Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novosti u prijevozu

Uber mijenja model naplate i uvodi jednu novu uslugu

Uber helikopter
Foto: Bernard Ivezić /PD
1/7
25.07.2017.
u 15:43

Umjesto procjene od-do ponudit će jednu, konačnu cijenu vožnje do lokacije koju je korisnik unaprijed odredio.

Uber je u Varšavi lansirao uslugu prijevoza helikopterom na zahtjev. Za 35 kuna pomoću usluge uberCHOPPER može se napraviti krug iznad grada. No, usluga će biti dostupna svega tjedan dana tijekom kojih će obići sedam gradova u Poljskoj. U Hrvatskoj se zasad ne planira.

Nova usluga tek je uvod u jednu od najznačajnijih inovacija koje kompanija planira napraviti u svom poslovanju, i to globalno. U rujnu Uber kreće u izmjenu modela naplate vožnji. Umjesto procjene od-do ponudit će jednu, konačnu cijenu vožnje do lokacije koju je korisnik unaprijed odredio.

Novi model u Hrvatskoj do kraja godine

Novi model s fiksnom cijenom trebao bi postati dostupan i u Hrvatskoj do kraja godine. Kacper Winiarczyk, direktor Ubera za Poljsku kaže da je cilj privući nove korisnike koji nisu naviknuti na ekonomiju dijeljenja i dinamčno određivanje cijena.

- Kad koristite prijevoz između gradova onda znate koliko će vas vožnja doći unaprijed. Upravo to sada želimo dovesti u prijevoz unutar grada, a ako je to moguće, a kao što vidite na primjeru uberCHOPPER-a da je to ostvarivo za nešto toliko složeno kao što je let helikopterom, onda je to moguće i u kod prijevoza automobilom - kaže Winiarczyk.

Novi sustav naplate poboljašat će korisničko iskustvo

Dodaje da su svjesni da je cijena jedan od ključnih razloga zbog kojeg korisnici koriste Uber. Novi način naplate rezultat je velike
baze podataka o vožnjama, izrade vlastitih, mnogo preciznijih digitalnih karata, te upotrebe umjetne inteligencije. Winiarczyk pojašnjava da je njihov sustav sada sposoban procjeniti točnu konačnu cijenu vožnje do unaprijed određene lokacije s točnosti od 80 do 90 posto.

- Novi sustav naplate poboljašat će korisničko iskustvo postojećim i novim korisnicima, jer će unaprijed znati cijenu vožnje. S druge strane, za vozače sve ostaje isto i ukoliko su zbog nepredviđenih okolnosti izgubili više vremena ili pređli više kilometara tu razliku
pokrit će im Uber - kaže Winiarczyk.

Tehnički, pojašnjava, ova je usluga iznimno zahtjevna. Prije svega zato što su mnoge digitalne karte gradova po svijetu vrlo neprecizne. To se posebno odnosi i na Hrvatsku, gdje je bilo slučajeva da Uberovi vozači pouzdajući se samo u njihovu navigaciju ne pogode točnu lokaciju. Zato je kompanija dosta uložila u razvoj vlastitih karata. Navodno, u Hrvatskoj na tome potiho radi već dvije godine. - Zbog svega toga ovo će biti inicijalno ponuđena opcija pri naplati, ali korisnici će i dalje moći koristiti i postojeći model naplate -  zaključuje Winiarczyk.

Komentara 7

DU
Deleted user
16:49 25.07.2017.

Čujem da će uskoro otvarati i zubarske ordinacije

AD
adler77
22:49 27.07.2017.

uber zlo mafija..

SJ
Sve je uzalud
17:23 25.07.2017.

.........Uber će sve uzeti.............................Uber-Pizza.........Uber-apartman...............Uber-ležaljka....................Uber-Plenković..................Uber-namadugovi...................................Uber-vlastita-Žena...........Uber-susjedova -prabaka........Uber-tvrda-stolica..........................sve Uber....................................Aless uber - Uber alles....................sjevni grome udri munjo...........neimalo me od nemoći...............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije