Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANVAR AZIMOV

Za LNG na Krku Rusija bi vam mogla dati milijarde

Anvar Azimov
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/5
17.05.2018.
u 22:01

Ne želimo konkurirati EU u gradnji LNG terminala, ali 100 milijuna eura nije dovoljno

– Ekonomska i energetska suradnja bila je tema povijesno važnog sastanka u listopadu 2017. kad je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pet sati razgovarala s predsjednikom Vladimirom Putinom. Vjerujem da nikad nije imala tako dug razgovor. Ruski predsjednik sugerirao je tada da Rusija može pomoći Hrvatskoj, deset dana poslije poslao je službeno pismo o uključivanju Rusije u hrvatsku energetiku, međutim mi još uvijek čekamo odgovore iz vlade RH. To nije ni lijepo niti pristojno, iako znam da je hrvatska vlada možda pod pritiskom– rekao je veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov na panelu Jedan na jedan, gdje ga je ugostio Vladimir Nišević, glavni urednik poslovnog dnevnika.

– Ruska će uloga biti važna i u izgradnji LNG terminala na Krku jer će EU uvijek morati uvoziti ruski plin iako proklamiraju da žele biti energetski neovisni. No zašto žele smanjiti ovisnost o ruskom, ali ne i u norveškom plinu – glasno pita Azimov te otvoreno kaže: “Ne želimo biti konkurenti EU u izgradnji LNG terminala. Govori se da će funkcionirati uloženih 100 milijuna eura iz EU, ali to nije dovoljno novca, a Rusija bi vam mogla dati milijarde! Vjerujte, mi smo vam najpouzdaniji partner kojeg možete imati. Putin je rekao da će Rusija svojim novcem dovršiti proces plinofikacije HR, i još čeka odgovor. Hrvatskoj je strani predložena veća opskrba naftom i plinom iz Rusije, po razumnoj cijeni, pa vjerujem da će jeftini ruski plin doći do Hrvatske. Pa i Amerikanci kupuju od nas plin jer je jeftiniji.“ Predsjednik Putin predložio je i da Rusi renoviraju elektrane u Hrvatskoj, što bi sami i platili.

– Ruska prisutnost u hrvatskom energetskom sektoru zasad je relativno skromna, osim što Lukoil ima 55 benzinskih postaja, a Janaf dobro zarađuje na ruskom izvozu nafte u susjedne zemlje. S PPD-om imamo strateški sporazum do 2027., opskrbit ćemo ih s bar milijardu kubika sirove nafte, a u drugoj fazi s još dvije milijarde. Druge zemlje u regiji i te kako dobro zarađuju poslujući s nama – Srbija, Mađarska, BiH. U rafineriju Pančevo uloženo je 600 milijuna eura, a uložit će se još toliko. Želimo ulagati u Hrvatsku, ali za to mora postojati politička dobra volja. Uvjereni smo da Rusija može više učiniti za Hrvatsku nego SAD i EU zajedno – dodao je veleposlanik.

Upitan za otkup Ine, Azimov je rekao da se tom idejom Gazprom bavio prije nekoliko godina, „ no 2015. je to bilo odbijeno. Učinjeno je to zbog raznih razloga, možda i političkih, odabrana je druge tvrtka iz druge zemlje. I Rosnjeft tu ima interesa, ali to ovisi o MOL-u i Hrvatskoj. Mi smo spremni, ali čekamo odgovor MOL-a i hrvatske strane. Na pitanje ima li nekih skrivenih motiva u energetskom sektoru, Azimov je rekao „ne, mi nemamo geopolitičke planove u Hrvatskoj, ne želimo vam kvariti odnose sa susjedima i EU. Mi smo slavenska braća i sestre i jako dobro se razumijemo. Želimo da Hrvatska bude snažna i samodostatna i da zadrži dobre odnose s EU i SAD-om. I mi želimo postati članovi EU, ali oni to ne žele jer je Rusija globalna sila. Nikad nećemo koristiti probleme između EU i SAD-a, ali sam siguran da je Rusija kao najbogatija zemlja u svijetu bliža EU. 

– Europa bez nas ne bi mogla preživjeti. Problem su sankcije, nadam se da će se ukinuti jer štete EU, a Rusiju samo jačaju, mi smo samodostatni i smanjujemo ovisnost o izvozu naših energenata. Beskoristan je svaki pokušaj pritiska na Rusiju – kazao je Azimov.

Komentara 34

RK
Rodneral Križičević Rodnik
22:10 17.05.2018.

Druže Azimov, Hrvati jesu pomalo ovakvi pomalo onakvi, ali nisu glupi. Da vam se da i LNG pa da o vama HR ovisi 100%... Malo sutra.

ST
stefj
22:54 17.05.2018.

Valjda su naši shvatili - Ruska državna banka daje kredite da bi kontrolirala, a ne da bi zaradila...

Avatar Idler 3
Idler 3
22:27 17.05.2018.

Znade dotični kak Hrvatska vidje sakojakih čuda - al ne najde štrika za toliko...akti Rus nudi silne milijune jasno je kak si mu grdo stal na žulj. Ovo je najbolši dokaz kak se LNG terminal mora delat po saku cjenu !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije