativu "Jedan pojas, jedan put", kojom Kinezi žele povezati infrastrukturu, ekonomije i ljude Azije, Europe i Afrike.

- Kinezi se koriste tzv. debt-trap diplomacijom (davanje kredita koje je teško otplatiti, op. a.) kako bi dobili utjecaj koju mogu iskoristiti u budućnosti. Rusi su pak nazočni kroz energetski pritisak. Poruka je ta da Zapad, SAD, NATO i EU, to rivalstvo mora shvatiti jako ozbiljno, javno i privatno izražavati zabrinutost, ali se i diplomatski angažirati sa svim tim državama, bile one u EU i NATO-u ili izvan - istaknuo je Mitchell.

Ključne riječi

Komentara 1

MV
Mijat vrdoljak
16:03 20.06.2018.

Dragi gospodine, angažirati se možete samo povoljnim kreditom da se Ruši isplate sve drugo bi bilo drumsko razbojništvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije