Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iskorak na zapad

Viro na 500 ha oživljava proizvodnju šećerne repe u Sloveniji

Viro
Foto: Maja Šantoši/PIXSELL
10.01.2017.
u 08:45

Rešić: Viro je lani imao ugovorenu proizvodnju na između 12.000 i 13.000 hektara, a plan nam je da ove godine proizvodnju repe ugovorimo na oko 30 posto više površina

Tvornica šećera Viro započela je ugovaranje proizvodnje šećerne repe u Sloveniji, u okolici Ormoža, gdje je do prije desetak godina i bila šećerana. Prema informacijama iz Slovenije, ovoga bi proljeća sjetva za potrebe Viro Tvornice šećera trebala biti na 500 hektara.

Slovenski proizvođači koji su nekad sadili za nekadašnju šećeranu u Ormožu jako su zainteresirani za ulazak i revitalizaciju proizvodnje i nedavno su bili u posjetu našim tvornicama i proizvođačima, potvrdio nam je Ivo Rešić, član uprave Viro Tvornice šećera.

– Viro je lani imao ugovorenu proizvodnju na između 12.000 i 13.000 hektara, a plan nam je da ove godine proizvodnju repe ugovorimo na oko 30 posto više površina, kaže Rešić, te dodaje kako osim u Hrvatskoj, ugovorenu proizvodnju šećerne repe imaju i u Mađarskoj i Srbiji.

Predsjednik zadruge Kooperativa iz Ormoža Miroslav Kristal za slovenske je medije izjavio da je interes i veći, ali da su kasno počeli ugovarati proizvodnju te da bi površine mogle biti i veće.

On je za Delo izjavio kako je dogovorena i okvirna cijena, oko 36 eura po toni repe. – Unatoč padu prosječnih cijena šećera u dvije godine, proizvodnja šećerne repe i dalje je jedna od najprofitabilnijih ratarskih proizvodnji, zbog čega se slovenski poljoprivrednici žele vratiti u nju – izjavio je Kristal. Šećerna repa na slovenskim njivama nije rasla 10 godina od zatvaranja tvornice u Ormožu koja je djelovala više od 30 godina.

U Hrvatskoj je 2015. šećerne repe bilo na 13.000 hektara, a EU našim proizvođačima do 2020. daje godišnje više od 6,5 milijuna eura za proizvodnju na 23.000 ha.

>> Umjesto 300 kn po toni šećerne repe Viro će plaćati 240

Komentara 1

K2
kritičar_2
21:57 10.01.2017.

Ugovarate proizvodnju repe u Sloveniji,Srbiji i Mađarskoj a u Slavoniji 30% zemlje se neobrađuje.Hrvati u Bos.Posavini posjeduju preko 20 000 ha poljoprivrednog zemljišta koje se ne obrađuje(nema sigurnog otkupa),ili ga daju u najam po mizernoj naknadi.Gosp. Zadro i njegovi "veliki"" Hrvati,radije posluju s našim "neprijareljima".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije