Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nelegalno poslovanje

Inspekcija će zatražiti od suda zabranu Ubera

uber
Sanjin Strukic/Pixsell
06.07.2017.
u 07:02

Riječ je o privremenoj zabrani, do izmjene Zakona o prometu koji će liberalizirati tržište

Prometna inspekcija Ministarstva mora, prometa i infrastukture zatražit će sudsku zabranu korištenja aplikacije Uber u Hrvatskoj, doznaje Večernji list. To je rezultat višednevnih konzultacija i sastanaka stručnjaka iz ministarstava prometa, pravosuđa, financija i gospodarstva, koji su analizirali što još država može učiniti glede aplikacije za naručivanje prijevoza s obzirom na to da je Vlada već zauzela stav da partneri-vozači Ubera posluju u Hrvatskoj nelegalno. Prometna inspekcija će tako, prema informacijama Večernjeg lista, ići s optužnim prijedlogom na prekršajni sud da se Uber aplikacija u Hrvatskoj privremeno zabrani. Zabrana bi bila privremena jer se trenutačno radi na izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, a u sklopu kojih bi se moglo i liberalizirati tržište taksi usluga te legalizirati poslovanje Ubera u Hrvatskoj.

Ministarstvo i Vlada RH već su prije utvrdili da partneri-vozači Ubera u Hrvatskoj posluju nelegalno jer ne posjeduju propisanu licenciju za obavljanje javnog prijevoza putnika u cestovnom prometu, sukladno odredbama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Ministarstvu je u travnju podnijelo Državnom odvjetništvu RH i prijavu protiv tvrtke Uber Croatia zbog, među ostalim, kako se navodi u prijavi, poticanja vozača-partnera na nezakonit rad. Taksisti su pak nedavno prosvjedovali zbog Ubera, blokiravši jednu od glavnih prometnica u Zagrebu i tražeći da se zabrani rad te aplikacije u Hrvatskoj.

Prometni inspektori su partnerima-vozačima Ubera u početku izricali novčane kazne i isključivali vozila iz prometa, a u zadnje vrijeme krenuli su i sa zapljenom vozila. Predsjednik Vlade Andrej Plenković nedavno je iznio podatke da je dosad provedeno više od 170 inspekcijskih nadzora nad vozačima Ubera te da su im izrečene novčane kazne u iznosu od 5,2 milijuna kuna, zaplijenjeno je 11 vozila, a na prekršajnim sudovima izrečeno je 19 prvostupanjskih presuda.     

Komentara 34

Avatar Dora
Dora
07:34 06.07.2017.

Pa dajte više na vijestima kažu nelegalno rade, i onda se nešto čeka halo Hrvatska probudi se !

TA
taxiico
09:42 06.07.2017.

gasi uber

Avatar Dora
Dora
07:42 06.07.2017.

Molim Ministarstvo i Grad da prilikom izmjene Zakona uzmu u obzir da je nedavno dobilo 25o ljudi taxi licence i da su morali izvaditi brdo papira i izdvojiti hrpu novaca da bi radili, pa neka bude tako i ubuduće. Inače ne znam??? Isti uvjeti su za sve kafiće, frizere itd !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije