Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvenik godine

Marić: Nije dovoljna samo porezna reforma, nužne su i strukturne promjene

"Unatoč tome što je rast BDP-a događaj godine, šest godina nam je otkrilo brojne nelogičnosti i manjkavosti i nužne su strukturne reforme kako bismo i dalje imali benefite za gospodarstvo"
21. studenoga 2016. u 12:36 12 komentara 855 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

„Bez imalo skromnosti, svima je jasno i evidentno da je Vlada prepoznala gospodarstvo kao ključni izazov, stoga je velika količina mjera je usmjerena na to polje“, rekao je ministar financija Zdravko Marić na proglašavanju gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine prema izboru Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

„Otvaramo i nova izvozna tržišta kako bi sve unaprijedili. Ovo je prva Vlada koja izlazi sa širim paketom reformi, jer dosadašnji se porezni sustav mora mijenjati. Ono što predlažemo izaziva brojne reakcije i dobro je da se raspravlja o tim izmjenama. Rasterećenje gospodarstva i građana iznimno nam je važno“, rekao je ministar Marić.

Po njegovu mišljenju, „nije problem samo u promjenama nego u njihovoj nedosljednosti. Kad imate situaciju kakvu Hrvatska ima, onda vrijedi krilatica- manje je više. Za nas je izazov postići efekte na gospodarstvo i pomoći u otvaranju novih radnih mjesta. Prilike su na tržištu EU, a na nama je da stvorimo mogućnosti“, rekao je Marić.

Zdravko Marić i Ivan Kovačić Ratko Bošković Nakon snižavanja poreza treba povećati porezni kapacitet zemlje Zdravko Marić Nedjeljom u 2 Zdravko Marić: Imamo 600 mil. kn više za indeksacije mirovina. Provest će se u travnju i rujnu 2017.

Rekao je da bi u privlačenju sredstava EU fondova morali biti uspješniji. „Pravila igre EK i EU su tu da se slijede, ali ipak treba taj posao olakšati svima, pa da se ta sredstva što bolje iskoriste“, dodao je ministar.

Najavio je i da će u pripremi proračuna za iduću godinu deficit biti značajno niži nego što se očekivalo.

„Mi smo rashodnu stranu proračuna zaključali - Iduće godine ćemo se toga držati, jer su javne financije važne. Planovi za dalje i iskoraci iz 2016. razlozi su da nam rejting postane stabilan, a u konačnici i da ga podignemo. Unatoč tome što je rast BDP-a događaj godine, šest godina nam je otkrilo brojne nelogičnosti i manjkavosti i nužne su strukturne reforme kako bismo i dalje imali benefite za gospodarstvo. Duboko smo svjesni da svi trebamo krenuti i isporučiti našim građanima ono što očekuju“, zaključio je svoje izlaganje ministar Marić.

>> Plenković: Porezni USKOK bit će još manje podložan bilo kakvim političkim utjecajima i manipulacijama

Tarik Filipović
SPORNA IZJAVA
Tarik Filipović: Prekinuo sam snimanje 'Generala' radi rečenice zbog koje bi me bilo sram u kinu
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
  • Zvolen3:

    Maricu zakasnio si - odose ti mladi i Dansku ! Mucki provokatoru !

  • stefj:

    E da, strukturne reforme. Ako ova vlada napravi i to, onda možemo očekivati nešto. Ako ostane samo na poreznoj reformi, onda je premalo i prekasno... U svakom slučaju, porezna reforma je sitan korak u pravom smjeru, na proračunu ćemo vidjeti ... prikaži još! da li ova vlada može nešto ozbiljno napraviti. Fokus bi trebao biti na smanjenju državnog aparata, na pojednostavnjenju zakona, odnosno, na smanjenju birokracije... Samo držati se dalje od populizma, samo to.

  • ovrhovršitelj:

    Iza ove porezne reforme krije se najnovija i najveca pljacka hrvatskog naroda, a krije se u otpisu dugovanja banaka koje banke prebacuju na smanjenje poreza. Nebojte se nece oprostiti nama pojedincima, vec firmama koje ce ocistiti od dugovanja tako da ... prikaži još!a se mogu ponovo zaduziti a sve na teret proracuna.