Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Roll-up nepovoljan, kamate 8 posto do prosinca i zatim rastu

Dobavljači su prošli dobro, naplatili su 4,2 milijarde kuna duga od prijavljenih 7,3 mlrd. kn. Premijer je komentirao da je bitno da je većina vjerovnika jako zadovoljna. Ne slaže se s optužbama da nagodba nije u nacionalnom interesu.
20. lipnja 2018. u 09:10 24 komentara 1055 prikaza
Foto: Robert Anić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

Nagodbu vjerovnika Agrokora u utorak su jednoglasno podržali svi predstavnici vjerovnika u privremenom vjerovničkom vijeću, a sada će se dokument predati Trgovačkom sudu koji će ga uskoro i objaviti.

Agrokor - sastanak dobavljača AGROKOR Jednoglasno izglasana nagodba u Agrokoru, Adris nezadovoljan

Ključni su podjela udjela u novom Agrokoru, udio otpisa potraživanja te uvjeti prolongiranja roll-up kredita. Potvrđeno je da, kako je Večernji list i pisao, Sberbank dobiva 39,2 posto Agrokora dok VTB banka dobiva 7,5 posto udjela u novom koncernu. Zajedno imaju 46,7 posto Agrokora. Kako smo predviđali prije nekoliko mjeseci, Sberbank će naplatiti više od 600 milijuna eura potraživanja, točnije 52 posto ukupnih odnosno 632 milijuna eura. VTB banka ukupno naplaćuje 66 posto svojih potraživanja, odnosno 200 milijuna eura. Velika skupina vjerovnika, vlasnici obveznica, koja je imala potraživanja od 933 milijuna eura, na svoju će naplatu morati pričekati. Naime, njihova je potraživanja Adris Grupa osporila u cijelosti pa će na sudu morati dokazivati tražbine.

Kolinda Grabar-Kitarović SLUŽBENO PRIOPĆENJE Predsjednica zadovoljna izglasavanjem nagodbe o Agrokoru

Po EPM modelu koji je izračunavao udjele isplate rezerviran im je udio od 25 posto, čime naplaćuju 63 posto što je 584 milijuna eura tražbina. Adris Grupa ne odustaje od osporavanja što su još jednom potvrdili izjavom u kojoj tvrde da ne mogu podržati nagodbu vjerovnika jer nije “ni pravedna ni poštena”. Adris grupi po modelu namirenja pripada 1,4 posto Agrokora, čime kompanija naplaćuje svega 25 posto ukupnog duga od milijardu kuna koje je posudila kompaniji.

– Upitna je zakonitost cijelog postupka, a vrijeme će pokazati koliko je ovakva nagodba u hrvatskome nacionalnom interesu – kaže se u izjavi Adris grupe. Čak je i premijer Andrej Plenković tijekom dana reagirao na izjavu Adrisa kazavši da mu je žao što nisu svi zadovoljni, ali da je bitno da je većina vjerovnika jako zadovoljna. Ne slaže se s optužbama da to nije u nacionalnom interesu, već je dodao da će se u budućnosti potvrditi koliko je ovo važno za Hrvatsku. Vlasnici obveznica u nagodbi su sudjelovali putem agenta, ali neslužbeno je poznato da se za američki fond Knighthead Capital rezerviralo oko 12 posto udjela u Agrokoru. Treća veća vlasnička skupina su domaće banke koje će se naplatiti s gotovo 12,3 posto ukupnog kapitala u novoj vlasničkoj strukturi.

Andrej Plenković i Dragan Čović Nagodba uspješna Plenković: Nagodbom u Agrokoru ostvareni su svi ciljevi

Zagrebačka banka dobila je 2,9 posto dok Splitska banka i PBZ imaju po 2,4 posto. Domaće banke, koje nisu sudjelovale u roll-up financiranju imale su velike otpise, pri čemu se posebno ističe Raiffeisen bank koji ima stopu povrata samo 11 posto pa je od 171 milijuna eura naplatio tek 18 milijuna eura. Najbolju stopu naplate ima HBOR koji je naplatio sva potraživanja, kao i Monarch Master Funding. Posebno zanimljiv dio nagodbe je i dogovor o refinanciranju roll-up aranžmana koji je po Agrokor iznimno nepovoljan. Dogovorene su iznimno velike kamate pa je nužno refinancirati taj kredit čim prije.

1 / 29
Zagreb: Martina Dalić i Fabris Peruško podnijeli izvješće u poslovanju Agrokora

Od srpnja do prosinca ove godine kamata na prolongat će koštati 8 posto, a plaćat će se i jednokratna naknada od 2 posto za ukupni period. Međutim, od siječnja kamata raste svaki mjesec za pola posto pri čemu se kreće od 10 posto uz 1 posto naknade. Ako se roll-up ne bi refinancirao u rujnu 2019. koštao bi više od 14 posto. U izvanrednoj upravi nadaju se da će refinancirati kredit krajem godine.

Agrokor Doznajemo: finalni nacrt nagodbe Ruskim bankama 47, domaćima 12 posto Agrokora
 

Dobavljači su prošli dobro, naplatili su 4,2 milijarde kuna duga od prijavljenih 7,3 milijarde kuna. Oni imaju i posebni dogovor o tome da će im se tijekom četiri godine poslovanja Agrokora isplatiti dodatnih 70 milijuna eura graničnog duga u gotovini, ali to ovisi o uspješnosti Konzuma, a tu je i dogovor kojim se garantira plasman domaće robe u sve maloprodajne lance od Konzuma, Mercatora i Idee idućih pet godina. Uvjet za isplatu duga je EBITDA Konzuma od 38,8 milijuna eura.

 | Autor : Robert Anić/Pixsell Foto: Robert Anić/Pixsell

Među dobavljačima koji su među pedeset najvećih vjerovnika najbolje je prošla Zagrebačka pivovara sa stopom naplate od 83 posto. Franck kojemu su priznati zalozi na kraju procesa ima postotak naplate od 77 posto i posjeduje 1,3 posto Agrokora kojim je naplatio 28 milijuna eura tražbina. Dobavljači su dobili oko četiri posto koncerna, a tvrtke koje su imale zaloge od Saponije, Sokol Marića pa do već spomenutih Francka i Adris grupe imaju dodatnih 3,9 posto udjela u Agrokoru. Za tvrtke koje su imale i problem s financijskim mjenicama predstavnica dobavljača Marica Vidaković izborila je dogovor s financijskim vjerovnicima po kojem potonji otpisuju 65 posto duga, a 35 posto duga platit će djelomično Agrokor, a tek dijelom tvrtke koje su odobravale regresna prava.

STRUKTURA VLASNIŠTVA NOVE AGROKOR GRUPE PREMA KOMPANIJAMA:

 | Autor : Vecernji list Foto: Vecernji list

Fabris Peruško i Irena Weber pregovaraju s Franckom Rok pred vratima Franck: Model za naplatu mjenica je dobar, no dogovora s bankama još nema

Agrokor trenutačno ima vrlo nisku vrijednost i konzultanti su kao stanje uzeli vrijednost od 2,8 milijardi eura koje se umanjuje za kredite koji ostaju na kompanijama. To je roll-up kredit od 1,06 milijardu eura te kredit kojim će se isplatiti razlučni vjerovnici i ti dugovi ostaju kao obveza na domaćem holdingu dok će nizozemski holding biti zadužen za isplatu dobavljača i isplatu Sberbanka koji će dobiti dodatnih 60 milijuna eura u četiri godine. 

PRVIH 20 VJEROVNIKA PREMA BRUTO TRAŽBINAMA KOJI ĆE IMATI 92 POSTO UDJELA

 | Autor : Vecernji list Foto: Vecernji list

Potpredsjednik Uprave Sberbanka Maksim Poletaev Nije više drugi čovjek Sberbanka Poletajevu dali ulogu specijalca za rješavanje krize Agrokora
TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
 • konoplja:

  Kamata od 10%, haha pa moraš biti Microsoft ili Apple da uspiješ vratiti takav kredit. Lijepo su ima ga metnuli!

 • Avatar Autobusijada2018
  Autobusijada2018:

  Priča se priča da Rusi dolaze.

 • Avatar siva_sova
  siva_sova:

  kamate se tempiraju da počnu rasti nakon kraja vlade, isto kao što su frajeri kupili avione i dali odluku da otplata počinje za 2.5 godine, odgovornosti prebacili na sljedeću vladu...