Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poslovna 2021.

Želimo da Hrvatska postane jedan od lidera u razvoju umjetne inteligencije

Izvrsne ideje treba pretvoriti u proizvode, usluge i poslovne modele koji će pridonijeti rastu konkurentnosti, izvozu, te kreiranju kvalitetnih novih radnih mjesta.
02. prosinca 2020. u 13:09 4 komentara 188 prikaza
Tomislav Ćorić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kao ministar gospodarstva i održivog razvoja u godini pred nama mogu najaviti da ćemo biti usmjereni na očuvanje radnih mjesta, rast gospodarstva i održivi razvoj. Održivi razvoj temeljen na učinkovitom korištenju resursa, kružnom gospodarstvu, te na čistim industrijama i novim tehnologijama, naša je budućnost.

Zagreb: U NSK održana posljednja sjednica Vlade RH prije parlamentarnih izbora sutra o opcijama Ministar Ćorić objasnio kako Vlada planira obeštetiti poduzetnike zbog lockdowna

Naša će misija i nadalje biti poticanje industrijske proizvodnje i izvoza,  stvaranje stabilnoga okruženja za investicije, snažna podrška poduzetništvu, digitalna transformacija gospodarstva i razvoj novih tehnologija, posebice ICT i kreativne industrije, ulaganje u istraživanje i inovacije s ciljem jačanja konkurentnog gospodarstva temeljenog na održivom razvoju. Hrvatsku planiramo uvesti u novo digitalno desetljeće kroz potpunu digitalnu transformaciju gospodarstva i učiniti ju jednim od vodećih središta razvoja umjetne inteligencije.

To je vizija Hrvatske budućnosti i u sinergiji sa svim dionicima toga procesa, a kao ministar gospodarstva i održivog razvoja dat ću snažnu podršku i učiniti sve za razvoj umjetne inteligencije, te posebice digitalizacije u Republici Hrvatskoj. U razdoblju pred nama već je poznato da će 37 posto sredstava iz europske financijske omotnice biti usmjereno na zelenu tranziciju, a više od 20 posto iz europskih sredstva na digitalizaciju, što je okosnica i budućeg razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj. Hrvatsku vidim kao zemlju u kojoj je došlo do vidljivog pomaka u svim strukturama gospodarstva u smjeru novih industrija koje počivaju na digitalizaciji, umjetnoj inteligenciji i konkurentnosti.

Gradilište LNG terminala na otoku Krku INVESTICIJA OD 440 MILIJUNA KUNA Ćorić obišao gradilište LNG terminala na Krku: Završetak izgradnje do kraja godine

Smatram da će hrvatsko gospodarstvo, u suradnji sa svim dionicima, biti konkurentnije i zelenije. Poticanje istraživanja, razvoja i inovacija ključno je kako bismo ostvarili rast i produktivnost gospodarstva. Stoga je naš cilj daljnje povećanje ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije kako bi Republika Hrvatska ojačala svoju konkurentnost na europskom i svjetskom tržištu. Danas, više nego ikad, svjedočimo brzim i intenzivnim promjenama koje utječu na sve sfere gospodarstva, ali i društva. Te promjene iziskuju brze prilagodbe, nove načine funkcioniranja i poslovanja. Pandemija Covida-19 nas je praktički preko noći “prisilila“ na promjenu ponašanja u životu i poslovanju.

Vlada Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je tzv. Covid kreditima i mjerama za spas gospodarstva uspjela sačuvati radna mjesta i spasiti gospodarstvo. U godini pred nama upravo digitalnu transformaciju gospodarstva vidim kao jednu od ključnih opcija uspješnog suočavanja s izazovima, neophodnim za konkurentnost na globalnom tržištu i održivi razvoj. Izvrsne ideje treba pretvoriti u proizvode, usluge i poslovne modele koji će pridonijeti rastu konkurentnosti gospodarstva, izvozu, međunarodnoj prepoznatljivosti te kreiranju i otvaranju kvalitetnih novih radnih mjesta. Također, ulaganje u istraživanje i inovacije ima snažan multiplikacijski učinak na gospodarstvo i društvo.

Zagreb: Konferencija Nacionalni inovacijski sustav - rješenja za globalne izazove OVRHE Ćorić odgovorio Milanoviću: Vaša Vlada gotovo ništa nije učinila za ovršene

Mi ćemo dati snažnu potporu u svim fazama inovacijskog ciklusa – od ideje do komercijalizacije, poticati osnivanje inovativnih startupova kao budućih nositelja razvoja društva i gospodarstva, razvijati i osnaživati cijeli inovacijski ekosustav koji čine inovatori-poduzetnici, znanstveno-istraživačke institucije, poduzetničko-inovacijske potporne institucije, obrazovanje, izvori financiranja, umrežavanja i sama kultura inoviranja. Kako bismo ostvarili poticajno okruženje za nastanak i primjenu novog, modernog i inovativnog smjera gospodarstva u svim segmentima kako gospodarstva tako i društva u cjelini, potreban je djelotvoran inovacijski sustav. Stoga planiramo napravi velik iskorak u jačanju nacionalnog inovacijskog sustava.

Već smo uspostavili i započeli su s radom ključna tijela inovacijskog sustava - Nacionalno inovacijsko vijeće, zatim Inovacijsko vijeće za industriju RH i tematska inovacijska vijeća. Osnovali smo ih prema prioritetnim područjima Strategije pametne specijalizacije. Rad tematskih inovacijskih vijeća i njihove preporuke direktno utječu na politiku financiranja projekata u području istraživanja, razvoja i inovacija iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Zajednički nam je zadatak osigurati poslovnom sektoru poticajno okruženje za istraživanje, razvoj gospodarstva , inovacije te uvesti Hrvatsku u novo digitalno desetljeće.

nakon lockdowna Ministar Ćorić otkrio kada se družio s Kovačevićem u njegovu 'klubu'

Na tome kontinuirano radimo kroz razne programe i projekte kao što su Strateški projekt za podršku uspostavi inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi . Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je do danas je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija objavilo osam poziva na dostavu projektnih prijedloga povezanih uz ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije, a ukupno je dodijeljeno potpora u iznosu od 2,29 milijardi kuna. Najznačajnija ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije implementirana su kroz dva poziva pod nazivom “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“ “, ukupne vrijednosti 1,67 milijardi kuna.

U godini iza nas Hrvatska je uložila u istraživanje i razvoj 0,97% GDP-a, što je u odnosu na prethodne godine i korištenja ESI fondova, povećanje od 30%. U apsolutnim brojkama prema Eurostatu, polovicu svih ulaganja, uložili smo upravo u istraživanje i razvoj, što je najveći udio posljednjih 15 godina. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dat će snažnu podršku inovativnom gospodarstvu, unaprjeđenju inovacijskog i poduzetničkog eko-sustava, te podizati svijest o važnosti inovacijskih aktivnosti jer je na taj način moguće osigurati održivi razvoj i rast hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini. Naša je zajednička obaveza i odgovornost stvoriti pretpostavke da sve dobre ideje nađu svoj put do primjene kako bi kvaliteta našeg života i rada bila što bolja.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

piton
Uhvaćen trenutak
Nevjerojatna scena iz divljine: Piton je kao od šale progutao krokodila...
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
  • antifaanemicni:

    Kako, kad su na vlasti oni koji nemaju ni prirodnu inteligenciju?

  • Ludwik:

    Ćorićeva doktorska disertacija imati će naslov: "Implementacija korupcije u sferu umjetne inteligencije". Tu je najjači, i on i partija koja ga je iznjedrila...

  • Maxc:

    Uvesti zakon za odgovornost javnih djelatnika i njihove izjave Ovo moze biti ozbiljan naslov samo u drzavama poput hr Ni kada bi se sav novac ovoga svijeta ulozio u taj projekt, opet bi umjetna inteligencija i njezin razvoj bio u ... prikaži još! : US, KinaEU, Rusija