Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA SADA DALEKO

Moskva ima jedan uvjet za Hrvatsku da bi Putin stigao u posjet

12.04.2018.
u 20:24

Iako se nagađalo da bi se baš u Hrvatskoj mogli susresti američki predsjednik Trump i ruski predsjednik Putin, to je malo vjerojatno i njihov bilateralni susret mogao bi biti na marginama zasjedanja G20 krajem ove godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin doći će u Hrvatsku samo ako ima jako dobar razlog za to, i to ponajprije ekonomski kao što je iznimno jačanje gospodarskih odnosa i ozbiljnije investicije. Bez konkretnih rezultata posjeta ruski predsjednik ne ide na put. Kako doznajemo, na sastanku u Sočiju između ruskog predsjednika Vladimira Putina i hrvatske kolegice Kolinde Grabar-Kitarović izneseno je da bi projekt financiranja plinofikacije, koji Rusija gura, Putina sigurno doveo u Hrvatsku. Za sada je bilo kakav scenarij dolaska ruskog predsjednika prilično dalek i nedefiniran. 


Ocjena ruskog veleposlanika Anvara Azimova o tome da bi Putin u Hrvatsku mogao stići prije kraja mandata K. Grabar-Kitarović, nakon čega se ponovno počelo nagađati o terminima dolaska iako ruski predsjednik nije (još) ni prihvatio poziv hrvatske predsjednice, a kamoli da se posjet počeo pripremati, može se promatrati kao znak dobre volje da se u ovoj situaciji, kada su odnosi nakon protjerivanja diplomata uzdrmani, omekšaju i pokrenu u smjeru ponovne normalizacije i nastavka suradnje. Uostalom, sam Azimov dodao je da je on “vatrogasac” te da “želi minimizirati negativne efekte”.

Treba vidjeti hoće li ovakav pomirljiv ton Hrvatska tumačiti dvojako – kao ruku pomirenja ili pak kao slabost. Kako se doznaje, oni procesi koji su počeli prije epizode s protjerivanjima diplomata, kao što je rješavanje pitanja zgrade veleposlanstva Rusije, idu dalje. S druge strane, ekonomski odnosi mogli bi biti bolji jer 30-postotni rast trgovinske razmjene u 2017. u odnosu na godinu prije velikim je dijelom tek posljedica rasta cijene energenata.

Potom, još uvijek postoji problem zagonetnog pisma iz ruskog ministarstva energetike. U pismu za koje ruska strana tvrdi da ga je poslala ministru Tomislavu Ćoriću u drugoj polovici prošle godine, kako su rekli, piše da je Rusija ponudila pomoć u financiranju projekata plinofikacije. Mjesecima nakon toga još ne dobivaju odgovor na ponudu. Ministar energetike Tomislav Ćorić lani je ustvrdio da Hrvatska nije dobila konkretne ponude. Iako se nagađalo da bi se baš u Hrvatskoj mogli susresti američki predsjednik Trump i ruski predsjednik Putin, to je malo vjerojatno i njihov bilateralni susret mogao bi biti na marginama zasjedanja G20 krajem ove godine.

Komentara 82

TR
tramontana
07:50 13.04.2018.

Triba biti na distanci, jer i ovo sa Agrokorom je previše. Nikakva kapitalna ulaganja, jer je Agrokor dokaz da je ruska politika umješala prste od Azimova do Putina. Ne treba ići dotle da nas drže pod pritiskom, što je njihov glavni cilj.

RI
rightside
20:50 12.04.2018.

glupo je uopce sad nesto planirat sa putinom kad su tu izraelci pa onda i ameri,, i ne vidim koja bi budala probala sve troje spojit za suradnju i ulaganja,, ma dajte,))))

SX
sudbina x
09:33 13.04.2018.

Ma kakvi uvjeti to treba odbiti...? Sandra ženit ću te ako si nevina, to je moj uvjet...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije