Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POREZNA REFORMA

Plenković: Porezni USKOK bit će još manje podložan bilo kakvim političkim utjecajima i manipulacijama

plenk
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/5
Autori: Tea Romić, Hina
14.11.2016.
u 19:48

"Paket poreznih zakona usvojen je zajedničkim glasanjem svih članova Vlade uključivši i kolege iz Mosta"

HDZ će na sutrašnjoj sjednici središnjeg tijela Europske pučke stranke (EPP) biti suzdržan prilikom glasovanja u primanju u pridruženo članstvo Srpske napredne strane kojoj je na čelu srpski premijer Aleksandar Vučić, poručio je danas premijer Andrej Plenković nakon sjednice Kluba zastupnika u Saboru.

- Ovim stajalištem kreiramo jednu platformu koju ćemo iskoristiti u sljedećim godinama da Vlada pristupi dugoročnom rješavanju pitanja koja opterećuju naše odnose proteklih 25 godina - rekao je Plenković te dodao da SNS treba "u procesu koji će uslijediti ispuniti obveze koje se tiču otvorenih pitanja koja su vezana za poglavlje 23, pravosuđe i temeljna prava, kao i na ona koja se odnose i na dobrosusjedske odnose".

- Kao i na rješavanje niza pitanja vezanih za procesuiranje ratnih zločina, zaštitu manjina, te pitanja oko Zakona o hibridnoj regionalnoj jurisdikciji - naglasio je Plenković.

Premijer očekuje punu potporu parlamentarne većine poreznoj reformi odnosno izmjenama 15 zakona koje, kako je istaknuo u ponedjeljak nakon sastanka saborskog Kluba HDZ-a, drži bitnom velikom reformom i uvodom u daljnje aktivnosti, u kontekstu ukupne ekonomske politike Vlade za 2017. godinu.

- Paket poreznih zakona usvojen je zajedničkim glasanjem svih članova Vlade uključivši i kolege iz Mosta. Dokument kojeg smo usvojili predstavlja jedan kompromis između stava HDZ-a i stava Mosta. On je temeljito pojašnjen i klubovima zastupnika. Dobio je potporu na Odboru za financije i zastupnika HDZ-a i zastupnika Mosta - komentirao je Plenković. Tvrdi da će Porezni uskok ubuduće biti dio velike Porezne uprave i još manje podložan bilo kakvim političkim utjecajima i manipulacijama nego sada kada je služba izravno podređena ministru.

Na novinarsko pitanje je li taj prijedlog usuglašen s Mostom, ponovio je da su članovi Vlade iz Mosta glasali za prijedloge izmjena zakona.

- Saborska rasprava nosi sa sobom nosi sve proceduralne mogućnosti koje Poslovnik pruža, ali čini mi se da je ovo rješenje kvalitetno i omogućava vrlo jasnu i snažnu poziciju tog segmenta Porezne uprave - rekao je Plenković.

Ističe da je, kada se gleda supstancu, samo zakon o PDV-u doživio modifikacije u odnosu na izvorno predstavljanje na prvoj Vladinoj sjednici, te kako "cjelina reforme ispunjava tri cilja – veći dohodak građanima, rasterećenje poduzetnika i održivost državnog proračuna i općenito javnih financija“.

- Tako da je ova faza porezne reforme zaokružena. Očekujem kvalitetnu raspravu u Saboru i u konačnici punu potporu parlamentarne većine ovom paketu zakona koji je po meni, jedna bitna velika reforma, uvod u daljnje aktivnosti u kontekstu ukupne ekonomske politike Vlade za 2017. - rekao je Plenković.

Ne zna ništa, dodaje, o novom poslovnom angažmanu nekadašnjeg premijera Zorana Milanovića.

- Ne znam ništa o tome osim onoga što sam pročitao na portalima. Drago mi je ukoliko će se baviti europskim temama i savjetovati o europskoj politici u odnosu na izbornu kampanju, To je jedan veliki iskorak naprijed - zaključio je Plenković.

Na primjedbu novinara da Most i dalje inzistira na smanjenu dužnosničkih plaća, koje bi temeljem izmjena 'poreznih' zakona mogle biti povećane, premijer Plenković je kazao kako je svoj precizan stav rekao prošli tjedan i da je „ta priča, što se Vlade i HDZ-a tiče, jasna i završena“. Premijer je prošli tjedan na tu temu rekao kako je riječ o populizmu i demagogiji.

>> Plenković o odgodi primanja SNS-a u Europsku pučku stranku: 'HDZ nije izlobirao tu odluku'

Komentara 5

BB
brle brkić
19:59 14.11.2016.

Sobzirom koliko imamo postene stranke i politicare nema razloga za brigu,lopovi bi naj radije zelili da policija nepostoji

IS
istri
19:06 14.11.2016.

svako Vase zaokruzenje jednaar u male dzepove.

CI
cinbenik
08:02 15.11.2016.

I ova bombasticnost je prica za malu djecu.Pa upravo je Linic pokazao da su lazni domoljubi najvece neplatise poreza,i poceo sa naplatama,tako da nenarodni MOST i HDZe sa njima sada mogu uzivati u rastu Hrvatske i experimentirati za javnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije