Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Uvozimo ribu, stoku, masline, čak i salatu, a sve to možemo sami proizvoditi

Grašak iz Moldavije, tikvice iz Albanije, paprike i rajčice iz Jordana, mrkva iz Turske, češnjak iz Kine, grah iz Perua, Urugvaja i Kirgistana, bademi i kivi iz Irana..
11. siječnja 2015. u 14:00 111 komentara 7404 prikaza
Riba na gradele
Foto: Thinkstock

Grašak iz Moldavije, tikvice iz Albanije, paprike i rajčice iz Jordana, mrkva iz Turske, češnjak iz Kine, grah iz Perua, Urugvaja i Kirgistana, bademi i kivi iz Irana... Iako je na najnovijem statističkom popisu Hrvatske gospodarske komore za prvih devet mjeseci 2014. godine manje egzotičnih zemalja iz kojih smo uvozili, uvoz hrane u tom je razdoblju narastao za još 300 milijuna dolara – na ukupno 2,35 milijardi u odnosu na isto razdoblje 2013. – a iako se hvalimo povećanim izvozom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, on je ipak skromniji. Rastao je za 170 milijuna dolara, na ukupno 1,25 milijardi, čime je ostvarena negativna bilanca od 1,1 milijardu dolara. Pokrivenost uvoza izvozom tako je samo 53%, pri čemu su nam najsvjetlije izvozne točke šećer, svježa riba, vegeta i kukuruz. S druge strane, i dalje eskalira uvoz svježe svinjetine, kruha i peciva, čokolade, stočne hrane...

Jabuka napokon dovoljno

U lanjskih devet mjeseci uvezli smo 35% više mesa nego godinu prije, 31% više proizvoda od kakaa, 33% više ribljih prerađevina konzervi. Na svaki izvezeni dolar voća uvezli smo ga za 7 dolara, a povrća za 6. Proizvodnju graha, primjerice, sa 6477 hektara od prije 10 godina sveli smo na manje od 800. I sve to uz povoljne klimatske uvjete, kvalitetnu zemlju i agroekološke uvjete dostatne da manjkavu proizvodnju i slabu konkurentnost okrenu u pozitivu, dostatnu i za pristojan izvoz. No do “male Švicarske“ dijeli nas usitnjenost površina, loša poljoprivredna politika, neorganiziranost i nesklonost udruživanju proizvođača, visoke cijene goriva, sjemena i gnojiva, neriješeno navodnjavanje, kronični nedostatak skladišnih kapaciteta i hladnjača...

Naš poznati voćar Frane Ivković kaže da još nije kasno. Uz dobru i pametnu poljoprivrednu politiku s novcem EU za ruralni razvoj njegov projekt dizanja voćarske proizvodnje Hrvatsku bi brzo doveo do izvoznice nekoliko sorti voća za oko 350 milijuna dolara, čime bi se zaposlilo najmanje 20.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Ivković drži kako bi s milijardom eura ulaganja Hrvatska lako mogla postati izvoznica višnje maraske, šljive bistrice, maslinova ulja, limuna, krušaka te jagodičastog voća. Kad Srbi s malinama mogu napraviti biznis od čak 100 milijuna dolara u izvozu, zašto mi ne možemo s jagodama za koje imamo još povoljnije uvjete, pita Ivković. Već s nasadima jabuka s kojima smo napokon postigli samodostatnost u skoroj ćemo budućnosti podići proizvodnju sa 120.000 na 200.000 tona, od kojih ćemo profitirati u izvozu u afričke i nordijske zemlje, na Bliski istok..., tvrdi Ivković.

I Arapi vole hrvatsku junetinu

Povrćar Stjepan Horvat dodaje kako bismo bez problema mogli izvoziti salatu i kupusnjače, a kako su se počeli udruživati proizvođači češnjaka i graha, možda bismo barem ovo drugo mi uskoro mogli prodavati Kinezima.

Jedna od najprofitabilnijih izvoznih grana svakako je i marikultura. Ne računajući tune koje nam i te kako dižu izvoznu bilancu, ali smo ograničeni kvotama, Adrisov Cromaris jedan je od najboljih primjera kako biti najbolji u izvozu uzgojene ribe, školjaka, čak i mlađi.

Svježe ribe izvozimo čak osam puta više nego što uvozimo, a krene li se konačno u sanaciju zapuštenih ribnjaka i šarani i pastrve opet će u pojačani izvoz, kakav smo imali prije rata. I naša junetina, potvrđuju to Talijani i Arapi, ima i te kakvu perspektivu, perad za kojom raste potražnja u EU, kao i ciljani mesni proizvodi i prerađevine, doznajemo od Branka Bobetića, direktora Croatiastočara.

>>Cijene maslaca i sireva trgovci snizili i 30 posto

>>Hrvatsku preplavljuje val jeftine hrane iz Europske unije

Uvozimo ih nepotrebno

Masline

Žalosno, ali istinito, ni u najboljim godinama ne proizvedemo dovoljno maslinova ulja za vlastitu potrošnju, iako je mizerna i iznosi samo 1,8 litara po stanovniku. Uvozimo više od trećine ulja, oko 2500 tona godišnje, iako bismo kao bogomdana zemlja mogli proizvoditi i dobro i kvalitetno ekološko ekstradjevičansko ulje i za izvoz.

Šljive

Ni 10% potreba za šljivama ne zadovoljavamo iz vlastite proizvodnje, iako bismo s domaćim šljivama mogli hraniti i ostalu Europu, pogotovu damo li im dodanu vrijednost sušenjem ili ukuhavanjem u marmelade. Opustošena Banovina, Lika i dio Slavonije idealne su za uzgoj tog voća koje traži specifične uvjete, a uzgajalo bi se na najmanje 7000 ha.

Jagode

Možete misliti čime su sve tretirane da bi prevalile put od više tisuća kilometara i bile i dalje svježe. Jagode se u nas plantažno proizvode tek zadnjih 10-ak godina, na oko 500 hektara, no budućnost tog iznimno traženog voća kojim ne zadovoljavamo ni 40% vlastitih potreba obećava. Za to nam treba najmanje 1200 ha novih površina jer se male proizvodnje nigdje ne isplate.

Mesne prerađevine

Proizvodnja mesnih prerađevina jedna je od svijetlih točaka hrvatskoga izvoza. U prvih devet mjeseci lani izvezli smo ih 36% više, a s ciljanom i organiziranijom proizvodnjom moglo bi biti i puno više da nam ne nedostaje domaće sirovine, čak i za čvarke. To je vjerojatno i razlog što smo lani uvezli 4300 tona hrenovaka, koliko nisu uvezle ni jedna Francuska ili Njemačka, s daleko više potrošača od Hrvatske.

Ribe

Upeterostručena proizvodnja te rast izvoza od 100% Cromarisa u lanjskoj godini najbolji je pokazatelj perspektive koju Hrvatskoj može donijeti marikultura. EU je gladna ribe i uvozi 65% svojih potreba (12 milijuna tona godišnje) iz Azije ili Afrike, u čemu je velika prilika i za zapuštene ribnjake u unutrašnjosti, koji su prije rata proizvodili 10.000 tona, a danas jedva 3000 tona šarana i pastrve.

Kruška

Još jedna kraljica voća koju uglavnom jedemo iz uvoza – na 10 njih čak 9 ih je iz uvoza. Ne zadovoljavamo ni 15% vlastitih potreba, a s oko 1500 ha pod tom voćkom ostalo bi nam i 40% za izvoz. Hrvatska je prije rata izvozila jabuka, krušaka, bresaka, šljiva… u Austriju, Njemačku... za više od 300 milijuna dolara, a lani smo u devet mjeseci izvezli za samo 20 milijuna.

Višnja maraska

Cijenjena i tražena u Europi, kod nas je gotovo izumrla. Proizvodi se na samo 200 ha, a kad bismo je proizvodili na 10.000 ha, o čemu postoje i projekti, Hrvatska bi bila tražena izvoznica tog voća koje bi nam, prema nekim procjenama, moglo donijeti i 150 milijuna dolara godišnje od izvoza.

Salate i kupusnjače

Proizvodnja je jednostavna, salata podnosi i niže temperature u plastenicima, kupusnjače su još otpornije. I tražene su u Europi, no opet smo samo salate i cikorije u prvih devet mjeseci lanjske godine uvezli za više od 6 milijuna dolara, a izvezli za 148 tisuća dolara. Isplate se i imamo dobre uvjete za njihovu veću proizvodnju, ali je problem zakup državnog poljoprivrednog zemljišta koji nije riješen.

Limun

Doslovce ga nemamo ni za čaj, a samo bi Vis mogao proizvoditi i više od hrvatskih potreba, što bi bilo dostatno i za izvoz. I to na samo 1000 hektara ekološke proizvodnje koju bismo bez problema mogli plasirati i izvoziti u Mađarsku, Češku, Poljsku…, a samo smo u prvih devet mjeseci lanjske godine uvezli agruma za 35 milijuna dolara, čak 11,9 tisuća tona limuna.

Kairo: Svjetsko prvenstvo u rukometu, Danska - Hrvatska
REAKCIJE NA UTAKMICU
Evo što pišu danski mediji, gotovo svi su koristili riječ koja večeras silno boli Hrvate
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
  • Deleted user:

    i drvene sibice..

  • Lavica7:

    Samo da se ne radi. Zemlja ljencina I socijale.

  • luena 01:

    Jedni su poceli sa unistavanjem ovi drugi su nas dokrajcili u proizvodnji a hvale se kako nam je izvoz porastao,cega,nezapolsenih... Slavonija je bila bogata ,hranila je sve nas a danas jedva prezivljavajutoliko o "dobrom" putu ljevice i njihovih pamfleta..Imali smo ... prikaži još! razvijeno stocarstvo ,svinjogojstvo mesna preradjivacka industrija je svima poznata bila,poljoprivreda nam je bila razvijena ,tko znak koliko vremena ce svim sektorima trebat da se oporave a ne da i jadnu salatu uvozimo i bjeli luk.... Dosta ih je vise nek se maknu jer nisu nizasto sposobni... jedino sto znaju je narod zavadjat medjusobno ,radit na razdvajanju narod i gradjana...