Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Moskva ima jedan uvjet za Hrvatsku da bi Putin stigao u posjet

Iako se nagađalo da bi se baš u Hrvatskoj mogli susresti američki predsjednik Trump i ruski predsjednik Putin, to je malo vjerojatno i njihov bilateralni susret mogao bi biti na marginama zasjedanja G20 krajem ove godine.
12. travnja 2018. u 20:24 82 komentara 79620 prikaza

Ruski predsjednik Vladimir Putin doći će u Hrvatsku samo ako ima jako dobar razlog za to, i to ponajprije ekonomski kao što je iznimno jačanje gospodarskih odnosa i ozbiljnije investicije. Bez konkretnih rezultata posjeta ruski predsjednik ne ide na put. Kako doznajemo, na sastanku u Sočiju između ruskog predsjednika Vladimira Putina i hrvatske kolegice Kolinde Grabar-Kitarović izneseno je da bi projekt financiranja plinofikacije, koji Rusija gura, Putina sigurno doveo u Hrvatsku. Za sada je bilo kakav scenarij dolaska ruskog predsjednika prilično dalek i nedefiniran. 


Anvar Azimov: 'Putinov posjet Hrvatskoj sada je malo vjerojatan'

Ocjena ruskog veleposlanika Anvara Azimova o tome da bi Putin u Hrvatsku mogao stići prije kraja mandata K. Grabar-Kitarović, nakon čega se ponovno počelo nagađati o terminima dolaska iako ruski predsjednik nije (još) ni prihvatio poziv hrvatske predsjednice, a kamoli da se posjet počeo pripremati, može se promatrati kao znak dobre volje da se u ovoj situaciji, kada su odnosi nakon protjerivanja diplomata uzdrmani, omekšaju i pokrenu u smjeru ponovne normalizacije i nastavka suradnje. Uostalom, sam Azimov dodao je da je on “vatrogasac” te da “želi minimizirati negativne efekte”.

Kolinda Grabar-Kitarović Grabar-Kitarović: 'Uvjerena sam da predsjednik Putin razumije. Moj poziv ostaje otvoren'

Treba vidjeti hoće li ovakav pomirljiv ton Hrvatska tumačiti dvojako – kao ruku pomirenja ili pak kao slabost. Kako se doznaje, oni procesi koji su počeli prije epizode s protjerivanjima diplomata, kao što je rješavanje pitanja zgrade veleposlanstva Rusije, idu dalje. S druge strane, ekonomski odnosi mogli bi biti bolji jer 30-postotni rast trgovinske razmjene u 2017. u odnosu na godinu prije velikim je dijelom tek posljedica rasta cijene energenata.

Potom, još uvijek postoji problem zagonetnog pisma iz ruskog ministarstva energetike. U pismu za koje ruska strana tvrdi da ga je poslala ministru Tomislavu Ćoriću u drugoj polovici prošle godine, kako su rekli, piše da je Rusija ponudila pomoć u financiranju projekata plinofikacije. Mjesecima nakon toga još ne dobivaju odgovor na ponudu. Ministar energetike Tomislav Ćorić lani je ustvrdio da Hrvatska nije dobila konkretne ponude. Iako se nagađalo da bi se baš u Hrvatskoj mogli susresti američki predsjednik Trump i ruski predsjednik Putin, to je malo vjerojatno i njihov bilateralni susret mogao bi biti na marginama zasjedanja G20 krajem ove godine.

Trump i Putin VOŽNJA NA DVA KOLOSJEKA Trump u jeku hladnog rata pozvao Putina u Bijelu kuću Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan, Hassan Rouhani Savez Turska-Rusija-Iran Putin i Erdoğan svijetu su poslali poruku Anvar Azimov Ruski veleposlanik Azimov zadovoljan nagodbom u slučaju Agrokora
Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
  • tramontana:

    Triba biti na distanci, jer i ovo sa Agrokorom je previše. Nikakva kapitalna ulaganja, jer je Agrokor dokaz da je ruska politika umješala prste od Azimova do Putina. Ne treba ići dotle da nas drže pod pritiskom, što je njihov glavni cilj.

  • rightside:

    glupo je uopce sad nesto planirat sa putinom kad su tu izraelci pa onda i ameri,, i ne vidim koja bi budala probala sve troje spojit za suradnju i ulaganja,, ma dajte,))))

  • sudbina x:

    Ma kakvi uvjeti to treba odbiti...? Sandra ženit ću te ako si nevina, to je moj uvjet...