Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sutra o opcijama

Ministar Ćorić objasnio kako Vlada planira obeštetiti poduzetnike zbog lockdowna

Zagreb: U NSK održana posljednja sjednica Vlade RH prije parlamentarnih izbora
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
29.11.2020.
u 19:38

- Našim poslodavcima bit će omogućena nova financijska injekcija kroz COVID kredite i oni će krenuti u najskorije vrijeme.

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja gostovao je u večeras na RTL televiziji. Ćorić je komentirao nove mjere koje su stupile na snagu ovu subotu te koje će trajati do 21. prosinca.

- U petak su poslodavci iz različitih dijelova, prije svega ugostiteljskog sektora, su artikulirali svoje zahtjeve, predstavnici Vlade na čelu s potpredsjednikom Marićem smo ih saslušali i tijekom vikenda obavili čitav niz sastanaka i intenzivno komunicirali, i sutra ćemo pred drugu stranu izaći sa svojim prijedlozima. Vlada RH u potpunosti je svjesna činjenice da  ovo djelomično zatvaranje do kojeg je došlo i koje će trajati do 21. prosinca, posebno snažno utječe na određene sektore posebno ugostiteljstvo. Mi ćemo ići dalje s mjerama od 4000 kuna. Ta mjera je i više nego pogođena od početka koronakrize. S druge strane, našim poslodavcima bit će omogućena nova financijska injekcija kroz COVID kredite  i oni će krenuti u najskorije vrijeme. S treće strane, ići ćemo u smjeru kompenzacije dijela fiksnih troškova, rekao je. 

Dodao je i kako je čitav niz opcija na stolu, ali da će sutra biti poznati svi detalji. 

- Jasno smo mi čuli taj zahtjev poslodavaca, odnosno poslodavaca iz ugostiteljstva. No svi oni koji su, na neki način, dodirnuti mjerom zatvaranja ne doprinose na isti način u državni proračun, omjer zaposlenih, njihovih prometa, itd. Naše rješenje će u konačnici biti nešto drugačije.

Ćorić je rekao kako su mjere kreirane u pravo vrijeme. 

- Rekao bih da su sve naše mjere kreirane u pravo vrijeme. Odbijam i samu pomisao da smo prije tri ili šest mjeseci mogli ići sa nekim drugim setom mjera, odnosno tada projicirati kakva će biti epidemiološka situacija u prosincu 2020. godine. Svi koji idu za tim da smo prije tri ili dva mjeseca  ili mjesec dana mogli gatati broj, s jedne strane novozaraženih, a s druge strane preminulih, nisu u pravu, naveo je. 

Komentirao je i kako se ostatak Europe bori s ekonomijom i strogim mjerama. 

- Kao što vidite, zapadna Europa se snalazi iz tjedna u tjedan. Imamo zemlje koje na vrhuncu svojih epidemija idu u smjeru relaksacije mjera jer su se zatvorili prerano i čitav niz tjedana bili zatvoreni i to sada, naravno, stvara, prije svega ekonomske, a potom i psihološke posljedice. Mi smo išli u daljnje zatvaranje u onom trenutku kada smo shvatili da je to potrebno kako bi zaštitili živote naših ljudi u najvećoj mogućoj mjeri. S druge strane, i ekonomiju i upravo je zbog toga ovakva kombinacija, rekao je. 

Ćorić je rekao kako naša država ovo može izdržati te da smo i proteklih godina imali vrlo efikasnu ekonomsku politiku. 

- Hrvatska si to može priuštiti zato što smo u protekle četiri godine vodili vrlo kredibilnu i vrlo efikasnu ekonomsku politiku koja je vodila povećanju kreditnog rejtinga i relaksaciji kreditnih uvjeta na naše zaduženje. To je pokazala i ova godina kada smo namirili desetke milijardi kuna, što iz domaće, što iz inozemnih izvora. Hrvatska ni u narednoj godini neće imati problem s namirivanjem likvidnosti za plaćanje svih izdataka koje stoje pred proračunom.  

Rekao je da je bio očekivan pad BDP-a. 

Stavka koja je u najvećoj mjeri utjecala na visok pad BDP-a je izvoz dobara i usluga, odnosno usluga. U trećem kvartalu najveći dio je u segmentu turizma. Znate da smo od turističke sezone izvukli maksimum, no ona je i u takvim okolnostima, kojima smo bili zadovoljni, bila znatno niža od 2019. Gledajući na godišnjoj razini, ovaj pad je bio očekivan. I četvrti kvartal će donijeti pad gospodarske aktivnosti u odnosu na 2019. Mi ćemo godinu, kao što je i projicirano, završiti sa padom koji će biti negdje oko 8 posto. Ono što veseli je činjenica da s jedne strane, u kontekstu nalaženja rješenja za COVID krizu imamo pronalazak cjepiva. Već sada je jasno da u narednim tjednima, odnosno mjesecima, će doći do cijepljenja i vjerujemo da 2021. neće donijeti zatvaranja kakve smo imali u 2020. Samim time očekujemo oporavak gospodarske aktivnosti. 

Ćorić je rekao da BDP ne reagira samo na otvorenost ili zatvorenost domaće ekonomije te da ćemo se iduće godine vratiti na putanju rasta iz 2019. godine.

VIDEO: Vlada RH predstavila nove mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa

Komentara 17

ČE
četvrti
20:27 29.11.2020.

Je li Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja predvidjelo ikakvu pomoć tvrtkama za gospodarenje otpadom, osobito sakupljačima polimernih materijala, koji su uredbom o financijskom jamstvu u novom Pravilniku o gospodarenju otpadom osuđeni na propast? Hoće li se dopustiti da ono štoo se posljednja dva desetljeća gradilo upropasti jednom nerazumnom odlukom koja je školski primjer ponovnog uvođenja ortačkog kapitalizma?

Avatar WoodySheriff
WoodySheriff
20:52 29.11.2020.

Od svih HDZovih uhljeba ovaj je zasigurno najgori! Probao se utrpati SDPu, ali ga je MIlanović otkantao, pa preko Šeksa i Vase ušao u HDZ. Sram bilo i jednog i drugog!

Avatar sadmitrebato
sadmitrebato
20:25 29.11.2020.

zoka te odjeeeea dok si želio u sdp pa sad možeš u hdz-u pametovati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije