Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stres test HNB-a

Agrokor bi u prvoj godini povukao 7 banaka

Guverner HNB-a Boris Vujčić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
20.06.2018.
u 08:22

Neuspjeh u restrukturiranju Agrokora, pojačan rastom kamatnih stopa u svijetu, inflacijom i padom rejtinga vrtio bi nas u recesiju

Neuredno restrukturiranje Agrokora u prvoj bi godini dovelo sedam, a u drugoj 13 banaka u financijske probleme zbog kojih bi njihovi vlasnici morali povećavati temeljni kapital.

Ako bi se na neuspjeh restrukturiranja Agrokora nadovezao rast kamata na svjetskim tržištima te zaoštravanje trgovinskog rata, minimalne kapitalne standarde ne bi zadovoljilo devet, odnosno 17 manjih banaka u Hrvatskoj, pokazao je najnoviji stres test središnje banke koja simulira otpornost bankarskog sustava na “malo vjerojatne ekstremne šokove”.

HNB očekuje da će se ove i naredne godine nastaviti povoljna kretanja te će ekonomija rasti nešto manje od 3 posto. No, ako bi kojim slučajem došlo do zastoja u restrukturiranju Agrokora, jačanja inflacije, pada kreditnog rejtinga, povećanja kamatnih stopa i općenito pogoršanja ekonomskih odnosa u svijetu, Hrvatska bi se iznova suočila s padom investicija, osobne potrošnje i smanjenjem cijena nekretnina, pa bi i rezultat tih najcrnjih scenarija bio povratak u recesiju i pad BDP-a 2-3 posto.

No, iz HNB-a dodaju da bi probleme imale uglavnom manje banke, dok bi adekvatnost kapitala na razini sustava i dalje dostatna za podnošenje simuliranih malo vjerojatnih, ali ekstremnih šokova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije