Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKE BURZE Špekulira se da bi cijena dionica Atlasa mogla biti do 100 kuna

U fokusu ulagača dionice putničke agencije Atlas

28.11.2006.
u 14:53

Bude li se to moglo tehnički tako brzo izvesti, dionice Ine za dva dana trebale bi se naći na tržištu i prvoj provjeri tržišne vrijednosti.

Do zaključenja ovoga broja manager.hr-a nije bila poznata konačna cijena IPO-a koju po svojoj diskrecijskoj odluci određuje Vlada, a niti alokacija dionica prema velikim investititorima, domaćim fondovima svih profila. No, poznato je da strani fondovi nisu dobili ništa, ili tek simboličnu količinu dionica, pa je kotacija i trgovanje na Londonskoj burzi neizvjesno. Vjerojatno će Vlada svom savjetniku Merrill Lynchu osigurati minimalnu količinu dionica za London kako bi ta investicijska banka imala ulogu market makera i kontrolirala cijenu dionice od većih šokova. Strasti oko Ine su se ipak smirile, svi koji su kupili dionice čekaju svoju dobru priliku, a vjerojatno će biti i onih koji će testirati dionicu odmah u petak kada ona izlazi na svjetlo dana. Sve procjene temeljene na iskustvima sličnih IPO-a govore da se prvih trgovinskih dana može očekivati psihološki rast dionice od 10 do 20 posto.

Ostatak tržišta polako se vraća u svoj uhodani ritam, tjedni promet na Zagrebačkoj burzi vraća se na stare pozicije, pa je prošloga tjedna iznosio 142 milijuna kuna. Za razliku od prometa koji se brže oporavlja, crobex lagano raste, na tjednoj razini od 0,49 posto, unatoč snažnim korekcijama tijekom studenoga. Pliva opet postiže najveći promet, čak 37,7 milijuna kuna, uz rast cijene od gotovo šest posto. Plivi se približio Adris s 20,6 milijuna kuna tjednog prometa. A iznenađenje je i redovna dionica Zabe koja je u pravilu malo likvidna. S rastom vrijednosti oko tri posto, protrgovano je 22,4 milijuna kuna vrijednosti Zabinih dionica.

Neočekivano u jakom fokusu ulagača našla se dionica putničke agencije Atlas. To je dionica tvrtke koju preuzima zagrebačka turistička agencija Adriatica.net, bez imovine i bez nominalne vrijednosti. Nekretnine nekadašnejg Atlasa alocirane su u drugu tvrtku koja će se baviti nekretninskim biznisom u okviru Lukšić grupe gdje je pripadao i Atlas i te dionice tek trebaju doći na burzu. Na tjednoj razini protrgovano je čak 70.000 dionica Atlasa po prosječnoj cijeni od 66 kuna.

Zanimanje je nastavljeno i u ponedjeljak, pa je i Hanfa opet privremeno zaustavila trgovanje dionicom. Trgovina s tom dionicom na tragu je skorog preuzimanja preuzimanja od Adriatica.net, makar je teško izračunati koliko je ta agencija platila dionicu i po kojoj cijeni će ostalim dioničarima nuditi otkup. Špekulira se da bi ta cijena mogla biti do 100 kuna ako se računa prosjek tromjesečnog trgovanja ili u najgorem slučaju po sadašnjim burzovnim, tako da Atlas trenutačno ne izgleda kao rizična dionica na kojoj se može znatnije izgubiti.

Počele su se nizati i izvanredne skupštine. Rivijera iz Poreča s jednom točkom dnevnog reda, pretvaranjem holdinga u d.d, što se može tumačiti kao priprema za buduću prodaju te turističke kompanije. Zagrebački Elektropromet prolongirao je skupštinu, a u toj tvrtki nekoliko dioničkih skupina traži prevlast. Skupština u siječnju iduće godine trebala bi odgovoriti tko je uspio.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije